RTÜK 'Titeuf'u affetmedi: 'Seks' ve 'hamilelik' cezası

Titeuf adlı çizgi filmde hamilelik ve üreme konuları işlenince RTÜK kanala ceza verdi

İlköğretimde 'değerler eğitimi'yle kış mevsiminin ölümle bağdaştırılıp anlatılması, "ölüm" konusunun "Eğer ölüm gerçekten güzel olmasaydı, Allah sevdiği kullarını çok uzun yaşatırdı. Her canlı ölümü tadacaktır. Gelen gider giden gelmez, ölüm de bir nimettir. Ağırlaşmış hayat yükünden kurtulmaktır" gibi sözlerle aktarılması normalleştirilmeye çalışılırken çocuklara hepimizi leyleklerin getirdiği anlatılacak.

Planet Çocuk’ta yayınlanan ‘Titeuf’ isimli çizgi filmde 'çocuk nasıl yapılır', 'nasıl doğar' gibi konuların anlatılması üzerine Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) kanala ceza verilmesini istemisti. Cumhuriyet'ten Fırat Kozok'un haberine göre RTÜK, çizgi filmde geçen “seks, sperm, hamilelik, yumurtlama” gibi kelimelerin, çocukların ahlaki gelişimine zararlı olduğu gerekçesiyle kanalı cezalandırdı.

RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi, hazırladığı raporda, filmde “çocukların ahlakını bozan” öykü özetle şöyle anlatıldı:

* Sağlık dersinde öğretmen elinde CD ile içeri girer ve “âşık olmak iki insan arasındaki ilişki, tüm bunlar burdaki filmde anlatılıyor” der ve filmi oynatır. Filmde hayvan ve insan görüntüleri eşliğinde, “bir kadın ve bir erkek birbirlerine âşık olduklarında karşılıklı bir çekim oluştuğunu hisseder ve birbirlerine duygusal işaretler gönderir. Tüm hayvan türlerinde yakınlaşma ritüelinin başladığını görürüz. İlk önce göz teması kurulur (kadın ve erkek öpüşür) ifadeleri yer alır. Öğretmen CD’yi çıkarır. Çocuklar ‘aaa bunlar ne yapıyor böyle çok çirkin, iğrenç bir şey’ diye bağrışır. Öğretmen, ‘pekâlâ hepsi bu kadar, geri kalanını önümüzdeki 4 yıl içinde göreceksiniz’ der ve sınıftan ayrılır.”
* Yine sağlık dersinde öğretmen, “Bebek sahibi olmak için bir kadın ve bir erkeğe ihtiyaç vardır” dediğinde Titeuf, “Bu korkunç. Ben çocuğum olsun istiyorum. Supermatozoid’in bebek yapmaya yeterli olmadığını mı söylüyorsunuz?” der. Öğretmen yanıt olarak, “Aynen öyle Titeuf, aynı zamanda bir eşe ihtiyacın var ve o da bayan olacak. Bu ikisi bir araya geldiğinde bebek yapılmış oluyor” karşılığını verir.
* Titeuf arkadaşlarıyla futbol oynarken Nadia isimli kız arkadaşının üzerine düşer ve istemeden öpüşürler. Sonrasında çok fazla gazlı içecek içen Titeuf’un karnı şişer. Arkadaşları gülmeye başlayınca içlerinden biri “Kesin kıkırdamayı, hiçbir şey bilmiyorsunuz. Titeuf hamile, o hamile... Onu Nadia hamile bıraktı. Bebekler soğuk algınlığı gibidir. Öpüşerek de olabilirler ve genellikle de hamile kalınır. Sanırım bir kızınız olacak” der. Çocuklardan bir başkası da “Pekâlâ, Hugo seks konusunda uzman arkadaşımız...” der. Titeuf’un hamile olup olmadığını anlamak için hamilelerin çok yediği turşu ve çilek yedirirler.
* Arkadaşları Titeuf’un karnına ultrasonla bakma vaktinin geldiğini düşünüp bilgisayarla bakıp “Sen hamile değilsin, senin supermatozoid yumurtalık kesesinde kaybolmuş. Nadia’nın yumurtalarını saklamış gibi görünüyor” derler. Daha sonra Nadia’nın evine giden Titeuf, “Sanırım biz daha çok genciz. Bir gün hayallerimiz gerçek olacak. O zaman gerçekten hamile kalacaksın. Biz senin sonraki yumurtlama dönemini bekleyeceğiz” der.
Daire tarafından yapılan değerlendirmede, zamanından önce verilen cinsel bilgilerin, çocukların merak duygusunu artırarak davranış bozuklukları göstermelerine neden olabileceğinin pedagoglar tarafından vurgulandığı belirtildi. Değerlendirmede, “Cinselliğe dair kelimelerin masum olarak nitelenen çizgi film içinde kullanılıyor olması, söz konusu çizgi filmde de olduğu gibi cinsel konuların çocuklar arasında konuşulması sonucunda doğru olmayan bilgiler edinmelerine yol açabilecektir. Söz konusu çizgi filmde hamile, sperm, yumurtlama, seks kelimeleri kullanıldığı ve işlenen konuların çocuklar için uygun olmadığı anlaşılmıştır” denildi.