Muhalefetten Fuat Avni'nin iddiasına değerlendirme: Türkiye ayağa kalkar

HDP'li ve CHP'li milletvekilleri Fuat Avni'nin ülke çapında 150 gazetecinin gözaltına alınacağına ilişkin iddiasının gerçekleşmesinin anlamının diktatörleşme eğilimi olduğunu, o durumda tüm Türkiye'nin ayağa kalkacağını belirtti.

Twitter fenomeni Fuat Avni'nin 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının intikamını almak için, ülke çapında 150'si gazateci 400 kişinin gözaltına alınacağı iddiasına, CHP'li Mahmut Tanal, 'Böyle bir durumda tüm Türkiye’nin ve dünyanın ayağa kalkması gerekir diye düşünüyorum' değerlendirmesinde bulundu. Zaman.com.tr'nin haberine göre HDP'li Altan Tan, iddianın olmaması gerektiğini belirterek, gerçekleşmesi durumunda ise tamamıyla diktatörleşme eğilimi olduğunu söyledi. 

'HÜKÜMET YOLSUZLUKLARI UNUTTURACAK YOL ARIYOR'

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök konuyla ilgili açıklamasında; "Türkiye’de ardı ardına hükümetin isteği doğrultusunda muhalefeti sindirmek ve yolsuzluk operasyonlarını unutturmak amacıyla algı yönetimi çerçevesinde operasyon hazırlığı yapılıyor. Anlaşılıyor ki, bu süreçte operasyonlar devam edecek. Hükümet içinde bulunduğu yolsuzluklarla, kaçak sarayla kamuoyu vicdanının yaralandığı bir dönemde bunları unutturacak acil yöntemler arıyor." dedi.

'TÜRKİYE'NİN VE DÜNYA'NIN AYAĞA KALKMASI GEREKİR'

CHP Milletvekili Mahmut Tanal ise; "Böyle bir şey olursa bu resmen diktatörlük olur, farklı seslerin kesilmesi olur, basına sansür olur. Anayasanın mevcut hükümleri uyarınca hem basın özgürlüğünü düzenleyen 28. maddeye,  hem de temel hak ve özgürlüklerin özüne dokunulamayacağına vurgu yapılan 13. ve 14. maddelere aykırılık teşkil eder. Böyle bir durumda tüm Türkiye’nin ve dünyanın ayağa kalkması gerekir diye düşünüyorum. Şu anda hedef muhalif olan basın, muhalif olan işverenler, muhalif olan öğrenci grupları, muhalif olan personel, herkes muhalif durumda." diyerek dünyada böyle bir örnek olmadığını, bu dönemde insan haklarını geliştirmek gerekirken daraltıldığını, terör örgütlerinin çalışma alanının genişletildiğini, normal sivil vatandaşların insan hakları alanının daraltıldığını belirtti. 

TANAL: EVİM MÜSAİT, HERKESİ ALABİLİRİM

Tanal ayrıca; operasyon olması durumunda, hep birlikte bu davaya müdahil olacaklarını belirterek, operasyon yapılacak biri varsa onun evine gidip yatmaya, ya da onu evimde misafir etmeye razıyım. Evim müsait. Gelecek olan herkesi alabilirim. Gönüllü olarak basın mensuplarının yerine cezaevinde yatmaya razıyım. Basın mensupları yeter ki yazsınlar, halkı bilgilendirsinler. diye konuştu.

ATİLLA KART: ALLAH KORUSUN, ÇATIŞMA ORTAMI DOĞAR

CHP Milletvekili Atilla Kart ise konuyla ilgili yaptığı açıklamasında; böyle bir şey olursa çatışma ortamı doğar. 12 Eylül’de bile olmadı böyle bir şey. Türkiye’yi hakikaten kritik bir dönem bekliyor, çok zor bir dönem bekliyor. Artık tamamen kendilerini korumaya yönelik olarak, hukuksuzluklarını korumak için gözlerini karartıp her şeyi yapabilirler. Elbette Türkiye ayağa kalkar, bu çok açık. Burada mesele, Allah korusun, bunun bir toplumsal çatışmaya dönüşmemesi, bunu istemiyoruz. Bugün Genel Kurul’da konuştum; Erdoğan, kaçak sarayın dehlizlerine sığınacak, Türkiye oraya gidiyor. Burada sivil itaatsizlik ve meşru direnme hakkı doğar, Türkiye oraya gidiyor. Tabii bu bir bıçak sırtı. Meşru direnme noktasında kalmak veya bunun bir çatışmaya dönüşmesi. dedi.