Silahlı çeteler İstanbul'da toplandı

Rusya'nın Suriye'de IŞİD, Nusra ve benzeri gruplara saldırıya başladığı saatlerde, Şam yönetimine karşı savaşan silahlı gruplar da İstanbul’da gizlice buluştu.

Ahrar'uş Şam, İslam Ordusu, Sukur eş-Şam, Mücahid Ordusu, Sultan Murat Tugayı ve Özgür Suriye Ordusu unsurları İstanbul’da gizlice bir araya geldi.

Al Jazeera Türk'ten Can Hasasu'nun haberine göre iki gün süren toplantıda Suriyeli silahlı gruplar, ülkenin geleceği için uluslararası platformda gerçekleşen görüşmeler ve Birleşmiş Milletler özel temsilcisi Staffan de Mistura’nın planına karşı nasıl bir tavır belirlemeleri gerektiğini tartıştı.

GİZLİ TOPLANTININ İÇERİĞİ
Güvenlik gerekçesi ile gizli tutulup, basına kapalı bir şekilde gerçekleştirilen toplantı ile ilgili olarak Al Jazeera Türk, bazı silahlı grupların temsilcilerine ulaştı. İsminin açıklanmasını istemeyen Halep ve kırsalında faaliyet gösteren bir grubun temsilcisi, toplantıya katılan herkesin Esad’ın dahil olduğu bir çözüme karşı olduğunu belirtti. Temsilci, Mistura planının artıları ve eksileri ile değerlendirildiğini, grupların plana sıcak bakmadığını söyledi.

Şam ve orta Suriye’de etkili olan bir diğer silahlı grubun temsilcisi de aynı görüşü doğrular nitelikte konuşsa da “Sadece BM’ye ve planlarına değil, tüm batı ülkelerine güvenimizi yitirdik. Geçmiş deneyimler bizi bu noktaya getirdi. Gene bu deneyimler sayesinde birlikte hareket etmemiz gerektiğini de öğrenmiş bulunuyoruz. Güçlü olmak için yalnızca savaşan Suriyelilerin birleşmesi yetmez. Yurt dışında siyasi mücadele veren muhaliflerle de birlikte hareket etmeliyiz. Bu toplantıların temel hedefi de bu” dedi.

Al Jazeera Türk’ün edindiği bilgiye göre sahada çatışan silahlı gruplar ile Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) arasında ön görüşme gerçekleşti. Suriyeli silahlı gruplar arasından seçilen bir heyet bugün de SMDK yetkilileri ile bir araya gelecek. Suriyeli "muhalifler" bu görüşmelerin sonucunda siyasi ve askeri sahada mücadele veren unsurları ortak bir noktada buluşturarak uluslararası görüşmelere daha güçlü bir temsille katılmayı hedefliyor. Görüşmeler, taraflar tam bir anlaşma sağlayana kadar basına kapalı olarak gerçekleştirilecek.