'Kredi ve Yurtlar Kurumu, görevini Bilal'in TÜRGEV'ine devretti'

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, TBMM Genel Kurulu’nda Kredi Yurtlar Kurumu'nun 2016 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, "Kendi asli görevi olan yurt sorununu TÜRGEV’e devreden KYK, mevcut kaynaklarını, yurt inşa etmek yerine, başka amaçlar için seferber etmiş durumdadır” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu 2016 yılı bütçesi üzerine konuşan CHP Milletvekili Onursal Adıgüzel, öğrencilerin yurt sorununa dikkat çekti.

"AKP KAMU KAYNAKLARINI GÖTÜRGEV'E SEFERBER ETTİ" 

AKP’nin 14 yıllık iktidarı boyunca, yurt sorununu siyasi ve ideolojik hesaplarla ele aldığını belirten Adıgüzel, “Rant odaklı inşaat yatırımlarını her alanda teşvik eden hükümet, rant yoksa inşaat yok mantığıyla öğrencilere yurt yapmak yerine, öğrencileri bugün adını bile anmaya çekindikleri, gazetelerine, şirketlerine kayyum atadıkları cemaatin yurtlarına mecbur bırakmıştır” diye konuştu. 
Adıgüzel, “AKP iktidarı bugünlerde belediyelerin ve kamu kurumlarının kaynaklarını, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının odağındaki TÜRGEV ya da namı değer GÖTÜRGEV’e seferber ederek, yurt sorununu çözmeye çalışmaktadır” dedi.

“Kendi asli görevi olan yurt sorununu TÜRGEV’e devreden KYK, mevcut kaynaklarını, yurt inşa etmek yerine, başka amaçlar için seferber etmiş durumdadır” diyen Adıgüzel, KYK yurtlarında kalan öğrencilerin, bir süredir “kültür buluşmaları” adı altında gerici, siyasal İslâmcı bazı yandaş isimlerin konferanslarına maruz bırakıldığına dikkat çekti.

“2015’TE DEVLET YURTLARINDA 12 ÖĞRENCİYE BİR YATAK DÜŞÜYOR"

Yükseköğrenimdeki öğrenci sayısının, 6 milyonu geçtiğini ifade eden Adıgüzel, “2002’de 6 öğrenciye bir yurt düşerken, 2015’te 12 öğrenciye bir yurt yatağı düşmektedir” dedi. Adıgüzel, İstanbul’da 2015-2016 öğrenim dönemi için başvuranlardan yalnızca yüzde 54’ünüm herhangi bir KYK yurduna yerleştirildiğini belirtti.

KYK yurtları arasındaki nitelik ve standart farkına dikkat çeken Adıgüzel, parası olan öğrenciler özel nitelikli yurtlarda kalırken, daha az ücret ödeyen öğrencilerin kötü koşullarda kaldığını ifade etti. Antalya’da KYK’ya bağlı Akdeniz Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan ve yurttaki olumsuz koşulları protesto ettikleri için yurttan atılan 8 öğrenciye atıfta bulunan Adıgüzel, öğrencilerden ikisinin yurtsuz kaldıkları için eğitimlerine ara vermek zorunda kaldıklarını söyledi.