'IŞİD'in tarihi eser kaçakçılığında kavşak nokta Türkiye'

Gazeteci Cem Erciyes, IŞİD'in Türkiye'yi tarihi eser kaçakçılığında kavşak olarak kullandığını ifade ederek, "Dünya kültürel mirasını yok eden IŞİD, bunu gelir kapısına dönüştürüyor" dedi.

Radikal gazetesi kültür-sanat editörü Cem Erciyes, savaşın başka bir boyutunu oluşturan kültürel miras tahribatını Sputniknews'e değerlendirdi. 

'IŞİD'İN GELİR KAPISI: TARİHİ ESER KAÇAKÇILIĞI'

Konu üzerine çalışan UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova'nın yaşananları ‘kültürel temizlik' olarak tanımladığını söyleyen Erciyes "Bokova, bunun tıpkı ‘etnik temizlik' gibi bir insanlık suçu olduğunu söylüyor. Çünkü insanlığın ortak mirasını yok ediyorlar" dedi. IŞİD'in kendi inancına uygun görmediği her şeyi yok etme politikası izlediğini ifade eden Erciyes, şöyle konuştu: 

"Sadece antik eserlere zarar vermiyorlar. Türbeleri havaya uçuruyorlar. Şii camilerine saldırıyorlar. İnsanlığın ortak mirasına, kültürüne yani hümanizm denen şeye inanan insanlar için çok önemli ve değerli olan tarihi eserleri yok ediyor. Bir yandan da bunu gelir kapısına dönüştürüyor. Biz sadece ‘parçalananları' görüyoruz. Bir de görmediklerimiz var. Taşınabilir olanları toplayıp, bunların Batılı ya da Uzak Asya'daki varlıklı koleksiyonculara el altından satılmasını sağlıyorlar."

'DÜNYANIN GÖZÜ TÜRKİYE'NİN ÜZERİNDE'

Türkiye'nin tarihi eser kaçakçılığında bir kavşak olduğunu kaydeden Erciyes, şunları söyledi:

"Suriye ve Irak üzerinden yapılan tarihi eser kaçakçılığıyla ilgili, dünyanın gözü Türkiye'nin üzerinde. Bu eserler önemli ölçüde Türkiye'den karayoluyla kaçırılıyor.  Bu iş sistematik bir hal aldı. Bölgedeki mafyatik örgütlenmeler kaçakçılık işine girdiler. Peki biz ne yapabiliriz? Bir kere sınırları bu anlamda daha iyi kontrol edebilmemiz lazım. Bu çok zor bir şey ama Türkiye bunu kabul ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı geçen hafta bu konuyla ilgili bir açıklama yaptı. UNESCO Türkiye Milli Komitesi Ankara'da çalışmalar yürütüyor. Devlet kurumları bilgilendiriliyor. Sınır boylarına, bölgedeki jandarma komutanlıklarına kimlerin tarih eser kaçakçılığı yaptığına, ne tür eserlerin kaçırıldığına dair bilgiler gönderildi."

'KÜLTÜREL MİRASI YOK EDEREK, BATI'YA ŞOV YAPIYORLAR'

"IŞİD'in İnsanların kafasını kesmesi nasıl bir dehşet salma yöntemiyse, bu heykelleri parçalama, antik eserleri yok etme de öyle bir dehşet salma yöntemi" diyen Erciyes'e göre örgüt, Batı kaynaklı olarak nitelendirdikleri  ‘insanlık mirası' gibi değerleri yok ederek, Batı'ya şov yapıyor.