Kılıçdaroğlu'ndan Osman Kavala açıklaması: Böyle bir adalet olabilir mi?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Bugün önemli bir dava görüşülüyor. Osman Kavala'nın davası. Tam 813 gündür içeride. Haksızlık yapıldığını herkes biliyor. Böyle bir adalet olabilir mi?' dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gezi Davası'na ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, "Bugün önemli bir dava görüşülüyor. Osman Kavala'nın davası. Tam 813 gündür içeride. Haksızlık yapıldığını herkes biliyor. En son AİHM bu kadar olmaz dedi, bir karar verdi "tahliye edilmesi gerekiyor" dedi. Böyle bir adalet olabilir mi? Dolayısıyla bugün görülen davada adalet umarım tecelli eder" dedi.

Vergi tartışmalarına ilişkin de konuşan Kılıçdaroğlu, "Devlet adaletle yönetilecek, fakire bir şeyler vermesi lazım" derken, şöyle konuştu:

Devlet adaletle yönetilsin istiyoruz. Bunu kim yapar? Siyasetçiler yapar. Bir başka önemli nokta, hepimiz vergi veriyoruz. Devlet adaletle yönetilecek, fakire bir şeyler vermesi lazım. Adaletle yönetme kavramı bir mahkeme kavramı değildir. Devleti yönetirken vatandaştan zor alıma dayalı vergi alıyoruz. Verginin hakça kullanılması lazım. Vergiyi doğduğunuz andan itibaren ödüyorsunuz. Çocuğun altına bez alınır, vergi ödersiniz. Hayatın her alanında vergi vardır. Kefen bezi alırsınız vergi vardır. Tarlaya gübre atarsınız vergi verirsiniz. Buradan şuraya gelmek istiyorum.

Eğer bugün Türkiye Cumhuriyeti Uluslararası Yolsuzluk Endeksi'nde 13 basamak birden geriye gidiyorsa bizden toplanan vergilerin hesabının verilmediği kabul etmek lazım.

DEPREM VERGİLERİ

"Rahmetli Ecevit deprem vergisini çıkardı. Ek gelir vergisi alıyor vatandaştan, en kurumlar, emlak, motorlu taşıtlar, özel iletişim ve özel işlem vergisi alındı. Büyük ölçüde yaralar sarıldı. Ve bu paraların nerelere harcandığı Başbakanlık sitesine kondu" diyen Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti:

"2004 yılında. diğer vergiler ek vergiler kalktı, iletişim vergisi kalıcı hale getirildi. 2004-2019 arası vatandaştan toplanan deprem vergisi 65 milyar lira. Dolara vurursak 34 milyar dolar. Bu para deprem yaralarını sarmak, kentleri depreme dayanıklı hale getirmek için bizim ödediğimiz vergi. Sonra bu oranları da artırdılar. Hiç itirazımız yok. Bu fedakarlığa bu millet katlandı. Malatya ve Elazığ'da bir olayla karşılaştık. Çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti. Ama yaşadıkları evlet depreme dayanıklı değildi. 17 yıldır iktidarsınız, deprem vergisi alıyorsunuz, bu tahribatı önlemek için neler yaptınız? Bir vatandaş bunu soruyor, vay efendim nasıl sorarsın."

Deprem vergilerinin nasıl kullanıldığının araştırılması için Meclis'te verilen önergelerin reddedildiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu "Milletvekilimiz yalvarıyor yakarıyor, önlem alalım diye. Kırılan fay hattı değil saray iktidarının ar damarıdır. Depremde ölenlerin onların boynunadır" dedi.

'99 DEPREMİNDEN SONRA HÂLÂ EL ATILMAMIŞ OKULLAR VAR'

34 milyar doların nereye harcandığını herkesin sorması gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu "Hâlâ İstanbul'da 99'dan sonra el atılmamış okullar var. Sonra deprem yönetimi. Bakanlar bir araya geliyor yahu ne toplantısı adam zaten yer altında, zaten ölmüş. Sen önlem aldın mı? Allah aklı sana niye verdi? Japon'a akıl verdi de sana mı vermedi? Devlet lafla yönetilmez. Bilgiyle yönetilir" diye konuştu. Kılıçdaroğlu "Kurtarma mükemmel, önlem sıfır; bir de şov yapılıyor, ahlaklı davranmak lazım" dedi.