soL'un haberi Meclis gündeminde: 'Tiyatro skandalı'nın ardından soru önergesi

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın Meclis'teki tiyatro gösterisinde kadınların sahneye çıkmaması için talepte bulunmasına ilişkin haberimiz, Meclis gündemine taşındı.

Haber Merkezi

TBMM'de yapılacak bir tiyatro gösterisi öncesi, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın oyuna müdahalede bulunduğu, kadın oyuncuların sahneye çıkmasını engellediği ortaya çıkmıştı.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyla ilgili İsmail Kahraman'a yönelik bir soru önergesi verdi.

Verilen soru önergesi şöyle:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlenen ‘Çanakkale Anması’ etkinliği için bir tiyatro gösterisi yapılması kararlaştırılmış, oyun için bütün hazırlıklar yapılırken, gösteriye 1 saat kala ‘acil toplantı’ yapılacağı açıklanmış ve toplantıda tiyatroculara ‘kadın oyuncuların sahneye çıkmaması’ yönünde karar alındığı bildirilmiştir.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın da katıldığı etkinlikteki gösterinin yönetmeninin Ötüken Hürmüzlü olduğu, Hürmüzlü’nün yaşanan skandaldan dolayı oyunda isminin geçmemesini talep ettiği, ancak 'Gösteriyi izlemek istediği' için etkinliği terk etmediği aktarılmıştır.

‘Çanakkale Anması’ etkinliğinin, her çarşamba ‘şehit yakınlarına’ yapılması planlanan etkinlikler kapsamında gerçekleştirildiği söylenmektedir.

Kararın Meclis Başkanının talebiyle alındığı bildirilirken; Meclis Başkanının kadınların sahneye çıkmaması talebinin yanı sıra, sahnedeki Atatürk büstünün ve fotoğraflarının kaldırılmasını da talep ettiği iddia edilmektedir.

Bu bağlamda;

1 - TBMM’de düzenlenen ‘Çanakkale Anması’ etkinliği için oynanacak tiyatro oyunu hangi gerekçeyle oyuna 1 saat kala iptal edilmiştir?

2 - ‘Kadın oyuncuların sahneye çıkmaması’ yönünde karar aldığınız iddiası doğru mudur?

3 - Sahnedeki Atatürk büstünün ve fotoğraflarının kaldırılmasını da talep ettiğiniz iddiası doğru mudur?"

ALTIOK'TAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili olarak CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok’tan sert tepki geldi. Altıok “Bu tablo, Türkiye’nin ilk kadın tiyatro sanatçısı olan Afife Jale’nin 100 yıl önce, kadın ve erkeğin sanat ve kültür hayatında eşit olması ve kadının çağdaş normlarla sanat yapabilmesi adına verdiği mücadeleye aykırıdır. Bugün, 100 yıldan sonra gelinen noktada Türkiye; Afife Jale’nin mücadele ettiği dönemin de gerisine düşmüştür. Her fırsatta Laikliğe saldıran İsmail Kahraman’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlerine söz söylemekte kendi kendisiyle yarışıp her seferinde kendisini bile geride bırakması manidar bir tutumdur” dedi.

YEDEKÇİ: KAHRAMAN GÖREVDEN ALINMALI

Öte yandan söz konusu olayla ilgili Meclis'e soru önergesi veren CHP'li Gülay Yedekçi, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a gönderdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

1- Temsil ettiğiniz kurumun değişmez temel ilkelerini, toplumun hassasiyetlerini, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün sağladığı kadın erkek eşitliğinin farkında mısınız?

2- Cumhuriyet değerlerine cephe alırken oturduğunuz koltuğu farkında mısınız?

3- Kadınların sahneye çıkarılmasını ve gösteride Atatürk görselinin kullanılmasını engellemenizin sebebi nedir?

4- Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri, devrimleri ve onun izindeki insanlarımızla ilgili sorununuz, sıkıntınız, problemleriniz nedir?

5- Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ülkenin meclis başkanlığı makamında oturarak, ülkenin kurucu liderini yok saymaya çalışmanın, hakarete varan hareketlerde bulunmanın anayasal bir suç olduğunu farkında mısınız?