'Patron hem saldırdı hem de istifa dilekçesi imzalattı' iddiası

Arabica Coffee adlı zincir kafenin Dikmen Şubesi’nde çalışan iki işçi, patron ve müdür tarafından darp edildiklerini, ardından da kendilerine istifa dilekçesi imzalattırıldığını söyledi. Patronların Ensesindeyiz Ağı'na konuşan işçiler, uğradıkları saldırı nedeniyle maddi ve manevi olarak haklarını almak için mücadele edeceklerini dile getirdi. Söz konusu şubenin patronu ise haberde yer alan…

soL - Patronların Ensesindeyiz

Arabica Coffee’nin Ankara Dikmen Şubesi’nde çalışan iki işçi, patron ve müdür tarafından darp edildiklerini açıkladı. Saldırı sonrası istifa dilekçesi yazmaya zorlandıklarını belirten işçler, yaşadıklarını Patronların Ensesindeyiz’e anlattı.

'ÖNCE İZİN, SONRA DARP...'

KOSGEB kursu dolayısıyla iş yerinden 4 gün boyunca birer saat izin isteyen iki işçi bu taleplerinin kabul görmesine rağmen işe geç geldikleri ve iş düzenini bozdukları iddiasıyla darp edildiklerini aktardı.

Darp edilen işçilerden Burhan, arkadaşı Mert’le birlikte KOSGEB kursuna gittiklerini ve bu konuda çalıştıkları kafedeki yetkilileri de bilgilendirdiklerini, ancak 4 günlük kursun son gününde başlarına hiç beklemedikleri olayların geldiğini aktardı.

"25 Ağustos tarihinde saat 15.00’de mesaiye gelmemiz için aranmaya başladık ama biz o sırada daha önce bildirdiğimiz eğitimdeydik. Çıkar çıkmaz da işe geçtik ve 16.40’ta orada olduk. Müdür kapıda bekliyordu, patronun bizimle konuşmak istediğini söyledi" diyen Burhan, patronun kendilerini kafenin yakınındaki bir oto yıkamacıda beklediğinin söylendiğini ve müdürle birlikte buraya gittiklerini dile getirdi.

TEKME, YUMRUK, TEHDİT...

Oto yıkamada saldırıya uğradıklarını belirten Mert ise, "Zafer Budak adlı patron bize bağırmaya başladı. 'İşinize saygınız yok mu' diye bağırdı. 'İçeri geçin konuşacağız' dedi. Tehdit dolu ifadeler kullandı, 'Sizi öldürürüm' dedi. İşe geç geldiğimiz için ona saygısızlık ettiğimizi söyledi. Biz içeri girdiğimizde oto yıkama çalışanları 'bir şey varsa indirelim' dediler hatta, Zafer Bey 'ben hallederim' dedi bunun üzerine. 'Sizi Ankara’da gezdirmem, peşinize adam takarım' dedi... Müdür patronun arkasından Burhan’a tekme attı, küfür etti, 'siz kimsiniz' diye bağırdı. Burhan’ı çekerken patron bana tokat attı. Bizi tekrar içeri soktular, istifa dilekçesi yazmamızı istediler" dedi.

Kalp noktasının hemen üstüne tekme atıldığını belirten Burhan, sonrasında sürekli sakalından tutulup aşağı çekildiğini, saldırının devam ettiğini aktardı. Patronun sürekli yumruklar attığını, tehdit ve küfür ettiğini söyleyen Mert, daha sonra kendilerine istifa dilekçelerinin imzalatıldığını ifade etti.

Bu olaydan sonra şok yaşadıklarını belirten Burhan, istifa dilekçelerinin şirket merkezine ulaşmasının ardından İnsan Kaynakları'ndan arandığını, istifa gerekçesinin sorulduğunu söyledi.

Yaşadıklarını şirkete yüz yüze anlatmak istediğini belirten Burhan, sonrasında Arabica Coffee'nin operasyon müdürü ve insan kaynaklarıyla görüştüklerini, yaşadıklarını anlattıklarını dile getirdi.

'FİRMAYI DAVAYA KATMAYIN DEDİLER'

"Bize destek sunabileceklerini, işletmecilik eğitimi verebileceklerini söylediler. Ben çalışmak istemediğimi, psikolojik olarak çok kötü olduğumu söyledim. Aynı şeyi Burhan da söyledi" diyen Mert, şöyle konuştu:

"Bizden yazılı olarak yaşadıklarımızı istediler. Elimizde delil olmadığını söyleyerek zor olacağını söyledi. Sonra elimizde uğradığımız şiddeti içeren 12,5 dakikalık ses kaydı olduğunu söyledik. Kaydın başını dinleyince 'tamam bu durum bizim için bitmiştir' dediler. Zaten ses kaydını dinlemeden önce de bizim için delile gerek yok, biz insanları tanıyoruz, bu olayın yaşandığına inanıyoruz demişlerdi.

Bize davayı firmaya açın, firma üzerinden şahıslara yönlendirin davanızı dediler. Son dönemde ise firmayı davaya katmayın demeye başladılar."

'MADDİ VE MANEVİ HAKKIMIZI ALMAK İSTİYORUZ'

Firmanın kendilerine saldıran isimlerle bir masada barışma teklifi ilettiğini, bunu kabul etmediklerini belirten Burhan, "Zafer Bey’den özür beklememiz istendi, özür dilemeyeceğini ilettiğini söylediler. En sonunda bize söyledikleri, dava açacaksanız firmanın adını karıştırmayın oldu. Bize yapılan bu saldırının ardından maddi ve manevi hakkımızı almak istiyoruz. Henüz dava açmadık" dedi.

İşçilerin Patronların Ensesindeyiz Ağı'na verdiği röportajın tamamını okumak için tıklayınız.

İDDİALAR DOĞRU DEĞİL AÇIKLAMASI

Zafer Budak, söz konusu haberdeki iddiaların doğruluk payının olmadığını, kendisinin işçileri darp etmediğini dile getirdi.

Budak, işçilerin bir alacağının kalmış olması durumunda bunu da ödemeye hazır olduklarını, karşı tarafın avukatına da durumu ilettiklerini söyledi.