İsrail basınından Türkiye'yle ilgili önemli iddia

İsrail basını, İsrail ve Türkiye'nin 'ilişkileri onarmak' için görüşme yaptığını, önümüzdeki haftalarda büyükelçilerin karşılıklı olarak görevlendirilebileceğini öne sürdü.

Dış Haberler

İsrail ve Türkiye arasında gizli görüşmeler yapıldığı, "ilişkileri onarmaya" yönelik görüşmelerin sonuç vermek üzere olduğu iddia edildi.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth, son görüşmelerin sonuç vermesi durumunda Ekim başında karşılıklı olarak büyükelçi atanabileceğini öne sürdü.

Habere göre görüşmeler Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de yapıldı. Ancak iki hükümet de görüşmeye ilişkin açıklama yapmadı.

'ÖZELLİKLE SURİYE KONUSUNDA ORTAK ÇIKARLAR VAR'

İsrail basının aktardığına göre Türkiye, geçtiğimiz haftalarda "ekonomik ilişkileri geliştirmek" için ülkeye ekonomik ataşe gönderdi. 

Haberde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Hamas destekçiliğine" ve "İsrail karşıtlığına" rağmen, iki ülkenin pek çok cephede, "özellikle Suriye konusunda" ortak çıkarları olduğu söyleniyor.

İsrail basınında Türkiye'nin İsrail'in Suriye'deki hava saldırılarına sessiz kaldığına da dikkat çekiliyor.

'İSRAİL İLİŞKİLERİN ONARILAMAZ OLMADIĞI MESAJINI İLETTİ'

Times of Israel'de yer alan haberdeyse Türkiye'nin "ekonomik krizle karşı karşıya olduğu", liranın değer kaybettiği ve ABD ile gerilim yaşandığı belirtiliyor.

Habere göre İsrail, Türkiye'yle ilişkilerinin en gergin olduğu Mayıs ayında bile Türkiye'ye "ilişkilerin onarılamaz olmadığı" yönünde mesaj iletti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Tzipi Hotovely, o dönemde yaptığı açıklamada "Türkiye bölgede önemli bir devlet, lideri İsrail yönetimine ve İsrail'in eylemlerine karşı çok sert açıklamalar yapsa da bunun karşılığını verdiğimizi düşünüyorum" diyerek ilişkilerin yumuşayabileceğini söylemişti.