HDP'den Mansur Yavaş'a yanıt

'HDP ile görüşmeyi düşünmüyorum' diyen CHP'nin Ankara adayı Mansur Yavaş'a, HDP Grup Başkan Vekili Ayhan Bilgen'den yanıt geldi.

HDP Grup Başkan Vekili Ayhan Bilgen, CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş'ın "HDP ile görüşmeyi düşünmüyorum" açıklamasıyla ilgili, "Şehirleri yönetmek isteyenlerin o şehirde yaşayan herkesin oyuna talip olma konusunda sükunet ve sağduyu ile hareket etmesi gerekiyor" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bilgen, CHP'nin Ankara adayı Mansur Yavaş'ın “HDP Mansur Yavaş’a oy vermeyeceğiz diyor o yüzden görüşmeyi düşünmüyorum” açıklamasıyla ilgili şöyle konuştu:

"Şehirleri yönetmek isteyenlerin o şehirde yaşayan herkesin oyuna talip olma konusunda sükunet ve sağduyu ile hareket etmesi gerekiyor. Bu bütün adaylar için geçerlidir. Son seçimlerde oyu en hızlı artan parti biziz. 2014’te aldığımız oy ile 24 Haziran’da aldığımız oya baktığımızda neredeyse 4’e 5’e katlanmış bir oy gerçekliğimiz var. Dolayısıyla sıcak seçim atmosferine girildiğinde bütün adaylar bize oy veren seçmen kitlesini de yok saymayan bir siyaset geliştirmeyi öğrenecekler. Biz Ankara’da büyükşehiri de tartışıyoruz ama kimi ilçelerde de aday gösterip gösterme konusunda demokrasi bloku olarak gördüğümüz çevrelerle görüşmeler yapıyoruz. Meclis üyeliği konusunda güçlü bir kampanya yürüteceğiz. Bizim için yerel demokrasi başkanlıklar meselesi değil meclisler meselesidir. İl genel meclisi, belediye meclisi seçimlerini bütün Türkiye’de hiç tartışmasız önemseyerek güçlü bir kampanya yürüteceğiz. Katılımcı yönetim, yetkilerin belediye başkanlarının iki dudağı arasında olduğu bir sistem değildir. Belediye meclislerinin işlevli ve etkin olduğu bir sistemdir."

'METİN AKPINAR'IN  SÖZLERİ DEMOKRASİ SAVUNUSU'

Bilgen, sanatçılar Metin Akpınar ve Müjdat Gezen'in Halk TV'deki açıklamaları nedeniyle haklarında soruşturma başlatılmasıyla ilgili ise şunları söyledi:

"Önümüzdeki dönemlere damgasını vuracak önemli gelişmelerden biri de, fiilen seçim kampanyası başlatan sayın Erdoğan’ın bir TV programı dolayısıyla iki sanatçı için söylediği sözlerdir. Konuşmanın içeriğini zahmet edip dinleseniz, bir dakikanızı ayırırsanız Metin Akpınar’ın konuşmasında demokrasi vurgusu olduğu, demokrasinin tek çare olduğunu görürsünüz. Demokrasi hayata geçirilmezse faşizme gidilir, “faşizmde yöneticiler sallandırılır” gibi ifadeler aslında demokrasi savunusudur. Belli ki ya birileri Cumhurbaşkanını yanıltılıyor, manipüle ediyor ve Cumhurbaşkanı da dinlemeden önüne konulan bir metni paylaşıyor. Yoksa bu açıklamalardan demokrasi karşıtlığını çıkarmak için güçlü bir yoruma ihtiyaç var. Cumhurbaşkanı iki sanatçıyı hedef gösteren sözler sarf ettiğinde Pazartesi gününü bile beklemeyip hafta sonu soruşturma açılması, yargının ne kadar bağımsız olduğunu gösteriyor. "

'ADAYLARIMIZI OCAK AYININ İLK HAFTASI AÇIKLARIZ'

Bilgen, "Yerel seçimlere dikkat çektiniz, ittifak çok yazılıp çiziliyor CHP ve HDP arasında bir ittifak için adım atılacak mı, adaylarınız ne zaman açıklanacak"  sorularını şöyle yanıtladı:

"Bize merkezi düzeyde Batı şehirlerinde herhangi resmi bir talep olmadığı sürece biz kendi yol haritamızı belirleriz. Merkezi düzeyde bir talep söz konusu olmamıştır. Yerellerde görüşmeler sürüyor. İl örgütlerimiz aday göstermeleri gereken yerler için çalışmalar yürütüyorlar; olmayan yerlerde ve ortaklaşılabilecek yerellerde işbirliğine açık olabilecekler. 30 Aralık'ta çok sayıda il ve ilçede halk yoklaması diye tarif ettiğimiz, sadece üyelerimizden oluşmayan çeşitli sivil toplum örgütlerinin de delege olarak oy kullanacağı genişletilmiş bir ön seçim mekanizması işletiyoruz. Bu uygulamanın olmadığı bazı şehirlerin adayları Ocak ayının ilk haftasında açıklanmış olacak."