İşte 'Yeni Türkiye': İmam hatip merkezde, sanat lisesi gözden ırak olsun!

Mersin Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi ve Mersin Spor Lisesi Mezitli Kuyuluk’a taşındı. Öğrenciler yeni döneme başladı, ancak birçok sorun hala çözülmüş değil.

Nihan Dilan

Mersin’de, Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi ve Mersin Spor Lisesi Mezitli Kuyuluk’a taşındı. Öğrenciler yeni döneme başladı, ancak ısınma dahil birçok sorun hala çözülmüş değil. Nevit Kodallı’nın Yenişehir’de bulunan eski binasının ise, İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürülmek üzere yıkımına başlandığı söyleniyor. 

Nevit Kodallı Güzel sanatlar Lisesi öğrencileri ile yaptığımız görüşmeden edindiğimiz bilgilere göre, yeni taşındıkları binanın elektriği henüz bağlanmamış. Yalnızca birkaç odada kullanılan aydınlatma için elektrik okul binasına ait değil. Karanlık dolayısıyla şimdiden küçük kazalar yaşanmaya başlamış. Isınma ise, klimalar çalışmadığı için şu anda yok. Resim bölümü için gerekli hiçbir malzeme ve hatta atölyelerde tabureler bile mevcut değil. Bu tadilat dönemi dolayısıyla Mersin Spor Lisesi ilk hafta tatil edilmişken, güzel sanatlar lisesi öğrencilerinin tatil isteği geri çevrilmiş.

Okulun bütçesi ile ilgili problemler ise, skandal manzaralar ortaya çıkarıyor. İşçi ödeneği kalmadığı için, öğretmen ve öğrenciler taşınmayla ilgili işleri kendileri yapıyorlar. Öğrenciler derslere başlamak bir yana, okulda çalıştırılıyor.

Kuyuluk mahallesinin merkeze uzaklığı ve okul binasının etrafında hiçbir alternatif olmaması ücretleri de yükseltmiş. Yurt fiyatları dönemlik 2000TL olarak belirlenmiş. Aynı durum kantin işletmesinin fiyatlarına da yansımış durumda. Öğrenciler suyun 1TL gofretin ise 1,5TL’ye satıldığını belirtiyor. “Daha önce merkezde olduğumuz için izin alıp dışarıda istediğimiz yerde yemek yer, ucuz olanı tercih ederdik. Şimdi biz mecburuz, biliyorlar. Etrafta bakkal, market hiçbir şey yok. Zaten yol uzadı, okula en az 45 dakikada geliyoruz. Hem harçlığımız yola gidiyor, hem çok erken uyanıyoruz”

Taşınma ile ilgili olarak öğrencilerin temel kaygıları ise, okullarının gözden uzakta tutulmasının sonuçlarıyla ilgili. Öğrenciler, daha önce 45 cm. yasağı ile gündeme gelen okulun, yeni öğrencilerin tercih etmemesi nedeniyle kapatılma riski ile karşı karşıya kaldığını belirtiyorlar.