PE: Öğretmenler Günü'nü hakettiğimiz gibi kutlayacağız

Öğretmenler günü, 1966 yılında UNESCO ve ILO'nun yayımladığı 'Öğretmenlerin Durumu Hakkında Tavsiyeler' dökümanını anmak üzere dünyada 5 Ekim günü kutlanıyor. Patronların Ensesindeyiz Özel Okul Öğretmen Dayanışma Ağı, bugün bu konuda bir mesaj yayımladı.

soL - Haber Merkezi

Ülkemizde 12 Eylül yönetiminin aldığı bir kararla 24 Kasım olarak ilan edilen öğretmenler günü, dünyanın pek çok ülkesinde 5 Ekim'de kutlanıyor.

5 Ekim, UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) ve ILO'nun (Uluslararası Çalışma Örgütü) 1966 yılında yayımladıkları "Öğretmenlerin Durumu Hakkında Öneriler" dökümanını anmak üzere belirlenmiş bir tarih.

Patronların Ensesindeyiz Özel Okul Öğretmen Dayanışma Ağı, bugün uluslararası Öğretmenler Günü'yle ilgili bir açıklama yayımladı. "Öğretmenler Günü’nü hak ettiğimiz gibi kutlayacağız!" başlığını taşıyan açıklamada, öğretmenlerin yaşadıkları sorunlara işaret edilirken, dayanışma ağının özel okullarda yaşanan hak gasplarına ve baskılara karşı dayanışma içinde güçlendiği bildirildi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Öğretmenler Günü’nü hak ettiğimiz gibi kutlayacağız!

Bugün 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü.

Bir yıl daha, öğretmenlerin yaşadıkları hak gaspları, baskı ve ekonomik zorluklarla geçiyor. 2019 yılı Türkiye’sinde öğretmenlerin yaşadıklarıyla eğitim sistemindeki karanlık tablo birbirinden ayrıştırılamaz. Ancak umutluyuz. Her okulda komitelerimizi kurup, patronlara hakkımızı gasp ettirmemek için, dayanışarak güçleniyor, umutlanıyoruz.

İster kamu, ister özel okulda olsun; milyonlarca çocuk ve gencimiz bilimsellikten giderek uzaklaşan, ayrımcı, rekabetçiliğe özendiren ve gelecek sunmayan bir eğitim sistemine mahkum edildi. İstedikleri sadece korkan, sorgulamayan, itaat eden ve bencilleşmiş bir halk yaratmak. Öğretmenlere de bu gerici sistemin uygulayıcısı olmayı dayatıyorlar. Dayatmanın araçlarından en önemlisi ise çalışma koşullarındaki değişimler…

On binlerce öğretmen ataması yapılmayıp işsiz kalıyor ya da özel okul patronlarının insafına bırakılarak, en temel özlük ve ekonomik haklarından yoksun ve güvencesiz bir şekilde çalıştırılıyor. Öğretmenlerin maaşları bazen aylarca, bazen ise hiç ödenmiyor. Sözleşmeleri senelik yenilenerek iş güvencesi hayal haline getiriliyor. Devletin ödediği eğitim-öğretim ödeneğine dahi okul patronları tarafından el konuluyor. Öğretmenler AVM’lerde, telefonda okul pazarlamacılığına zorlanıyor, öğretmenlere yönelik sistematik mobbing ise almış başını gidiyor.

Kamu okullarında da sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik uygulamaları giderek yaygınlaşıyor. Gündeme getirilen Öğretmenlik Meslek Kanunu ile meslekten çıkarma kolaylaştırılıyor, uzman öğretmenlik, baş öğretmenlik gibi ayrımlarla, eğitim emekçileri arasındaki dayanışma tamamen ortadan kaldırılmak isteniyor.

Öğretmenlere daha fazla yoksulluk ve yalnızlık dayatılırken, bizler her ilde, her okulda adım adım örgütlenmek için harekete geçtik. 5 Ekim’i mücadeleyle, örgütlenerek ve umutla karşılıyoruz. Patronların Ensesindeyiz (PE) Özel Okul Öğretmen Dayanışma Ağı’nın geçtiğimiz haftalarda farklı illerde düzenlediği çalıştaylarda yüzlerce öğretmenle bir araya geldik, sorunlarımızı konuştuk, yol haritamızı belirledik.

Şimdi artık yüzlerce okulda, binlerce öğretmenle örgütlülüğümüzü büyütme zamanı. Haklarımız için mücadele edip, mesleğimize ve geleceğimize örgütlü bir şekilde sahip çıktığımızda Öğretmenler Günü’nü de hak ettiğimiz gibi kutlayabileceğiz.

Bütün öğretmenleri PE Özel Okul Öğretmen Daynışma Ağı ile birlikte mücadele etmeye ve dayanışmayı büyütmeye davet ediyoruz.

Dünya Öğretmenler Günü’müz kutlu olsun.

PE Özel Okul Öğretmen Dayanışma Ağı