Hüseyin Aygün: Artık bana CHP'yi değil BHH'yi soruyorlar

Eskişehir'de Hasan Polatkan Kültür Merkezi'nde düzenlenen BHH forumu, 400 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Forumda konuşmacı olan CHP Milletvekili Hüseyin Aygün "Artık bana gittiğim yerlerde CHP sorulmuyor BHH soruluyor" dedi.

soL - Eskişehir

Çeşitli siyasi yapılardan katılımcıların yer aldığı Birleşik Haziran Hareketi'nin Eskişehir'deki toplantısı bugün yapıldı. ÖDP'den Barış Bilecen’in açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da desteklerini ilettiler. Haziran Direnişi'ne dair bir sinevizyon gösteriminin yapılmasının ardından divan seçimine geçildi. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyelerinden Doktor Cem Kaptanoğlu, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Deniz Kazanoğlu, Serpil Şahbaz ve Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Öğretim Elemanı Mustafa Sönmez divan üyesi olarak seçildi. Divan üyelerinin yerlerini almasının ardından bütün devrimciler için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

BHH hareketinin çıkış metni Serpil Şahbaz tarafından okunmasının ardından söz alan Cem Kaptanoğlu, "AKP’nin devletle özdeşleştiği bir süreçte, yaşamımızın her alanına yansıyan yeni rejimin etkilerini görüyor hissediyoruz. Bu metinde farklılıklarımızla bir araya gelip mücadele edelim çağrısı var. Antikapitalist, antimilitarist, antifaşist, antiemperyalist bir hareket bu, bu ilkeler üzerinden bir araya gelişin hareketi. Bu toplantının ardından 29 Kasım günü Özdilek Kültür Merkezi’nde Eskişehir Meclisi’ni oluşturmak üzere bir çalışma yapılıyor, oraya katılmak isteyenler de katılabilir. Ankara’da Vişnelikte başlayan toplantılarla başlayan süreçten aramızda olanlar var. Biri CHP Milletvekili Hüseyin Aygün diğeri de Hakan Öztürk. Süreci aktarmaları açısından onlara söz vermek istiyoruz" sözleriyle konuşmacılara geçildi.

CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün konuşmasına, "Eskişehir’de olmak güzel ve aynı zamanda hüzünlü çünkü Ali İsmail’in şehri burası. Yakında Kayseri’de de davası görülecek. Ekranda yüzünü görmemiz, silinmesine rağmen görüntülerini defalarca izlememiz, anne ve babasının mahkemede o görüntüleri defalarca izlemesi, sorumlu terörle mücadele polislerinin dışarıda olması bilenmemizi sağlıyor" diyerek başladı. Aygün, "Beni Vişnelik toplantısında çağırdıklarında gittim, hareketin adının içinde 'Haziran' olması beni heyecanlandırdı. Az önce antikapitalist bir hareket olduğundan bahsedildi bu biraz iddialı geldi bana, söylemek istedim" dedi.

Aygün, "Artık bana gittiğim yerlerde CHP sorulmuyor BHH soruluyor. İddialı bir hareketin başlangıcında olduğumuzu düşünüyorum. CHP’nin sağa açılma, islamcı-gerici politikalara karşı çıkmama, kendi inancına göre 6 yaşındaki çocuğunun başını kapatan zihniyete karşı durma cesareti gösterememe gibi eksikliklerini görüyoruz. Belki de CHP, bu harekete bakarak belli ilkeleri hatırlar, bunu örnek alır. Haziran hareketinde yer almamamın sebebi nedir? diye soruluyor. Milletvekili olmak değil, çünkü milletvekili olmak için genel başkanlara yalakalık yapacaksınız, genel merkeze çok sık girip çıkacaksınız, olmanız gereken yerlerde olup olmamanız gereken yerlerde olmayacaksınız. BHH’de direnenlerin, Ali İsmail'in abisi, ailesinin, Gürkan Korkmaz'ın yanında olmak için bulunuyorum. Yolumuz açık olsun" dedi.

Hüseyin Aygün'ün ardından konuşan Hakan Öztürk ise konuşmasında "Haziranda insanlar istedikleri gibi giyinmek, yaşamak için en sonunda da '3-5 ağaç' için ayağa kalktılar. 15-16 Haziranları, Galata Köprüsü'nün tıkandığı zamanları da görmüştük ama Boğaz Köprüsü'nün boydan boya dolduğu böylesi bir Haziran görmemiştik. Bu insanlar aynı zamanda konuşmak, fikirlerini söylemek istediler, gündüz kafaları gözleri yarıldı akşamsa forumlarda kafalarını çalıştırdılar. Ali İsmail'i gördük, nasıl umutla bakıyor kalabalıkların arasından. Nasıl direndi gördük. Taksim bizi birleştirdi, gençleri, kadınları, yaşlıları ortak bir mücadelede birleştirdi. BHH formülünü Gezi Direnişi'nden almıştır. Herkesi içereceğiz, herkesi bir arada tutacağız, buradan büyük bir güç çıkaracağız" dedi. 

Daha sonra forumda söz almak isteyenlerin konuşmalarına geçildi. Yaklaşık 20-25 kişinin söz alarak kürsüden konuştuğu toplantıda Komünist Gençlik'ten de Mert Dinçsan, Ufuk Terzi ve Nurdan Yıldırım da söz alarak konuştu. 

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Mert Dinçsan, antikapitalizmle başlayan sloganların sosyalizmle bitmesi gerektiğine vurgu yaparken, Anadolu Üniversitesi Sanat Tarihi öğrencisi Nurdan Yıldırım, "Biz 'o güzel Haziran günlerine dönmeyi' değil, daha da ilerisini hedefliyoruz. Bu hareket bu ülkenin faşizme karşı özgürlüğü savunan vicdanını da temsil etmektedir" dedi. 

Osmangazi Üniversitesi İstatistik Bölümü öğrencisi Ufuk Terzi ise konuşmasında; "Gezi çok değerli bizim için, değerli olmasının sebepleri de kitlesel, meşru ve devamlılığı  olan bir hareket olması. Bu maddeler sayesinde Gezi hâlâ devam ediyor. Gezi devam ediyorsa eksikliklerine de dikkat çekmek gerekiyor çünkü kapitalizmi ve bayrak sallayanı AKP'yi yıkamadıysak bunlardan bahsetmeliyiz. Gezi'nin örgütlülüğü yoktu. Sokağa çıkan 14 milyon insan yeterliydi ama örgütsüzdü. BHH'nin bu 14 milyon insana bir çatı olması gerekiyor. Ayrıca BHH'nin ideolojik bir hat çakması gerekiyor. Bunu da aydınlanmacı, yurtsever, eşitlikçi, özgürlükçü ve antikapitalist ilkeler ışığında yapabilir ve yapacaktır. İşin başındayız belki, işimiz çok zor, çok uzun bir yolumuz var ama herkes şu sloganı bilince çıkarmalı, 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam'" dedi.