Koca: Toplam can kaybımız 92'yi buldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada şehirlerin izole edilmesi gibi tavsiye kararları alındığını ve Erdoğan'a sunulduğunu söyledi. Koca alınan tedbirleri Erdoğan'ın açıklayacağını belirtti. Bakan Koca 'Son 24 saatte 17 hastamızı kaybettik. 2069 yeni vaka tespit ettik, toplam can kaybımız 92'yi buldu' dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada son 24 saatte 17 kişinin ölümüyle Türkiye'de toplam can kaybının 92'ye çıktığını belirtti.

Koca "Son 24 saatte 7 bin 533 test yapıldı. Toplamda 47 bin 823 test yapılmış oldu. 2 bin 69 pozitif vaka tespit ettik. Toplam vaka sayımız 5 bin 698 oldu. Bugün kaybettiğimiz 17 kişiyle toplam can kaybımız 92'yi bulu. Tedavisi devam eden hastalarımızdan 344 kişi yoğun bakımdadır. 241 tanesi entübe durumdadır. 42 hastamız ise iyileşerek taburcu edilmişti" dedi.

Bilim Kurulu'nun bugün "belki de en önemli toplantısını" yaptığını söyleyen Koca alınan kararlarının AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunulduğunu, kararın Erdoğan tarafından açıklanacağını söyledi.

Koca'nın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

- "10 Mart'tan bu yana Türkiye'de hayat değişti. Kaybın binlerle ifade edildiği, hasta sayısının 90 bine yaklaştığı ülkeler var. Türkiye insanını korumak için elinden gelen her şeyini yaptı."

- "Önümüzdeki günler istesek de istemesek de farklı olacak. Bu hastalık bütün dünyada hayatı değiştirebilecek bir yayılma kabiliyetine sahip. Virüsten uzaktan kalmanın yolu hayatımızda bir değişikliğe gitmek. Temas kesildiğinde virüsün önü kesiliyor. Tedbirler aslında basit. Şartları sağlayıp onlara uymak zorundayız."

'ÇALIŞMA SAATLERİ, TATİL GÜNLERİ DÜZENE KONMALI'

"Bugün Bilim Kurulu'muzla belki de en önemli toplantımızı yaptık. Hastalığın yayılmasına karşı daha ileri tedbirlere ihtiyacımız olduğunu gödük. Ortaya koyduğumuz yaklaşım şu olmuştur, en önemli tedbir olan izolasyonu prensip haline getirdik. Bu yaklaşımın anlamı şu, sosyal hareketlilik en alt düzeye inmelidir, sosyal hayat ona göre düzenlenmelidir. Buun için de çalışma saatleri günleri, tatiller düzene konmalıdır. Bilim Kurulu'muz kapalı alandaki temaslar için de tedbir önermektedir."

'ŞEHİRLERİN İZOLE EDİLMESİ'

- "Sosyal hareketliliği ve teması azaltarak toplum yaşamının yeni bir düzene kavuşması gerekir. Amaç virüsün yayılımını önlemeki olduğu yerde kontrol altına almaktır. Bunun için hareketliliği olabildiğince azaltmak, yayılmaya karşı bu prensip şu önemli noktaya varıyor. Virüsün şehirden şehire taşınmasına set çekmek. Bu yaklaşım belki şehirlerin izole edilmesi gibi düşünülebilir. Bilim Kurulu'nun önerdiği tedbir belli bir süreliğine belli sınırlar konmuş geçici bir hayat tarzıdır."

- "Artık yeni bir mücadele yöntemi hayata geçiyor. Alınan tedbirlere sıkı sıkıya uyulması umudumuzun gerçeğe dönmesini kolaylaştıracaktır. Bakanlığımız bu sürede küresel tecrübelerin gerektirdiği her adımı atmaya devam edecek."

VAKA SAYISI 5 BİN 698'E, CAN KAYBI 92'YE ÇIKTI

- "Son 24 saatte 7 bin 533 test yapıldı. Toplamda 47 bin 823 test yapılmış oldu. 2 bin 69 pozitif vaka tespit ettik. Toplam vaka sayımız 5 bin 698 oldu. Bugün kaybettiğimiz 17 kişiyle toplam can kaybımız 92'yi bulu. Tedavisi devam eden hastalarımızdan 344 kişi yoğun bakımdadır. 241 tanesi entübe durumdadır. 42 hastamız ise iyileşerek taburcu edilmişti.

- "Bilim Kurulu'nun önerileri Cumhurbaşkanımıza arz edildi. Cumhurbaşkanımızın değerlendirmeleri olacak, detay vermem doğru olmaz. Daha çok kısıtlamalara yönelik."

DİLEK TAHTALI AÇIKLAMASI

- "33 yaşında kaybettiğimiz vatandaşımızla ilgili şunu söylemek istiyorum. Hatırlarsanız ilk gördüğümüz vakalardan bir aileden bahsetmiştim ve çalışanlarından. Bu virüsün nasıl bulaştığına önemli bir örnek. Yurt dışı teması olan kişi genç, babası ve amcası 60 yaşın üzerinde olan kişilerle temasında o kişiler yoğun bakım şartlarında tedavi edildi. Biz taramaları yaparak tespit ettik, ailede bu arada benzer yine yoğun bakım şartlarında tedavi olan bir üçüncü hasta daha oldu. Tedavisi devam eden bu hastanın muhasebe işlemleri için ilk enfekte olan ama durumu iyi olan kişi yakınının muhasebe işlemleri için sağlık çalışanınla temas eden, hayatını kaybediyor. Sağlık çalışanımız muhasebede çalışan, 5-6 yaşından beri tedavisi devam eden önemli kronik hastalıkları olan birisi. O temasla o virüsü kapıyor, ondan önce de ateşinin olduğunu biliyoruz, muhtemelen mevsimsel bir grip tablosu vardı, Koronavirüs'le temas etmesiyle takip edildiği hasteneye gidiyor. Orada 58-59 yaşında bir kişiyle temas ediyor, o kişi yoğun bakıma girdi ve onu da kaybettik. Bu bulaştırıcılığı yapan kişi hayatta. O virüsü taşıyan kişi direnci düşük olan, yaşlı veya kronik hastalığı olan kişilerle temas ettiğinde önemli ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Diyoruz ki, herkes kendisini virüsü taşıyormuş gibi düşünerek davranıyor olmalı, temasını ona göre sağlıyor olmalı, mümkün mertebe bu dönemde evde kendimizi izole ederek geçirelim istiyoruz. Çünkü herhangi bir bulgunuz olmayabilir, hafif geçiriyor olabilirsiniz ama direnci düşük olan gençler için de kötü sonuçları olduğunu görmüş oluyoruz. Bir başka kişinin hayatını kaybetmesine de bir sebep olmuş oluyoruz. Herkesin bu noktada son derece kendisini izole ederek geçici yaşam dönemi sağlamasının önemli olduğunu bu örnekle görmüş oluyoruz."

- "Biz bütün illerde ne kadar vaka olduğunu biliyoruz, özellikle bazı illerimizde vaka sayıları fazla. Bu çerçevede Bilim Kurulu'nun önerileri oldu, alınabilecek bir tedbir varsa devlet gereğini yapar."

'ŞAHISLARIN YA DA KURULUŞLARIN KENDİ BAŞINA TEST YAPMASINI KABUL ETMİYORUZ'

- "Testlerle ilgili hiçbir vatandaşımızın ücret vererek yaptırmaması gerektiğini ve bu testlerin hangi laboratuvarlarda çalışılacağının iznini de bakanlık olarak veriyoruz. Eğer pozitif vaka tespit edilirse, o hastanın temas ettiği kişilere ulaşmamız gerekiyor. O yüzden herkesin bulunduğu yerde izin almadan test yapılabilirliği doğru değil. Sadece kamu değil üniversite hastaneleri ve çalışabilir her laboratuvarı izin vererek bir gayret içinde olduk. Şahısların veya özel bir kuruluşun kendi başına bunu test ediyor olması asla kabul ettiğimiz bir durum değil, gereken yapılmış olur."

'TESTLERLE İLGİLİ TALEP ARTTI'

- "Testlerle ilgili talebin arttığını biliyoruz. Normalde moleküler dediğimiz PCR testi var, üniversitelerimiz dahil olmak üzere birçok merkezde yapılabilir hale gelmiş oldu. Bununla 60-70 dakikada sonuç veren, 2-3 saatlik hazırlık safhası var, 3-4 saatten önce sonuçlandırmanız mümkün değil. Çin'de hazırlık safhası olmayan bir kit geliştirildi. Bu kit laboratuvarlara verilmiş oldu, 3-4 saatlik süreci 60-70 dakika arasına çeken kit laboratuvarlara verildi. PCR yöntemiyle çalışan kit 350 bin, 3-4 saat ortalamayla olan elimizde 1 milyona yakın kitimiz var. Çalışabilecek herkese yetecek kadar kitimiz var. Biz hem merkez sayısını artırmak, hem de süreyi kısaltmak için yapılabilecekleri devreye sokma çabası içindeyiz. Rakamlardan da görüyorsunuz 7-8 binlere ulaşan bir test sayısı oldu, önümüzdeki günlerde 15-20 binlere kadar çıkmış olacak. Hızlı 15 dakikalık tarama kitleri var, 350 bin tane elimizde hazır var. Antikor tespit eden, Bilim Kurulu'nun belirlediği şekliyle taramada kullandığımız bir test şekli. Biz hızlı tarama kitini tanı için kullanmıyoruz, daha çok tarama ve sağlık kuruluşundaki personelin taşıyıcılığını bilmek amacıyla kullanıyoruz. Bir de hastanın durumunu tespit etmek için kullanıyor olacağız."

TANI KONULAN SAĞLIK PERSONELİ: 'SAYILARINI SÖYLEMEM DOĞRU DEĞİL'

- "Sağlık personelimizin özellikle çok riskli olan hekimlerimizin ve personelimizin bu dönemde Kovid-19 tanısı aldığı oldu. Sayılarının da şu an söylememin doğru olmadığını, ama personelimizi koruma anlamında her türlü tedbiri alma gayretinde olduğumuzu söylemek istiyorum. Sadece iki gün önce N-95 dediğimiz maskeden 3 milyon 615 bin tane bütün kurumlarımıza dağıtıldı. Bunun ne kadar büyük bir oran olduğunu dikkatlerinize sunuyorum. Biz sağlık çalışanlarımızın ihtiyacını karşılama noktasında hiçbir şeyden taviz vermeyeceğiz. Tedavileri için de üzerimize düşeni yapma konusunda hassasiyet gösteriyoruz. Bütün kuruluşlarda izinler iptal edildi. O nedenle hassasiyetle ve personelimizi korumak noktasında her türlü tedbiri alma gayreti içindeyiz.

- "Ek ödemeyle ilgili sağlık çalışanlarımızın bu dönemde tavandan devam edilmesi şeklinde bir yaklaşım oldu. Bu yürürlüğe de girmiş oldu. Bunun dışındaki tedbirlerle ilgili şu an bir şey söylemem doğru değil.

'SPOR CAMİASINDA POZİTİF VAKA AZ DEĞİL'

- "Spor camiasında da pozitif olan vakaların sayısı az değil, eğer bu dönemde temas ve izolasyonu olması gereken şekliyle sağlamazsak, birçok camiada birçok vatandaşımızın bu enfeksiyonu taşıması mümkün hale gelmiş olur. Toplu bir arada yaşamın, bir kişide görülmesi temas ettiği birçok kişide olması anlamına geliyor. O nedenle temas, temas, temas diyoruz. Lütfen kendimizi izole edelim diyoruz. Herkes evde kendisini izole etme konusunda gayret içinde olmalı."

- "Virüsü yeni tanıyoruz, ülkemizdeki seyrini de izlemiş oluyoruz. Alınabilecek tedbirleri dinamik bir yapıyla erken dönemde aksiyon alma çabası içindeyiz. Bu gelişime göre daha fazla vakanın görüldüğü bölge veya iller varsa yapılması gereken önerileri de sunmuş oluyoruz. Benim herhangi bir detay vermem doğru olmaz. Cumhurbaşkanımız değerlendirmesini yapar ve uygun görürse kamuoyuyla paylaşır.

'İLLERİ AÇIKLAMAMA SEBEBİ GEÇİŞLERE SEBEP OLMAMAK'

- "İl il açıklamamamızın sebebi bir bölgenin enfeksiyonu taşıdığı, bazı bölgelerin taşımadığı, bir bölgeden diğer bölgeye geçişlere sebep olacağı için açıklamadık. Biz hangi ilde, hangi bölgede kaç kişinin olduğunu iyi biliyoruz.

- "Çin'den getirdiğimiz ilaçla ilgili erken bir dönem olduğunu, önümüzdeki günlerin değerlendirmek açısından daha iyi olabileceği konusunda kanaatimiz var."

- "Yoğun bakımlarımızda bir sorunumuzun olmadığını, yüzde 62-62 oranında doluluğun olduğunu biliyoruz. Yerli üretim için de nisan sonu, mayısta teslim edilmek için bir çalışmamız oldu."

- "Umrede olan 362 kişiyle ilgili bir çalışma yapılıyor, o çalışmanın durumuna göre ne yapacağımız belli olursa açıklarız."

- "Kitlerle ilgili geniş bir izahatta bulunmuştum. Bahsedilen Çin'den getirilen ilk örnek kit antijen kitiydi. Deneme amaçlı getirilen ve bizim o dönemde asla kullanmadığımız ama deneme amaçlı olarak sonucun değerlendirildiği kitlerdi, devamını getirmedik, memnun kalmadık. Bilim Kurulu antikorun daha önemli olduğunu ifade ettiler, sonrasında getirdiğimiz antikor kitiydi. 350 bin yeni getirdiğimiz hızlı tarama kiti antikor kiti, antijen kiti değil."

- "Kamuda olduğu gibi özel sektörde de vardiya usulüyle ilgili yaklaşım tarzı olursa bunun da uygun olabileceğini düşünüyoruz. Önerilerden bir tanesiydi."

- "Çinli heyetle görüşüldü. Bilim Kurulu'ndan arkadaşlarımızla görüştüler. Alınması gereken tedbirler ve tedaviyle ilgili yaklaşımlar paylaşıldı. Bu devam ediyor olacak. Çin'in kendi özel şartları var, virüsün yayılım farklılığı var, bizim Türkiye olarak kendimize has bir seyri var. Bu seyrine göre Bilim Kurulu dünyadaki örnekleri de görerek alınması gerekilen tedbirleri önerilerini yapmış oluyor. Bizim önerilerimizde birçok ülkedeki uygulama ve Türkiye'yi değerlendirerek yaptığımız öneriler."