Kılıçdaroğlu: Can Dündar'ı hapse atan yargıç, yargıç değildir

Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasına tepki gösteren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Haber yapan kişiyi hapse atıyorsunuz, onu hapse atan yargıç, yargıç değildir" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuşma yaptı. Kılıçdaroğlu, gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasıyla ilgili olarak, "Haber yapan kişiyi hapse atıyorsunuz, onu hapse atan yargıç, yargıç değildir" dedi.

"Doğru bilgi verdiği zaman ona gazeteci diyeceğiz. Demokrasilerde medyanın böyle bir özelliği var. Bizim gibi yarı demokrasilerde ise medya özgür değil" diyen Kılıçdaroğlu, "Her söyleneni onaylayan bir medya isterler. Objektif yayın yapan medyayı baskı altına alırlar. Beyler rahatsız olmasın diye. O baskının şekilleri vardır. Medya patronuna ağır cezalar verir. 'Ya benim dediğimi yapacaksın ya da seni yaşatmayacağım' derler. Türkiye'de örnekleri var" ifadelerini kullandı.

"Beğenmedikleri gazetecileri de işten attırırlar. Bunun da Türkiye'de onlarca örneği var" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

Gazetelere el koyuyorsunuz, televizyonların yayın yapmasını engelliyorsunuz, sonra 'Türkiye'de demokrasi var' diyorsunuz. Bizi dinleyen yurttaşlarıma soruyorum, demokrasi ve basın özgürlüğü bu mudur? Sayın Davutoğlu'na sorduklarında, 'Soru soran gazeteci evine gidebiliyorsa basın özgürdür' diyor. Evine gidiyorsa tamama ama haber yaptı diye hapse gönderirseniz basın özgürlüğünden söz edilemez.

'HAPSE ATAN YARGIÇ, YARGIÇ DEĞİLDİR'
İki arkadaşımız MİT TIR'larını haber yaptı diye Silivri zindanındalar" diyen CHP Lideri, şunları söyledi: 

Haber  yalan mı? Yüzde 100 doğru. Tek cümlesinde çarpıtma yok. Bu mudur demokrasi ve medya özgürlüğü? Medyanın özgürlüğünü koruyacak tedbirleri devlet alır diyor Anayasa. Hükümet ne yapıyor? Madem haber yaptın, haber doğru, ben seni süründüreceğim diyor.

Cumhuriyet doğruları yazan bir gazetedir. Her dönemde bedel ödemiştir. Bu ülkede göstermelik demokrasi vardır. Haber yapan kişiyi hapse atıyorsunuz, onu hapse atan yargıç, yargıç değildir. Vicdanında özgürlüğü hissetmeyen, medya özgürlüğünün ne olduğunu bilmeyen kişiye hakim, yargıç denilemez.