Sandıklarda baskı, oy hırsızlığı, usulsüzlük girişimi haberleri...

Oy hırsızlığına ve usulsüzlüklere karşı herkesin tetikte olduğu bu seçimde Türkiye'nin çeşitli kentlerinden usulsüzlük, hırsızlık girişimi haberleri gelmeye başladı.

Çeşitli ajans ve haber kaynaklarından derlenen bilgiler şöyle:

17.40: Sakarya'da Ahmet Akkoç Ortaokulu'nun önündeki plakasiz aracı KP üyesi polise ihbar ettiği için polis KP üyesini "halkı galeyana getiriryosun" diyerek gözaltına alma ile tehdit etti. 


17.30: Mersin Mezitli 75. Yıl İlköğretim Okulu'nda da yurttaşların oy sayımını izlemeleri polis tarafından engellendi.

17.25: Zonguldak Kilimli’de 2 kere oy kullanmaya çalışan AKP’li sandık kurulu başkanı Ertan Bozma hakkında tutanak tutuldu.


17.20: Antakya Doktor Mustafa Gencay Anadolu Lisesi’nde tutanaklar görevlilerce boş şekilde imzalandı. Tutanak tutuldu.

Kayseri Battalgazi Mahallesi Melikgazi Belediyesi İlköğretim okulunda HDP müşahitleri okuldan polis zoruyla çıkartıldı. Polisler parti müşahit kartınını geçerli olmadığı YSK’dan alınmış olan müşahit kartı olması gerektiğini iddia etti. (Evrensel)


17.15: İstanbulda Ümraniye Çakmak Ortaokulu bahçesinde plakasız bir araç olduğu bildirildi.


17.10: Antalya Akdeniz Anadolu Lisesi'ndeki  1240 numaralı sandıkta, sandık başkanı teklifiyle oylar sayılmadan sandık görevlilerinin imzası alındı. Sandık başkanı "Siz imzalarınızı atın sonra da erkenden evlerinize gidersiniz" demesi üzerine diğer sandık görevlileri de teklifi kabul etti. Sandık başkanı ve görevliler hakkında tutanak tutuldu.


17.03: Muş'ta polis, İstasyon Caddesi ve bağlı tüm sokakları zırhlı araçlarla trafiğe kapattı.


16.55: İstanbul Sultangazi İmam Hatip Anadolu Lisesi'nin bahçesine çevik kuvvet ekipleri girdi. Okula akrep ve TOMA da sevk edildi:


AKP'Lİ BAŞKAN GÖZALTINA ALINDI
16.49: Van'ın Gürpınar ilçesinin Koyunyatağı Mahallesi'nde sandık görevlileri ile tartışan AKP İlçe Başkanı Halit Toktaş, şikayet üzerine gözaltına alındı. 

Oy kullanılan okula giden AKP İlçe Başkanı Halit Toktaş, burada partilerin sandık görevlileri ile tartıştı. Sandık görevlilerinin şikayeti üzerine bunun üzerine, polisler Toktaş'ı gözaltına alıdı. HDP'liler Toktaş'ın silah çektiğini iddia ederken, AKP Van İl Başkanı Zahir Soğanda ise bunu yalanladı.


16.47: Samsun'un Atakum ilçesinde, Seyfi Demirsoy Ortaokulu'daki gerginlik sürüyor. Okula gelen AKP'liler Oy ve Ötesi avukatı Engin Yılmaz'ı darp etti. Okulda çok sayıda mükerrer oy kullanıldığını söyleyen Yılmaz, ellerinde buna dair tutanak olduğunu belirtti.  


16.44: İstanbul Şişli'deki Mareşal Fevzi Çakmak Pakmaya İlkokulu'nda boş tutanağın imzalandıgını tespit eden Komünist Parti müşahitleri duruma itiraz etti. Fakar sandık
başkanı polis çağırarak müşahitleri salondan uzaklaştırdı. 


16.40: İstanbul Basakşehir Hikmet Uluğbay Ortaokulu'ndaki 2169 numaralı sandıkta peçeli bir kadın yüzünü göstermeden iki kez oy kullandı. Sandık görevlilerinin müdahalesi sonucu polis tutanak tuttu.


16.38: Bursa Yıldırım Turgay Ciner İlkokulu bahçesinde, bir araç arka ve ön plakası sökülmüş şekilde duruyor:


16:33: Beyoğlu Haliç İlköğretim Okulu’nda AKP’lilerin saldırısı sonucu bir HDP'li yaralandı. AKP'lilerin saldırısı ise kameralara böyle yansıdı:


16.29: Çanakkale'de, Vahit Tuna Anadolu Lisesi 1161 nolu sandıkta AKP'li müşahitler imzalı seçmen listesini kontrol etmek istedi. AKP'li müşahitler imzalı listeyi kontrol edip il başkanlığına haber veriyor. Bu şekilde oy kullanmayanlar belirlenip telefonla aranıyor. Bu yöntem seçim kurallarına aykırı olduğu halde sandık başkanı listelerin kontrol edilmesine izin veriyor.


16.25: Trabzon'un Çukurçayır Mahallesi'ndeki Çukurçayır Ortaokulu'nda sandık görevlisi olarak görevli A.G.'nin, 1119 nolu sandıkta, 3 kişinin yerine oy kullandığı tespit edildi. Diğer sandık görevlilerinin dikkatiyle ortaya çıkan olayın ardından A.G. görevden alındı, hakkında da tutanak tutuldu. 


16.20: İstanbul Maltepe'deki Rezan Has Ortaokulu'nda, AKP üyesi olduğunu söyleyen bir şahıs, okuma yazması olmadığını iddia ettiği annesinin yerine oy kullanmak isterken yakalandı. 2412 nolu sandıkta yaşanan olay üzerine, şahıs hakkında tutanak tutuldu. 


15:55: soL'a gelen mesaj: Balçova Vali Kutlu Aktaş Okulu'nun bahçesinde AKP Balçova İlçe Başkanı parti propagandasını yaptı. 20'li yaşlarda bir kız "size mi soracaz kime oy vereceğimizi?" dedi ve AKP'li koruma gözümüzün önünde kıza yumruk attı. Bahçedeki polis inatla kızın şikayetini almıyor. Diğer polislerden yardım istendi onlar da şikayeti almadı. İçlerinden bir polis "önce iktidara gelin sonra konuşun" dedi. 


15:50: Konya İhsan Özkaşıkcı Okulu'nda, seçim tutanaklarına önceden imza atıldığı ortaya çıktı. Yurttaşlar sınıftan çıkarılmaya çalışılıyor. Avukatlar çağırıldı.


15:45: Şanlıurfa'da bir görevli, evinde sandıkla ve AKP damgalı pusulayla fotoğraf çekti.


15:33: Bayrampaşa'da Nuri Örs İlköğretim Okulu'nun tuvaletinde oy çuvalı bulundu.

Çuvalın üzerinde 1192 yazıyor ancak okulda böyle bir sandık bulunmuyor.


15:26: Sendika'daki habere göre, Beyoğlu Haliç İlköğretim Okulu’nda AKP’liler HDP’lilere saldırdı. Olayda bir HDP’li silahla vurularak yaralandı. 


15:22: Çanakkale Merkez'de yer  alan Özlem Kayalı İlköğretim Okulu'nda bulunan 1187 sayılı sandığın oy sonuç çizelgelerinin sabah saatlerinde sandık başkanı tarafından hazırlanarak sandık  üyelerine imzalatıldıgı tespit edildi. Sandık başkanına KP'li müşahitler tarafından yapılan itiraz reddedilirken müşahitler tarafından tutanak tutuluyor.


 

15:17: Beyoğlu bölgesinde secim yapılan okullarda, sandık kurulunun elindeki seçmen listelerinde ilçe seçim kurulunun damgası ve imzasının olmadığı öğrenildi. İlçe seçim kurulunun gün içinde bütün bölgeyi gezerek listeleri imzaladığı bildirildi. Sandık başkanları seçimı yapıyor ve tutanak tutuyor. Edinilen bilgiye göre, mesai saatinin bitimine kadar sandık seçim kurulundan kimsenin gelmemesi durumunda sandıklar imzasız ve mühürsüz olarak toplanacak. 


15:12:  Sendika.org'un geçtiği bilgiye göre, Edirne Keşan Anadolu Lisesi 1048 nolu sandıkta AKP’li kurul üyesi seçmene pusulayı AKP’yi işaret ederek veriyor.


14.55: İstanbul'da Feyzullah-Turgay Ciner Ortaokulu 1299 numaralı sandıkta bir polis, başka belgeyle oy kullanmak ıstedı, KP müşahitinin tepkisi üzerine oy kullanmadan belgeyi cebine koyarak uzaklaştı. 

Samsun’da İlkadım ilçesinde Final Temel Lisesi’nde, 2164 No’lu sandık görevlisi Fatime Gül, mükerrer oy kullanırken yakalandı (ETHA)

Mersin'de Yenişehir ilçesi Piri Reis İlköğretim Okulu 1432 nolu sandıkta seçim sonuç tutanağı sabah saatlerinde boş olarak imzalatıldı. Oy ve ötesi üyeleri durumu tespit etti, tutanak tutturulmaya çalışılıyor.

Alanya'da Ayşe Melahatoğlu İ.Ö.O sırt çantası taşıdıkları gerekçesiyle KP'li müşahitler polislerce okul dışına çıkarılıp GBT'leri yapıldı. KP'li müşahitler hakkında şikayet olduğu söylendi. On dakika süresince çanta aramasından sonra müşahitler sandık başlarına geri döndü.


14.50: Ankara'da Sincan Kazım Karabekir İlkokulu 2251 numaralı sandıkta seçim listesinde adı olmayan bir trafik polisine sandık görevlisi tarafından oy kullandırıldı.

Yurt dışı oylarının sayımının yapıldığı Ankara Ticaret Odası’na yaklaşık 50 kadar HDP’li müşahit kaydınız yok denilerek alınmadı. İtirazın sonucu bekleniyor. Ayrıca sandıklarla beraber gelen müşahitler de içeri alınmıyor.


14.45: İstanbul'da Maltepe Feyzullah-Turgay Ciner Ortaokulu'nda da plakasız bir araç görüntülendi. 


14.40: İzmir’de HDP üyesi Ali Fuat Keklik ile Konak ilçesinde ismi öğrenilemeyen 2 HDP’li oy kullanmaya giderken gözaltına alındı. (ETHA) 

Kayseri Hidayet Aydoğan Sosyal Bilimler Lisesi bahçesinde plakasız araç görüldü.

İzmir'de Şirinyer Saadet Emir İlkokulu'nda HDP’nin okul sorumlusu polisler tarafından gözaltına alındı.


14.35: Kocaeli Levent Kırca-Oya Başar İlkokulu bahçesinde plakasız araç tespit edildi.


14.30: Ankara'da Etimesgut Farabi İlkokulu’nda plakasız araçların beklediği bildirildi. 


14.25: İstanbul'da Bakırköy Osmaniye Nuri Pakdil Ortaokulu bahçesinde yurttaşlar plakasız bir panelvan tespit etti. Yurttaşlar, okul bahçesindeki plakasız araca ilişkin yetkililerden bilgi almaya çalışıyor.


14.20: Ankara'da Keçiören Cizmeci İlkokulu’nda sandık başkanı müşahitleri sınıfa almıyor. Avukatlar okula gitti. Keçiören Cizmeci İlkokulu’nda mükerrer oy kullanma olayları yaşanıyor.

Ankara Keçiören Basınevleri Şehit Mehmet Altanlar İlkokul’unun bahçesinde de plakasız araç görüntülendi.


14.10: Bursa'da Yıldırım Yeşilevler Okulu’na gelen Karapınar Mahallesi Muhtarı Mehmet Çakır, AKP lehine çalışma yaptı.

Kocaeli'de Darıca Servet Yalçın İ.O’da AKP’li müşahit yaşlı seçmenin kağıdını yırttı. Piri Reis Mahallesi’ndeki Servet Yalçın İlkokulu’nda 80 yaşındaki bir kadına oy kullanma sırasında yardımcı olmak isteyen akrabaları ile sandık müşahitleri arasında tartışma çıktı. AKP’li sandık müşahidi, yaşlı kadının sandığa atmak üzere olduğu oy zarfını alıp yırttı. AKP’liler HDP’lilere saldırdı. Polis biber gazı sıktı.


14.00: ViraTrabzon’un haberine göre, Trabzon merkez Ortahisar ilçesi Çukurçayır Mahallesi’nde, Çukurçayır Ortaokulu’ndaki 1119 nolu sandıkta, AKP sandık görevlisinin başkalarının yerine 3 kez oy kullandığı tespit edildi. CHP’li görevlilerce şikayet edilen AKP’linin görevine son verildi.

Ortahisar Prof. Dr. İhsan Koz İlkokulu’nda da 2276 nolu sandıkta oy kullanan sandık görevlisinin 2279 nolu sandıkta da oy kullandığı tespit edilince, bu kişinin de sandık görevi iptal edildi. CHP, suç duyurusunda bulunacak.

Trabzon Maçka’da AKP Milletvekli Adayı Ayşe Sula Köseoğlu’nun giydirme resimlerinin bulunduğu araçların seçmen taşıdığı ihbar edilince jandarma  işlem yaptı.

Affan Kitapçıoğlu Lisesi 1007 nolu sandıkta, yaşlı bir seçmenin AKP’ye oy kullanması için yönlendirildiği saptandı.

Erdoğdu Anadolu İmam Hatip Lisesi’ndeki trafoya araç çarptı ve elektrikler kesildi. Vatandaşlar, kazanın bilinçli yapıldığı kanısında.

AKP'Lİ SANDIK GÖREVLİSİNE: BUZDOLABINI EVE GÖNDERİN

Eskişehir’de TOKİ Şehit İkram Girit Anadolu Lisesi’nde 1013 nolu sandıkta bir okulda yaşlı bir kadın oy kullandıktan sonra AKP’li sandık görevlisine "Buzdolabını eve gönderin" dedi. Müşahitlerin tepkisi üzerine AKP’li "İstersen sana da bir buzdolabı verelim ama sen onu barikata koyarsın" dedi.

Kırklareli’nde “Seçim Kanunu’na muhalefet ettiği ve görevli memura mukavemet gösterdiği” iddiasıyla göz altına alınan HDP İl Başkanı Feyaz Şahin ile Kırklareli Üniversitesi Öğrenci Kültür Derneği (KÖKDER) Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Kurt ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

İzmir Mediha Mahmutbey Okulu A blok 2092 nolu sandıkta boş tutanak tespit edildi.

PLAKASIZ ARACIN SAHİBİ AKP MÜŞAHİDİ ÇIKTI

Eskişehir Hoca Ahmet Yesevi Anadolu Lisesi bahçesindeki plakasız araba polise sikayet edildi, polis inceleyerek ceza yazdı. Aracın sahibi AKP müşahidi çıktı. Polise “Plaka, yıkarken silinmiş” dedi.


13.55: Siirt Kurtalan'a bağlı Teliba köyünde askerler, kimliksiz oy kullandığı gerekçesiyle oy kullanma işlemini durdurdu. Siirt'in Kurtalan ilçesine bağlı Teliba (Bozyiğit) köyüne gelen askerler, oy verme işlemini durdurdu. Çok sayıda zırhlı araçla köyü ablukaya alan askerler, iki kişinin kimliksiz oy kullandığını iddia ederek, oy verme işlemini durdurdu. Seçmenlerin yarıdan fazlasının henüz oy kullanmaya gitmediği köyde, yaşanan bu durum üzerine oy kullanılamıyor. Oy kullanamayan seçmenler, durumu HDP Kriz Masası'na bildirdi. 


13.45: Doğu ve Güneydoğu illerinde seçim asker ve polis baskısı altında sürüyor. Polisler ve AKP'liler gazetecileri ve uluslararası gözlemci heyeti engellerken, birçok ilde en az 8 kişi gözaltına alındı. 

Polisler Ağrı’daki seçimleri gözlemlemek için gelen Katalan ve Bask heyetini YSK kararı bahanesiyle engellerken, gazetecileri de darp ederek görüntülerini imha etti. Muş’ta oy kullanmaya giden eski Belediye Başkanı M. Nuri Balcı ile Önder Engin isimli yurttaş, Siirt’te HDP sandık görevlisi Ahmet Destan ve Kemal Beştaş  gözaltına alındı. Bitlis Güroymak’ta HDP’liler ile AKP’liler arasında çıkan tartışmada Cesim Tekin ve Van Tuşba’da AKP il başkanının da aralarında bulunduğu 20 kişilik bir grubun sandıkların bulunduğu bölgeye geçmesini engelleyen HDP müşahidi Islak Dereli de gözaltına alındı.

ULUSLARARASI HEYETE GÖZALTI

Diyarbakır Çermik ilçesinin Alakoç köyünde askerler silahlarla sandık alanlarına gelerek köylülerin oy kullanmasını engelledi. Yenişehir ilçesinin Alangör köyünde ise askerler Suriye’den gelen gözlemci heyetini gözaltına aldı. Dicle ilçesi Yokuşu köyünde ise İtalyalı ve ABD’lilerden oluşan heyete tercümanlık yapan Ramazan Tunç ve Sason-Kozluk bölgesine giden Alman heyetin şoförü gözaltına alındı.


13.40: 7 Haziran'da olduğu gibi bu seçimlerde de yurdun dört bir yanından oy kullanılan okulların önünde plakasız araçların bulunduğu haberleri geliyor. Çanakkale'de Ömer Mart Ortaokulu'nun bahçesinde de plakasız araç bulunması dikkat çekti. 

 


13.35: Suruç'ta AKP adayı İbrahim Halil Yıldız'ın akrabaları, mahalle mahalle gezerek kalaşnikof ve tabanca ile halktan oy istedi. (ETHA) 


13.30: Batman’da okullarda polis ve askerler tarafından baskı uygulanması, gazetecilerin görüntü almasının engellenmesi ve otobüslerle insan taşınması gibi uygulamaların ardından yurttaşlar okullarda “oy nöbeti” tutmaya başladı.

Urfa Suruç'ta da AKP'li adayın yakınları, kalaşnikof silahlarla seçmene oy kullanılmaması yönünde baskı yaptı.


13.20: Mersin'de Toros Çağdaş Kent Anadolu Lisesi’nde HDP müşahitlerinin okula girişi polis tarafından engellendi. Duruma müdahale edenlere polis küfür ve hakaretlerle karşılık verdi, okulun çevresine güvenlik şeridi çekti. Şerit, izleme heyetinin müdahalesi ile kaldırıldı.

Mersin Toroslar ilçesi Eyüp Ayar Anadolu Lisesi girişinde çevik kuvvet oy kullanmaya gelenlere GBT kontrolü yaptı. Duruma müdahale eden HDP’lileri polisler göz altına almaya çalıştı. Polis olayı görüntüleyen gazetecilere de saldırdı. Bağımsız izleme heyetinin müdahalesi sonucu polis uygulamasına son verdi. Tutanak tutuldu. (Sendika.org) 

İstanbul Bayrampaşa’da Tuna İlköğretim Okulu’nda Fransız gözlem heyetinin çalışmaları engellendi. Heyet, müdürün odasına kapatıldı. (ETHA)

İstanbul Sancaktepe'de Fehmi Yılmaz Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde AKP’li vekil adayının sandıkları tek tek gezmesine yönelik halkı tepki göstermesi üzerine polis yurttaşlara biber gazı sıktı.


13.15: Ankara Mamak'ta 30 Ağustos Ortaokulu 2051, 2052 ve 2056 numaralı sandıklarda boş tutanaklar sandık kurulu üyelerine imzalatıldı. Konu ile ilgili tutanak tutuldu.

Ankara Pursaklar’daki tüm okullarda müşahitler zorla sınıflardan çıkartıldığı bildirildi. 

Ankara Eryaman'da Hasan Ali Yücel İlkokulu önünde plakasız araç bulundu.


13.10: İzmir’in Torbalı İlçesi’nde Özbey İlkokulu’nda AKP’liler yaka kartlarıyla sınıflarda bekliyor. (ETHA)

İzmir’de 1113 sandıkta kayıtlı olan seçmen, 1138 No’lu sandıkta oy kullanırken tespit edildi.

İzmir’de Menemen’den sonra ikinci plakasız araç haberi Konak Gültepe’den geldi. Evrensel’in haberine göre, Gültepe  Şehit Halit Taş Okulu bahçesinde plakasız kırmızı bir Tofaş görüldü. HDP’li seçim görevlileri, polise haber vererek aracın kontrol edilmesini istedi. Bu sırada gelen ve oy kullanmak için okulda bulunduğunu belirten birisi aracın kendisine ait olduğunu söyledi. HDP’liler aracın tutanak tutularak okul bahçesinden çıkarılmasını istedi. Bunun üzerine aracın sahibi, HDP’lilere ilk önce küfür etti ve ardından saldırdı. Kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Polis ise kavgayı seyretti. Ardından polis, araç sahibinin GBT’sini kontrol etti ve ruhsat üzerinden plakayı tespit etti. Daha sonra araç plakasız bir şekilde ve ceza kesilmeden okuldan ayrıldı.


13.00: Antalya Kepez’de Ünsal İlkokulu bahçesinde Oy ve Ötesi üyeleri plakasız bir araç tespit etti. Aracın bir sandık görevlisine ait olduğu belirlendi. Polis ekipleri aracın sahibe ulaşarak plakalarını taktırdı.

Twitter Gazetesi'nde yer alan iddiaya göre, Bingöl'de 11 köydeki toplam 18 sandıkta korucular açık oy kullandırdı. Itiraz eden görevliler darp edildi.


12.55: Eyüp'te 2323 nolu sandıkta, sandık kurulu başkanı sabah 9.45'te, oy verme işlemi yeni başlamışken, sandık kurulu üyelerine boş tutanak imzalattı. Bazı müşahitler bu durumun kanuna ve genelgeye aykırı olduğunu beliretek itiraz etti. İtiraz sandık kurulu tarafından kabul edilmedi. Durum, şikayet dilekçesine şu şekilde yansıdı:  


12.50: Sendika.org muhabiri Diyarbakır Sur’dan şunları aktardı: "Suriçi mahallesi Yavuz Selim İlköğretim Okulu’ndayız. Okulun bahçesine kobra tipi bir zırhlı araç, yanına da ağır silahlı özel harekatçılar yerleştirilmiş durumda. Gazeteciler olarak aracın ve polislerin fotoğrafçılarını çekmek istedik ancak özel harekatçılar tarafından engellenmeye çalışıldık. Özel harekatçılar bir gazeteci arkadaşımızın kamerasına el koyup görüntülerini sildi. Fransız bir gazeteciye çekim yapmaya devam edince ise bir özel harekatçı ‘Yaklaşmayın, çekim yapmayın yanlışlıkla sıkarız’ diyerek tehdit etti."


12.45: Diyarbakır Bağlar’da Fevzi Çakmak Ortaokulu’ndaki 2099 ve 2100 nolu sandıklar gerekçesiz bir şekilde Süleyman Demirel İlkokulu’na taşındı. (DİHA)


12.40: İstanbul Avcılar Yeşilkent Mahallesi’nde Kemal Atay Anadolu Meslek Lisesi’nde 2343 ve 2346 nolu sandıklarda, oy kullanma işlemi tamamlanmadan tutanaklar imzalatıldı. (ETHA)


12.35: Zeytinburnu’nda AKP seçim aracı, bir okulun bahçesine girdi. Halk müdahale edince AKP seçim aracını kullanan şoför, yanlışlıkla olduğunu iddia ederek okuldan ayrıldı.

CHP Milletvekili Eren Erdem, İstanbul Güngören’de elektrikleri kesilen İzzet Ünver Lisesi’nde nöbet tutmaya gittiğini açıkladı.


12.25: Beyoğlu’nda birçok okulda seçmen listelerinde YSK mühürü ve imzası yok. Konuya ilişkin YSK’dan yetkililerin geleceği ve listelerin kontrol edilerek eksikliğin giderileceği açıklandı. Ancak avukatlar bu durumun birçok sandığın geçersiz sayılmasına neden olabileceğini belirtiyor.

ETHA’nın haberine göre, İstanbul Güngören İzzet Ünver Lisesi’nde elektrikler kesildi. Yetkililer akşama kadar elektriklerin gelmeyeceğini söyledi.

12.20: Ankara Yenimahalle Celayir İlkokulu 1227 numaralı sandıkta önceden imzalanmış sonuç tutanakları bulundu. Avukatlar tutanak tuttu. 


12.15: Samsun'da Yıldıray Çınar Kültür Merkezi’nde fotoğraf çeken bir kadın yakalandı, “Çekmek zorundayım istiyorlar” dedi. Tutanak tutuldu.

İzmir’de polis, 1080 nolu sandıkta silahıyla oy kullanmaya girdi. HDP’lilerin itirazına rağmen sandık başkanı müdahale etmedi. 

Tarsus'ta Evrensel’in haberine göre Ali Mistilli İlköğretim Okulu’nda 1310 nolu sandıkta sandık kurulu üyelerine boş seçim tutanakları imzalatıldı.


11.00: Gebze'de Roman yurttaşların yaşadığı Mevlana Mahallesi'nde seçim sabahı erzak dağıtımı yapıldı. 


11.45: İzmir Gaziemir'de Sabiha Gökçen İlkokulu 1246 No'lu sandıkta meydana gelen olayda, İsmet Ovalı isimli şahıs Narlıdere seçim bölgesi 1079 No'lu sandıkta AKP'den sandık kurulu görevlisi olmasına ve oyunu o sandıkta kullanması gerekmesine rağmen 1246 No'lu sandıkta "sehven" oy kullandı. Komünist Parti müşahidinin itirazıyla tutanak tutuldu.


"DAVUTOĞLU'NA GİDECEK OYU SİZE YEDİRMEM"

İstanbul Üsküdar Sabri Artam Vakfi İlkokulunda bir kişi oy kullanırken fotoğraf çekti. HDP müşahidi oyunu sandığa atamayacağı söylediğinde müşahidin üzerine yürüdü: “Davutoğlu’na gidecek oyu size yedirmem” diye bağırdı. Çektiği fotoğraf sildirtildikten sonra oyu kullandırıldı.

PLAKASIZ ARAÇLAR ORTAYA ÇIKTI

İstanbul Kocamustafapaşa İmam Hatip Okulu’nda sendika.org muhabirleri plakasız bir aracın fotoğrafını çekti. Fotoğraf çekerken polis yelekli bir kişi yanlarına gelerek “Bu polis otosu fotoğraf çekme” dedi. Muhabirlerimiz fotoğraf çekmeye devam edince polis aracın içine geçerek oturmaya başladı. (Sendika.org) 

Ankara Etlik’te bir çocuk propaganda malzemesi bulundurduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

Ankara Gölbaşı Zübeyde Hanım Kız Teknik Lisesi 1172 numaralı sandıkta sandık kurulu üyeleri zarfları damgalamadan kendi oylarını kullandı. Üyeler, “sandık açılınca kendi zarflarımızı damgalar geçerli sayarız diye tutanak” tuttular.

Ankara Gölbaşı Zübeyde Hanım Kız Teknik Lisesi 1176 numaralı sandıkta sandık başkanı müşahitleri sınıfa alınmadı.

LİSTEDE ADI OLMAYAN İKİ KİŞİYE OY KULLANDIRILDI

Ankara Keçiören Hayri Erişen İlkokulu’nda 3314 numaralı sandıkta sandık listesinde ismi bulunmayan iki kişiye oy kullandırıldı. Tutanak tutuldu. (Sendika.org)

Ankara Sokullu Mehmet Paşa Lisesi’nde oy pusulasının fotoğrafını çeken bir kişi gözaltına alındı.

Ankara Batıkent Kız Meslek Lisesi 2420 numaralı sandıkta pusulayı AKP’nin yerini göstererek veren AKP’li sandık görevlisine müşahitler müdahale etti.

OY VE ÖTESİ MÜŞAHİTLERİ YAKA PAÇA SINIFTAN ÇIKARILDI

Eskişehir Dr. Halil Akkurt Ortaokulu’nda AKP’liler Oy ve Ötesi’nin 2 müşahidini yaka paça sınıftan çıkardı. Avukatlar tutanak tuttu.

İzmir Menemen’de aracın sivil polise ait olduğu anlaşıldı, görevlilerin uyarılarıyla araç okul bahçesinden çıkarıldı.

Samsun Recep Tanrıverdi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 1040 nolu sandıkta 20’ye yakın kişiye verilen pusulalar mühürsüz çıktı. Tutanak tutulacak.

HDP Kırklareli Eşbaşkanı Feyyaz Şahin ve HDP müşahidi gözaltına alındı.

MENEMEN'DE PLAKASIZ ARAÇ 

İzmir Menemen 80. Yıl Asarlık İlkokulu bahçesinde plakasız araç görüldü.

Eskişehir Hoca Ahmet Yesevi Lisesi’nde bir sandık başkanı “kolaylık olsun diye” kurul üyelerinden boş sonuç tutanağına imza atmalarını istedi. Üyeler ve müşahitler karşı çıktı.

Eskişehir Cumhuriyet İÖO’da polis, müşahitlere engel olmaya çalıştı. Kimlik numarası sorarak GBT sorgulaması yaptı.

Eskişehir’de İlhan İnügür İÖO 2377 nolu sandığa  polis gelerek sandık başkanına, “Sandık kurulu üyelerinin ve bütün parti müşahitlerinin ad, soyad ve kimlik bilgilerini almanız konusunda vali beyin kesin talimatı var” dedi. Sandık başkanının da telefonunu aldıktan sonra sayım sonrasında bilgileri almak için arayacağını söyledi.

YÜKSEKOVA VE BAĞLAR'DA ELEKTRİK KESİNTİSİ

Hakkari Yüksekova’da elektrik kesintileri başladı. (DİHA)

Bitlis’te bazı sandıkların başında silahlı asker ve korucular bekliyor. (DİHA)

Diyarbakır Bağlar’da sabah saatlerinden bu yana elektrik kesintisi yaşanıyor. Kabinlerin içine mumlar konuldu.

SİİRT'TE POLİS BASKISI

Siirt’te sabah saatlerinden itibaren oy kullanmaya gelenler polis baskısı ile karşılaşmaya başladı. Aralarında Mevlana, Fatih ilkokulları ve 1 Eylül Anadolu Lisesi’nde bulunduğu birçok okulda polis, yasaya aykırı bir şekilde seçmenleri seçmen kağıdını ve kimliğini kontrol ederek okullara alıyor. (ANF)

Van Erciş İlçesi’ne bağlı Çubuklu ve Kocapınar mahallelerinde asker kimlik kontrolü yapıyor.

Diyarbakır Bağlar’da Süleyman Demirel ve Mesut Yılmaz ilkokullarında YSK mührü bulunmayan zarflar nedeniyle tutanak tutuldu. (Dokuz8)

Hakkari Yüksekova’daki Şemzînan Köyü’nde askerler sandık başına giden köylülerin kimlik bilgisini alıyor. HDP, uygulamayla ilgili YSK’ye itirazda bulundu.

Diyarbakır Hüseyin Uluğ İlkokulu’nda göreve geç gelen sandık görevlileri hakkında tutanak tutuldu. (Dokuz8)

HDP Milletvekili Leyla Birlik’in aktardığı bilgiye göre, Şırnak’ta kişilere yönelik genel arama kararı çıkartıldı, herkes “şüpheli” olarak kodlandı. Polis, oy kullanmaya gelenlerin üstlerini arıyor.