Köln’de protestolarla karşılanan Erdoğan cami açılışını yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ziyaretinde son durağı olan Köln’de katıldığı DİTİB camisi açılışı sırasında kentte protestolar yapıldı. AKP’lilerse cami önünde toplandı.

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Almanya ziyaretinin son gününde Köln’de Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Merkez Camii'nin açılışını yaptı. Kentin çeşitli noktalarında Erdoğan taraftarları ile karşıtları eylemler düzenledi.

Köln polisi eylemler sırasında sosyal medya üzerinden Türkçe ve Kürtçe uyarı mesajları yayımladı. Twitter mesajlarında DİTİB ve Merkez Camii'nin bulunduğu Ehrenfeld semtinde toplanan AKP'lilere seslenen polis, "Kapatılan bölümün ön kısmında bulunan insanlar için çok az alan bulunmakta. Sizin kendi güvenceniz için itişip kalkışmayın, mesafe bırakın" dedi.

Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada Almanya ziyaretinin verimli ve başarılı geçtiğini söyledi. Erdoğan “Bazı fikir ayrılıklarını bir kenara koyarak bundan sonra ortak menfaatlerimize odaklanmamız gerektiğini vurguladım” diye konuştu. Merkel dün Erdoğan’la görüşmesi sonrasında iki ülke arasında “derin ayrılıkların” sürdüğünü söylemişti.

'HÂLÂ DELİL İSTİYORLAR'

Cami açılışında yaptığı konuşmada Erdoğan “Terör örgütleriyle mücadeleden, mülteci krizine, Suriye'deki çatışmalardan ticaret savaşlarına kadar her alanda işbirliğimizi güçlendireceğiz” dedi. “Bütün camilerimiz ibadet mekanı olmalarının yanı sıra aynı zamanda birer eğitim, öğretim yuvasıdır” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Hanımların ayağını camilerden kesiyorlar. Ya niye gitmesin? Gidecek, hanımlar da yerini alacak ki camilerimizin asıl anlamı güç bulsun” dedi. Erdoğan “İslami terör kavramı yanlış ve hatalıdır. Bu kavramı piyasaya sürenler kesinlikle iyi değildir. Terör örgütleri arasında asla ayrım yapmadık" diye konuştu. "FETÖ"nün 15 Temmuz'da F-16'larla bombalar yağdırdığını söyleyen Erdoğan "Hâlâ stratejik ortaklarımız delil diyor, Ya ne delili! Türk mahkemeleri bunlarla ilgili kararı verdi. Sizin yargılarınızın verdiği kararlar geçerli, bizim ülkemizdekiler geçersiz. Hangi kanıtı istiyorsun daha!” diye konuştu.

“Demokrasi düşmanlarının Avrupa'nın demokratik kurumlarını istismar edilmesine daha fazla göz yumulmamalıdır” diyen Erdoğan, futbolcu Mesut Özil ve İlkay Gündoğan’la fotoğraf çektirmesinin ardından bu iki ismin dışlandığını belirterek “Alman milli takımına kadar yükselmiş olan bu iki gencimizin dışlanmasını, ben onun cumhurbaşkanı olarak hazmedemedim. İsterdik ki bu ırkçılık savrulmasına düşenlere karşı ortak tavır alınsın” dedi.

PROTESTOLAR

DW Türkçe’nin haberine göre, Erdoğan’ın Köln ziyareti nedeniyle 3 binden fazla polis memuru görev yaptı. Kentin çeşitli noktalarında protesto gösterileri düzenlendi. Köln kentinin Deutz semtinde Kürt gruplar, Ebertplatz semtinde de Alevi gruplar toplandı. 

DİTİB ve Merkez Camii'nin bulunduğu Ehrenfeld semtinde de Erdoğan taraftarları bir araya geldi. DİTİB çevresinde zaman zaman Erdoğan taraftarları ile karşıtları karşı karşıya geldi. Reuters’ın haberine göre protesto gösterilerine bin kişi katılırken cami önünde toplananların sayısı birkaç yüzü geçmedi. Köln Belediyesi caminin resmi açılışı esnasında cami dışında yapılması planlanan etkinliği dün akşam iptal etmişti. Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker iptalin gerekçesinin DİTİB'in etkinlik için sunduğu güvenlik konseptinin yetersiz kalması olduğunu açıkladı.

ŞATO SAHİBİ ERDOĞAN'I İSTEMEDİ

Erdoğan, Merkez Camii'nin açılışından önce de Köln kentinin bağlı olduğu Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Eyaleti'nin başbakanı Armin Laschet ile bir araya geldi. Erdoğan ve Laschet'in buluşacağı yerin Düsseldorf kentindeki Wann Şatosu olacağı açıklanmıştı. Ancak şatonun sahibinin, siyasi görüşleri nedeniyle buluşmanın Wann Şatosu'nda gerçekleşmesini istemediği bildirildi. Reuters’ın haberine göre Laschet, “din ile devleti birbirinden ayrı tutmanın önemini” vurgulayarak cami açılışına katılmayacağını açıkladı.

BİLD'DEN 'NEFRET KONUŞMASI' BAŞLIĞI

Öte yandan Alman Funke gazetesine konuşan Almanya Parlamentosunun dışişleri komitesi başkanı Norbert Roettgen, Erdoğan’ın ziyaretinin zamanlamasının yanlış olduğunu, çok erken bir zamanda gerçekleştiğini söyledi. Roettgen, ziyaretin iki ülke ilişkilerinde bir iyiye gidişe işaret etmediğini kaydetti. Bild gazetesi ise bugünkü baskısında, Erdoğan’ın dünkü konuşmasında Almanya’yı teröristlere yataklık etmekle suçladığını belirterek “Almanya’ya karşı nefret konuşması” başlığını attı.