IŞİD Türkiye sınırına bombalı araçla saldırdı

Halep kentine bağlı Kobani'de (Ayn el Arap) IŞİD ile çatışmalar, sınır kapısı yakınlarında yoğunlaştı. Sabah saatlerinde Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarına bomba yüklü 2 araçla saldıran IŞİD militanları, kapıya 25 metre kadar yaklaştı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre, Suriye'nin kuzeyindeki Kobani'de (Aynul Arab) saldırılarını artıran IŞİD, Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın Suriye tarafına iki ayrı intihar saldırısı düzenledi. Peşmerge ve YPG kaynaklarına göre ise, IŞİD ayrıca, Kobani kent merkezindeki Azadi Meydanı'na da iki intihar saldırısı daha düzenledi.

Kaynaklara göre, Türkiye sınırının doğu tarafında, sınıra sıfır noktasında da çatışmalar devam ediyor.

"30 ÖLÜ VAR"

Londra merkezli Gözlemevi'nin direktörü Rami Abdulrahman, çatışmalarda ve intihar saldırılarında iki taraftan toplam 30 kişi öldüğünü söyledi. Abdulrahman, ölenlerin 21'inin IŞİD üyesi, geri kalanların ise Kürt güçlerinden olduğunu belirtti.

Al Jazeera'nin ulaştığı kaynaklara göre, çatışmalarda yaralanan 17 YPG'li Türkiye'ye getirildi.

SALDIRI TÜRKİYE'DEN YAPILDI İDDİASI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise, intihar saldırganının Kobani'ye Türkiye üzerinden girdiğini iddia etti. Partinin Twitter sitesinden yapılan açıklamada, bu bilginin, Urfa Valisi tarafından HDP milletvekili İbrahim Ayhan'a aktarıldığı belirtildi. 

Al Jazeera Türk'e konuşan Vali İzzet Küçük ise, kendisinin kesinlikle böyle bir şey söylemediğini belirterek iddiayı yalanladı. Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bir açıklamayla da, intihar saldırısının Türkiye üzerinden yapıldığı iddiaları yalanlandı.

BASIN TEPESİ KAPATILDI

Türkiye tarafında da Kobani'de hareketliliğin artması üzerine güvenlik önlemleri alındı. Güvenlik güçleri, basın mensuplarının Kobani'deki gelişmeleri izlemek amacıyla kullandığı tepeyi de bugün itibariyle geçici olarak kapattı. 

AA'nın haberine göre ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları ise sınır hattındaki IŞİD mevzilerini bombaladı. Bombardımanın ardından yükselen dumanlar, Suruç’tan da görülürken, Kobani’den ateşlenen 3 havan mermisi ise sınırı aşarak Türkiye topraklarına düştü. Kimsenin yaralanmadığı belirtilen bu gelişme sonrası çok sayıda tank ve obüs, Kobani’yi gören hakim tepe ile sınır hattında konuşlandırıldı.