José Martí Küba Dostluk Derneği'nden Abascal açıklaması

José Martí Küba Dostluk Derneği Yönetim Kurulu, Ernesto Gomez Abascal'ın ölümü üzerine bir açıklama yaparak "Coğrafyamız büyük bir dostunu, Küba büyük bir devrimcisini ve bizler büyük bir ilham kaynağını yitirdik. Ailesinin, Küba halkının ve tüm dostlarının başı sağ olsun" dedi.

Haber Merkezi

José Martí Küba Dostluk Derneği Yönetim Kurulu, Kübalı diplomat Abascal'ın yaşamını yitirmesine ilişkin bir açıklama yaptı.

"Diplomasi sözcüğü uzun zamandır bizim dilimizde olduğu gibi tüm diğer dillerde de iki yüzlülüğü, saman altından su yürütmeyi, orman kanunlarını usulüne göre işletmeyi, nezaketin ardına gizlenmiş korkunç aşağılamaları ve insanlık düşmanlarının yüzlerindeki soğuk maskeyi anlatıyor" denilen açıklamada, "Yakın tarihte bu sözcüğe daha iç açıcı anlamlar kazandıran deneyimler yaşadı insanlık. Hiç kuşkusuz günümüz dünyasında bu sözcüğü dünya egemenlerinin kanlı tekelinden kurtaran da, oyunu onların kurallarına göre oynamayı, halkının yaşam hakkını, onurunu ayaklar altına almayı reddeden Küba diplomasisi ve Kübalı diplomatlar. Ne kadar şanslıyız ki, biz Türkiyeli Küba dostları devrimci bir diplomasi pratiğinin günümüz koşullarında dahi mümkün olduğuna tanıklık ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Açıklama şu sözlerle devam etti:

Geçtiğimiz günlerde aramızdan ayrılan dostumuz Ernesto Gomez Abascal son görev yeri Türkiye olan emekli Küba büyükelçisiydi. Ülkede gittiği her yerde içtenlikleri, cana yakınlıkları, dürüstlükleri ve eşit ilişki kurma tarzlarıyla derin iz bırakan Kübalı diplomatlardan biriydi.

Bu deneyimli diplomatın ölüm haberi Küba’dan ulaştığında içimize düşen ateşin sebebi yalnızca Türkiye’den ayrıldıktan sonra da süren yakın dostluğumuz değil. Onun kişiliğinde, her an ve hiç durmadan anlatmaktan bıkmadığımız Küba’nın sosyalist kazanımlarının canlı bir örneğini, savunucusunu, mimarını bulmuş olmamızdı. Yalnızca sevdiğimiz bir dostumuzu değil, yalnızca yurtsever bir diplomatı da değil, Küba sosyalizminin her merhalesinde emeği olan ve verdiği son nefese kadar onun için çalışmış bir devrimciyi yitirdik. 

Abascal 1959’dan tam 20 yıl önce çok yoksul bir evde açmıştı dünyaya gözlerini. Devrim Abascal kuşağını hangi mesleği seçerlerse seçsinler sosyalist kuruluşa adanmaya davet ediyordu. Yeni devrimci hayat Abascal’ı Amerika’nın paralı askerleri ile göğüs göğüse çarpıştığı Domuzlar Körfezi’nden Filistin’e taşıdı. 1970’li yıllardan itibaren, gazetecilik, yazarlık ve diplomasi faaliyetleri ile ülkesine Ortadoğu gerçeğini, Ortadoğu’ya da Küba Devrimi’nin ateşini taşıdı. Küba’nın emperyalizme başkaldırıyı örgütleyen bağımsızlık hareketlerini destekleme politikasının coğrafyamızdaki en yetkin icracısı oldu. ABD’nin Irak istilasına tanıklık etti. Bu ülkede otoritenin istila ordusuna geçtiği ve can güvenliğinin bütünüyle ortadan kalktığı ana kadar görevini sürdürdü. 

Son görev yeri olan Türkiye’de, bitmeyen enerjisi, her an Küba’yı daha iyi anlatmak ve savunmak için olanak yaratmaya yönelik çalışan aklı, bizimle kurduğu yoldaşlık ilişkisi ile hepimizde derin izler bıraktı. Emeklilik onun için yalnızca bir formaliteydi. Küba Komünist Partisi’ndeki görevlerine, Ortadoğu üzerine makaleler, kitaplar, romanlar yazmaya devam etti. Ne zaman Küba’da ziyaretine gitsek Türkiye’nin Küba’yla bağlarını güçlendirme görevinden kendini emekli etmediğini anlardık. Küba’da pek çok dostu tanımamıza, pek çok kurumsal ilişki geliştirmemize vesile oldu. Derneğin başarılı etkinliklerinden, yeni faaliyet alanlarından, gelecek planlarımızdan bahsettiğimizde en az bizim kadar heyecanlandığını adımız gibi bilirdik. 

Coğrafyamız büyük bir dostunu, Küba büyük bir devrimcisini ve bizler büyük bir ilham kaynağını yitirdik. Ailesinin, Küba halkının ve tüm dostlarının başı sağ olsun. 

José Martí Küba Dostluk Derneği Yönetim Kurulu