Newsweek'ten, IŞİD-TSK işbirliği iddiası

Newsweek dergisi, IŞİD'in eski bir üyesinin ifadesine dayandırdığı haberinde, Türk ordusunun örgüt ile işbirliği yaptığını, sınırdan İslamcı militanların geçişlerine izin verdiğini öne sürdü.

İddianın kaynağı olarak gösterilen kişi ise Ömer adlı eski bir IŞİD üyesi. Kuzey Irak'ta zengin bir işadamının oğlu olan Ömer, Özgür Suriye Ordusu saflarında savaşmak için Suriye'ye gitmiş, sonra da IŞİD'le hareket etmiş. IŞİD'in Suriye'deki kalesi olarak bilinen Rakka'da, haberleşme teknisyeni olarak görev yapan Ömer'in, IŞİD, Suriye'nin kuzeyindeki Resulayn'a saldırdığında kaçıp silahlı Kürt güçlerine sığındığı belirtiliyor.

Eski IŞİD üyesi, IŞİD'in Resulayn'a saldırmak için Türkiye sınırından konvoylarla geçtiğini, askerlerin buna izin verdiğini öne sürüyor ve şunları iddia ediyor;

IŞİD komutanları bize korkmayın çünkü Türklerle tam bir işbirliği içindeyiz diyordu. Örgüt Türk Ordusu'nu özellikle de Suriye'deki Kürtlere saldırı söz konusu olduğunda müttefik olarak görüyordu. Kürtler Türkiye ve IŞİD için ortak düşmandı. IŞİD de Türkiye'yi müttefik olarak görüyordu çünkü militanlar sadece Türkiye üzerinden Suriye'deki Kürt bölgelerine geçebiliyordu.

Bir gün Ceylanpınar Sınır Kapısı'ndan geçerken gözetleme kulesinin ışığı üzerimize geldi. Komutanımız bize 'Sakin olun, pozisyonunuzu koruyun ve ışığa bakmayın' dedi. Telsizden Türkçe birşeyler söyledi. 10 dakika sonra ışık geri çekildi. Komutan da bize 'ilerleyin' dedi. Çünkü bu güvenli bir şekilde Resulayn'a geçebileceğimizin sinyaliydi.