Irak'ta Baas'ın en önemli isimlerinden Tarık Aziz yaşamını yitirdi

Irak'ta Baas rejiminin en önemli isimlerinden, başbakan yardımcılığı dahil birçok üst düzey görevde bulunan Tarık Aziz'in sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

Nasiriye Valisi Birinci Yardımcısı Adil Dahil, yaptığı açıklamada, Aziz'in öldüğünü duyurdu. Dahil, "79 yaşındaki Aziz, Nasiriye Hapishanesi'nde geçirdiği kalp krizi sonucu hastaneye sevk edildi. Aziz, bugün kaldırıldığı el Hüseyin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı" dedi.

Cezaevinde tutuklu bulunan Aziz'in ilerlemiş yaşı nedeniyle bazı sağlık sorunları yaşadığı ve buna bağlı olarak geçirdiği kalp krizi sebebiyle öldüğü kaydedildi.

TARIK AZİZ KİMDİR?

Saddam Hüseyin'in en güvenilir adamlarından biri olarak uzun süre Irak'ta üst düzey görevlerde bulunan Tarık Aziz, 1936 senesinde Musul kentinde dünyaya geldi. Saddam Hüseyin ile yolu 1950 yılında kesişen Aziz, 1974'te Enformasyon Bakanlığı görevini üstlendi. Aziz, 1977'de Devrimci Komuta Konseyi'ne katıldı.

1979 yılında Irak'ın Başbakan Yardımcısı görevine getirilen Aziz, görevini ABD'nin 2003 yılında Irak'ı işgalinin ardından Amerikan güçlerine teslim olmasına kadar sürdürdü. 24 yıllık Baas iktidarı döneminde, yerini koruyabilmiş az sayıda devlet görevlisinden biri olan Aziz, Irak'ta üst düzey görev alabilmiş tek Hıristiyandı.

Irak Ceza Mahkemesi tarafından Aziz'e siyasi partileri tasfiye etme suçundan dolayı idam cezası verilmişti. Ayrıca daha sonra aynı mahkeme tarafından Kürt Barzani Aşireti'ni tasfiye etme suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.