IŞİD davasında erteleme kararı

Niğde'de üç IŞİD militanının saldırısına ilişkin davanın ikinci duruşması bugün yapıldı. Sanık avukatları, savunma yapmak istemediklerini belirterek duruşma salonunu terk etti. Sanıkların adliyeye getirilmediği ve ilerleme sağlanamayan duruşma seçim sonrasına ertelendi.

Niğde'de yol kontrolü yapan asker ve polisle çatışan IŞİD militanlarının saldırısıyla bir astsubay, bir polis, bir yurttaşın ve sekiz kişinin yaralandığı olayla ilgili ikinci duruşma bugün yapıldı.Niğde Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, saldırıda hayatını kaybeden jandarma astsubay Adil Kozanoğlu'nun babası Duran ve kardeşi Tayfun Kozanoğlu, hayatını kaybeden polis memuru Adem Çoban'ın babası Mevlüt Çoban ile olayda hayatını kaybeden kamyon sürücüsü Turan Yaşar'ın eşi Satı, oğlu Murat, kızları Zeynep Yaşar ve Mediha Çetin hazır bulundu.

Ankara F Tipi Ceza ve İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan sanıklar Çendrim Ramadani, Benyamin Xu, Muhammed Zakiri ve Fuad Mövsümöv ise tercüman kullanılarak Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) kanalıyla duruşmaya katıldı. Sanık avukatları ise savunma yapmak istemediklerini belirterek, duruşma salonundan ayrıldı.

AA'nın haberine göre mahkeme başkanının adres bilgileri ve anne baba isimlerini sorduğu Benyamin Xu, Çendrim Ramadani ve Muhammed Zakiri soruların hiçbirine cevap vermedi. Geçen duruşmada avukat tutması istenen Fuad Mövsümöv ise avukatlık talebini kimsenin kabul etmediğini, savunmasının kendisinin yapacağını söyledi.

Davanın iddianamesinde kendisinin örgüt üyesi olduğunun ifade edildiğini belirten Mövsümöv, "Bu insanlarla uzaktan yakından alakam yok. Örgüt üyesi olduğum savcı beyden tekrar sorulsun. Neden örgüt üyesi olduğumu anlayamadım, bilmek isterim" dedi.

Kamyon sürücüsü Turan Yaşar'ın ailesinin avukatı Ali Çil ise sanıkların SEGBİS sistemiyle yargılanmasına itiraz ederek, diğer duruşmada sanıkların Niğde Adliyesi'ne getirilmesini talep etti. Duruşmaya katılan aileler, sanıkların en ağır şekilde ceza almalarını istedi. Mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve duruşmanın 17 Haziran'a ertelenmesine karar verdi.