Savcıdan Ahmet Hakan'a: Hata ettik, ödemeyin!

Tahir Elçi'nin, 'PKK terör örgütü değildir' açıklaması nedeniyle televizyoncu Ahmet Hakan'a, "20 bin TL yatır, sana 'terör propagandası'ndan dava açmayalım" diye ön ödeme tebligatı gönderen savcı uygulanacak ceza maddesi ve cezanın yarı oranında artırımı hususunda hata ettiğini kabul etti.

Tahir Elçi’nin PKK ile ilgili açıklamalar yaptığı program nedeniyle Ahmet Hakan’a, “20 bin TL yatır, sana ‘terör propagandası’ndan dava açmayalım” diye ön ödeme tebligatı gönderen Savcı İdris Kurt, kararından çark etti. Ahmet Hakan’a ikinci bir yazı gönderen Savcı Kurt, uygulanacak ceza maddesi ve cezanın yarı oranında artırımı hususunda hata yaptığını kabul etti.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, Bakırköy Cumhuriyet Savcısı İdris Kurt tarafından Ahmet Hakan’a gönderilen yazıda, ön ödeme tebligatında, uygulanacak ceza maddesi nitelemesinde ve cezanın yarı oranında artırılması hususunda maddi hata yapıldığı kabul edilerek, “Ön ödeme tebligatı yeni bir işleme kadar iptal edilmiş olup tarafınıza bu tebliğ nedeniyle ön ödemenin yapılmaması halinde herhangi bir yükümlülük doğurmayacaktır” denildi. 

Hakan’ın avukatı Turgut Kazan, yasalara aykırı şekilde çıkarılan ön ödeme tebligatinin yaptıkları itiraz sonucu iptal edildiğini söyledi. Kazan, "Yasaya aykırılık apaçık gördüğü için savcının kendisi de onu iptal etti. Bu işlem, hapis cezası tehdidiyle müvekkilimize terör örgütü propagandası yapmış olduğunu kabul ettirme girişimiydi. Bu bir tehditti” dedi. 

ELÇİ'NİN SÖZLERİ İLE BAŞLAYAN SÜREÇ
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 14 Ekim 2015 tarihinde CNNTürk’te yayınlanan ‘Tarafsız Bölge’ programında “PKK bir terör örgütü değildir” demiş, hakkında “terör örgütü propagandası” suçundan dava açılmıştı. Elçi, 28 Kasım’da Diyarbakır’da basın açıklaması yaparken vurularak öldürülmüştü.

Elçi’ye dava açılırken, sunucu Ahmet Hakan hakkında da, ”terör örgütü propagandası” suçlamasıyla soruşturma yürütüldüğü ortaya çıkmıştı. Bakırköy Cumhuriyet Savcısı İdris Kurt, Elçi’nin öldürülmesinden tam bir gün önce, 27 Kasım’da, Ahmet Hakan’a çıkardığı tebligatta, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2. maddesine göre hakkında işlem yapıldığını ifade etmişti. Bu maddede şöyle deniliyor:

“Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.”

Tebligatta, “kamu davası açmak için yeterli delil elde edildiği” belirtilerek, yasaya göre, Ahmet Hakan’ın günlüğü 20 TL olmak üzere bin gün karşılığında 20 bin TL’yi bir hafta içinde Bakırköy Adliyesi veznesine yatırması halinde dava açılmayacağı ifade edilmişti. Para cezası yatırılmadığı halinde dava açılacağı ve “suçun sübutu halinde mahkemece tayin edilecek hapis ve/veya para cezası yarı oranında arttırılarak mahkumiyete karar verilebileceği” vurgulanmıştı. Hakan karara itiraz etmişti. Savcılık, programdan ötürü CNNTürk Yayın Sorumlusu Ali Güven’e de 20 bin TL’lik ön ödeme çağrısı yapmıştı.