KCK'den 'sivillere yönelik saldırıları kınıyoruz' açıklaması

KCK, İstanbul'daki saldırı hakkında bir açıklama yayımladı. Açıklamada, İstanbul'daki saldırının failinin belli olmadığı belirtilerek, "sivillere yönelik eylemleri kınıyoruz" denildi. Açıklamada, son günlerde yaşanan diğer saldırılarla ilgili ayrı bir değerlendirme yer almadı.

Haber Merkezi

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, İstabul’daki patlamaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

ANF'de yer alan KCK açıklamasında, “Basına yansıyanlar ve İstanbul valiliğinin açıklamasına göre Beyoğlu Kaymakamlığı ve Çevik Kuvvet polisinin yakınında bir patlama gerçekleşmiştir. Ölenlerin kimliğini bilmememize rağmen resmi makamlarca bir eylemci ve 4 kişinin öldüğü söylenmektedir. Eylemi kim yapmıştır, ölenlerin kimliği nedir hala belli değildir. Ancak şunu belirtmeliyiz ki, Kürt Özgürlük Hareketi olarak sivillerin hedef alınmasına karşıyız ve sivillere yönelik eylemleri kınıyoruz. Ölen sivillerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” denildi.

Açıklamada, "Türk devleti savaş hukukunu çok ağır biçimde çiğnemesine rağmen, özgürlük savaşçıları bundan sonra da savaş içinde sivillerin zarar görmemesi için azami dikkat gösterecektir” ifadelerine yer verildi.

KCK öte yandan "çözüm" çağrısı yaparak şunları söyledi:

Kürdistan'da ve Ortadoğu'da Newroz Bayramı kutlanmaktadır. Newroz, zalime karşı halkların direniş ve kardeşçe yaşam günüdür. Türkiye'de sorumlu çevreler ve siyasi güçler bu Newroz vesilesiyle Kürt sorununun çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesi için bir adım atsınlar; karşılıklı ateşkesle birlikte Önder Apo üzerindeki tecridin kaldırılarak özgür koşullarda müzakerelerle Kürt sorununun demokratik siyasal yöntemlerle çözüleceğini ilan etsinler. Bu yapıldığında Türkiye dünyanın en demokratik ve özgürlükçü ülkesi haline gelerek Newroz ruhunda var olan halklarının kardeşliğine dayalı özgür ve demokratik Ortadoğu ve demokratik Türkiye gerçekleşecektir.

İstanbul'daki saldırıda sivillere zarar gelmesi hakkında bir açıklama yayımlayan KCK, Kızılay'daki katliama ilişkin bir değinide bulunmadı.

Kızılay'daki saldırıyı TAK üstlenmiş, TAK'ın üstlenmesinden önce de KCK yöneticilerinden Mustafa Karasu, saldırının aslında "çevik kuvvet polislerini hedeflediğini" ima etmişti.