İstiklal Caddesi'nde patlama: 4 kişi hayatını kaybetti, 37 yaralı var!

İstiklal Caddesi'nde buluanan Beyoğlu Kaymakamlığı önünde meydana gelen canlı bomba saldırısında 4 kişi hayatını kaybetti. Saldırıda 37 kişinin yaralandığı bildirilirken, yaralılardan 12'sinin yabancı uyruklu olduğunu açıklandı.

Bugün sabah saat İstiklal Caddesi Balo sokakta canlı bomba saldırısı gerçekleşti. Saldırıda 4 kişi yaşamını yitirirken 37 kişi de yaralandı. Yaralılarla ilgili bilgi veren Sağlık Bakanı 37 kişiden 12'sinin yabancı uyruklu olduğunu ifade etti. Saldırıda yaşamını yitirenlerin arasında 4 İsrail vatandaşının bulunduğu 1'de İran vatandaşının bulunduğu öğrenildi.

JET HIZIYLA YAYIN YASAĞI
Saat 10:55'te İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen saldırının ardından olay yerine çok sayıda polis ve ambulans geldi. Saldırının hemen ardından 1'i ağır 5 kişi, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2'si ağır 10 yaralı Şişli Etfal Eğitim ve Hastanesi'ne, 2 yaralı ise Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne ise 3 kişi getirildi. Yaralıların hastanelere ulaştığı anlarda, patlamaya ilişkin jet hızıyla yayın yasağı getirildi. Patlamanın ardından olayla ilgili yasak getirilirken AKP cephesinden de ilk açıklama geldi. 

HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMALAR
Patlamaya ilişkin açıklamada bulunan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 1 Kasım'dan itibaren ülkede "isitkrar" sürdüğünü iddia etti. Kutulmuş şöyle dedi:

Vatandaşların helal oylarıyla seçilen hükümetimiz sayesinde 1 Kasım sonrası siyasal ve iktisadi istikrar hakim" derken "içimize kan akıtacağız ama dostlarımızla hayata devam edeceğiz. Terör şebekeleri susturulana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Şiddet olayları sona erene kadar mücadeleye devam edeceğiz. Vatandaşların helal oylarıyla seçilen hükümetimiz sayesinde 1 Kasım sonrası siyasal ve iktisadi istikrar hakim" derken "içimize kan akıtacağız ama dostlarımızla hayata devam edeceğiz. Terör şebekeleri susturulana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Şiddet olayları sona erene kadar mücadeleye devam edeceğiz.

Daha sonra hükümet cephesinden ikiğnci açıklama Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan geldi. Saldırya ilişkin açıklamalarda bulunan Müezzinoğlu "Kaybedilen vatandaşlarımız yabancı da olsa insan kaybediyoruz" dedi. Müezzinoğlu "Şu an itibariyle 4 vatandaşımızı kaybettik. 36 yaralıdan 7 yaralımızın durumu ciddiyetini koruyor. 4 yaralımız ameliyat sürecinde. Ümit ederim ki yeni kayıplarımız olmaz. Bize gelen bilgiler çerçevesinde yaralıların tespit edilen yaklaşık 12'sinin yabancı uyruklu olduğu bilgisi var. Kaybedilen vatandaşlarımız yabancı da olsa insan kaybediyoruz" diye konuştu. 

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA
İstanbul Taksim'deki bombalı saldırının ardından açıklamada bulnan ABD İstanbul Başkonsolosluğu, "İstiklal'deki patlamanın şoku ve üzüntüsü içindeyiz. Hayatını kaybedenlerin ailelerinin yasını paylaşıyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz" dedi.

HDP'DEN AÇIKLAMA
HDP'den İstiklal Caddesi'ndeki canlı bomba saldırısına ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada "Bu saldırı da önceki Ankara saldırısında olduğu gibi doğrudan sivilleri hedef alan bir terör eylemidir" denildi.

Saldırıya ilişkin yapılan açıkalamalardan kısa süre sonra olay yerinde incelemelere başlayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. Savcılık incelemelerinin gerçöekleştiği saatlerde AKP hükümetinin İstanbul'da bir toplantı yapacağı bilgisi verildi.

HDP'nin ardından açıklamalarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Van'da yaptığı konuşmada İstanbul Taksim'de meydana gelen bombalı saldırıyı kınadığını söyledi.

Tüm bunlar gerçekleşirken yandaş basının ve AKP'li bir yöneticinin açıklamaları gündemde bomba etkisi yarattı. AKP Eyüp Kadın Kolları Tanıtım ve Medya Birim Başkanı İrem Aktaş, İstiklal Caddesi'ndeki canlı bomba patlamasında hayatını kaybeden İsrail vatandaşları için, Twitter'dan "Keşke yaralanmayıp hepsi ölseydi" yazarken, yandaş suınucu Erhan Çelik,  4 kişinin öldüğü, 30'dan fazla inanın yaralandığı patlama sonrası canlı bomba için "Zarar verme isteğinden kaçınmış" ifadesini kullandı!

Diğer taraftan Reuters'e konuşan bir yetkili, saldırıdan IŞİD ya da PKK'nin sorumlu olduğunu söyledi. Yetkiliye göre saldırganın ilk hedefi başkaydı, polis tarafından engellenince "korkudan" başka bir yerde patlattı.

KCK: SİVİLLERE YÖNELİK SALDIRIYI KINIYORUZ
İstanbul'daki patlamaya ilişkin bir açıklamada KCK'den geldi. Açıklamada, İstanbul'daki saldırının failinin belli olmadığı belirtilerek, "sivillere yönelik eylemleri kınıyoruz" denildi. Açıklamada, Ankara'da yaşanan diğer saldırılarla ilgili ayrı bir değerlendirme yer almadı.

Öte yandan, İstiklal Caddesi'ni kana bulayan bombacının IŞİD'li olduğu öne sürüldü.  Hürriyet'in iddiasına göre, Türkiye'de 81 ilde aranan 4 IŞİD üyesinden biri olan S.Y.'nin gerçekleştirdiği öne sürüldü. S.Y.'nin aynı zamanda Adana ve Mersin'deki HDP binalarına bomba koyan kişi olduğu öne sürüldü.

Hükümet cephesinden üçüncü açıklama da Başbakan Yardımcısı Yalçlın Akdoğan'dan geldi. Akdoğan yaşanan saldırıları bir şekilde HDP ve Erdoğan arasında yaşanan diyaloglara bağlamayı başardı. 

HAYATINI KAYBEDENLERİN KİMLİKLERİ AÇIKLANDI
Saldırının üzerinde geçen 7 saatin ardından patlamada ölenlerin kimliğkleri açıklandı. Buna göre patlamada 3 İsrailk vatandaşı ve 1 İranlı ölmüştü. Saldırıda İsrail vatandaşları, Simha Simon Demri, Yonathan Suher, Avraham Godman ile İran vatandaşı Ali Rıza Khalman hayatını kaybetti.

Akşam saatlerinde ise bir açıklamada Başbakan Davutolu'ndan geldi. Davutoğlu saldırya ilişkin "Soruşturma sürüyor, olay en kısa zamanda aydınlatılacak. Bu acı olay tavrımızın doğru olduğunu bir kez daha gösterdi. Saldırının kurbanları arasında birçok ülke vatandaşı var" dedi.

Patlamada 3 yurttaşını yitiren İsrail Dışişleri Bakanlığı Taksim'deki saldırıya ilişkin "Taksim saldırısı 14 kişilik İsrailli turist kafilesine yönelik gerçekleştirildi" dedi.

Davutoğlu'nun açıklamalarının ardından konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ""Bu ülkenin hükümeti nerede acaba? Kim bu işin sorumluları? Bunu sormayacak mıyız, sorgulamayacak mıyız?" dedi.


GÜNCELLEME 16.10

Sağlık Bakanlığı patlamada yaralananların uyruklarını açıkladı. 6 İsrail, 2 İrlanda, 1 Alman, 1 İzlanda, 1 İran, 1 Dubai uyruklu kişinin yaralandığı açıklandı. Açıklama şöyle: 


GÜNCELLEME 15:45
Yine Reuters'e konuşan bir yetkili, saldırıdan IŞİD ya da PKK'nin sorumlu olduğunu söyledi.


GÜNCELLEME 13:28
Reuters'e konuşan bir Türk yetkili, "ilk bulgular PKK ya da bağlantılı bir örgütü işaret ediyor" dedi.

Yetkiliye göre saldırganın ilk hedefi başkaydı, polis tarafından engellenince "korkudan" başka bir yerde patlattı.


İstiklal Caddesi Balo Sokak'ta canlı bomba saldırısı... 

Saat 11.00'de Balo Sokak'ta meydana gelen patlamada 1'i canlı bomba olmak üzere 5 kişinin öldüğü, 7'si ağır 37 kişinin yaralandı... Canlı bombanın bir yere giderken, asıl hedefe ulaşamadan yolda patladığı tahminleri yapılıyor... Asıl hedefin neresi olduğu ise henüz bilinmiyor... Olay yerinde yaralananlar çevre hastanelere sevk edildi. 

Cadde üzerindeki esnaf mağazaları kapattı. Caddeye giriş ve çıkışlar tamamen kapatıldı. Yaralılar çevre hastanelere sevk edildi. 

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Beyoğlu'nda kaymakamlık önünde canlı bomba saldırısı meydana geldiğini belirterek, olayda canlı bombayla birlikte 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 7'si ağır 37 kişinin yaralandığını bildirdi. 

YARALILARDAN 2'Sİ ÇOCUK

İstiklal Caddesi'ndeki patlamada yaralananlar hastanelere getirildi. Yaralıların sayısı ve getirildikleri hastaneler şöyle:   

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi: 1'i ağır 5 yaralı
Şişli Etfal Eğitim ve Hastanesi: 2'si ağır 10 yaralı 
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi: 2'si çocuk 6 yaralı 
Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi: İsrail vatandaşı 3 yaralı

2'si çocuk 5 yaralı Cezayir uyruklu İrlanda vatandaşı 

 

İlk görüntüler: