Oğuz Oyan'dan Deniz Gezmiş mesajı: Fotoğraftaki 3 kişi kim?

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan paylaştığı mesajda, Deniz Gezmiş'in ve kendisinin olduğu bir fotoğrafı paylaşarak fotoğraftaki diğer 3 kişinin kim olduğunu sordu.

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan bugün paylaştığı mesajında Can Dündar'ın Hamdi Gezmiş'in anıları üzerinden yazdığı Abim Deniz isimli kitapta yer alan kendisinin, Deniz Gezmiş'in ve Sıtkı Çoşkun'un yer aldığı bir fotoğrafı paylaşarak karede yer alan diğer 3 kişinin kim olduğunu sordu. Biz de soL olarak Oğuz Oyan'ın mesajını ve söz konusu fotoğrafı yayımlıyoruz:

Oğuz Oyan'ın mesajı şu şekilde:

Fotoğraftakileri tanıdınız mı?

Bu fotoğraf, 22 Haziran 1968'de bir takside çekildi ve dönemin günlük basınında yer aldı.

İstanbul Üniversitesi İşgal Konseyi adına, Konsey üyelerinden seçilen 6 kişilik bir grubun, üç haftadan fazladır süren işgal olayını sona erdirmenin koşullarını Rektör ve Üniversite Senatosu üyeleriyle görüşmek üzere Balta Limanı'na Beyazıt'tan hareket ettikleri anı göstermektedir.

Bu fotoğraf, Can Dündar'ın Hamdi Gezmiş'in anıları üzerinden yazdığı Abim Deniz kitabının 130. sayfasında da yer almaktadır.

Taksinin arka koltuğunda üçüncü sırada, yitirişimizin 43. yılında bugün yeniden andığımız Türkiye devrimci hareketinin simge ismi Deniz Gezmiş görülmekte. 25 yaşında 12 Mart 1971 cuntasının faşist zorbalığına kurban edilen Deniz Gezmiş'i ayrıca tanıtmaya gerek yok. 

Peki ama taksideki diğer simalar kimlerdi ve nasıl bir geleceğe kanat açmışlardı? Deniz Gezmiş'in sağ-önünde görülen sima, gene Türkiye sol hareketinin önemli figürlerinden Sıtkı Coşkun. Çocuk yüzlü Sıtkı Coşkun, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde öğrenciliğinin ilk yıllarından itibaren güçlü hitabeti ve etkileyici sesiyle temayüz etmişti. Sosyalist Karıncalar grubunun aktif bir üyesiydi. 1968 İşgalinin sivrilen simalarındandı. TİP ve Fikir Kulüpleri Federasyonu'nda aktifti. Daha sonra 1974-80 arasında TKP MK üyeliği yaptı. Bu sırada DİSK Bank-Sen'de uzman olarak çalışıyordu.

1980 darbesinden sonra 1981'de yurtdışına çıktı. Yeniden TKP yönetiminde yer aldı. TKP'nin tasfiyesinden sonra TBKP ve SBP'de yoluna devam etti. Daha sonra ÖDP'nin kuruluşunda PM üyesi olarak yer aldı. 17.7.1998'de ağır bir hastalık sonucunda henüz 50 yaşında yitirdiğimiz Sıtkı Coşkun o sırada ÖDP MYK üyesi konumundaydı. Siyasi çizgisindeki çalkantılara rağmen, hiçbir zaman sermayenin güdümüne girmemiş, devrimci kişiliğinden ödün vermemişti.

Fotoğrafta Deniz Gezmiş'in solunda oturan gözlüklü ve bıyıklı sima ise halen CHP İzmir Milletvekili olan Oğuz Oyan'dan başkası değil. Sıtkı Coşkun ile İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde sınıf arkadaşı ve TİP'e yakınlık bakımından da fikirdaş olan Oğuz Oyan, 1970 yılında Fransa'da doktoraya gittiği için 1971 Darbesinin ve ardından yaşanan toplumsal çalkantıların bir ölçüde dışında kalabildi. Ama Fransa'da da Türkiye'deki faşist darbeye karşı verilen demokratik mücadelenin aktif bir unsuru oldu. Fransa Türk Öğrenci Birliği Başkanlığı yaptı. Deniz Gezmişlerin asılmasını durdurmak için imza kampanyalarının, açlık grevlerinin düzenlenmesinde ön saflarda oldu.

1978'de Türkiye'ye döndü ve akademik yaşama katıldı. 1992-95 arasında SHP adına Tariş Genel Müdürlüğü yaptı. 2002-2015 arasında üç dönem CHP İzmir Milletvekilliği görevini yaptı. Çeşitli sol dergi ve gazetelerde (Siyah Beyaz, İktisat, Birgün ve Sol'da) yazdı. Oğuz Oyan, CHP'nin sol ucunda yer aldı ve Marksist dünya görüşünü hep korudu. 

Peki fotoğraftaki diğer üç kişi? Onlar da 68 İşgalinin önde gelen simalarındandı ama isimleri ve daha sonra nasıl bir yaşam sürdürdükleri, halen hayatta olup olmadıkları bizim için meçhul. Şimdi bunu aydınlatma işi Sol Portal okuyucularına düşüyor. Haberlerinizi bekliyoruz.