Selahattin Demirtaş: AKP ve CHP sorumluluk üstlensin

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümet kurma çalışmaları yönelik AKP ve CHP'nin sorumluluk üstlenerek, ilkeler çerçevesinde uzlaşmasını beklediklerini söyledi.

 

Demirtaş, partisinin Diyarbakır mitinginde meydana gelen patlamada yaşamını yitirenler için İstasyon Meydanı'nda düzenlenen anma etkinliğine katıldı. Patlamanın yaşandığı alana karanfil bırakan Demirtaş, burada yaptığı açıklamada, hükümet kurma çalışmalarına değindi. Koalisyon seçeneklerinin mecburen değerlendirileceğini ifade eden Demirtaş, "Bizim gönlümüzden geçen hükümet, HDP'nin tek başına kuracağı hükümet olurdu. Fakat halkımız bize yeteri kadar destek vermedi. Tek başına iktidar olacak kadar hiçbir partiye destek vermedi aslında. Bir koalisyon çıkacak, koalisyon seçenekleri mecburen değerlendirilecek. teamüller gereği AKP ve CHP'nin ilk koalisyon tartışmasını, görüşmesini sürdürmesi bekleniyor. Normal olan budur" diye konuştu.

Demirtaş, AKP ve CHP'nin sorumluluk üstlenerek, ilkeler çerçevesinde uzlaşmasını beklediklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hangi ilkeler çerçevesinde uzlaşmaya, tartışmaya çalıştıklarını bilirsek, biz de o ilkeleri partimizin ilkelerine uygun görüyorsak elbetteki öyle bir koalisyonun çalışmasını kolaylaştırırız. Hem muhalefet görevimizi yaparız hem de kolaylaştırırız, çalışmalarla teşvik ederiz. Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması lazım. Dikkat ederseniz şu anda ilkeler görüşülmüyor. Pazarlıklar başka mecralarda, başka konular üzerinden yürüyor. Oysa asıl ilkelerin konuşulması ve hangi ilkeler çerçevesinde koalisyonların oluşturulabileceğinin açıklanması lazım."