Hatay Yayladağ'da şiddetli patlama; Türkiye Suriye İHA'sını düşürdü!

Hatay'da bugün duyulan şiddetli patlama sesinin nedeni belli oldu: TSK, Suriye topraklarında Suriye'ye ait İHA'yı düşürdü!

Haber Merkezi

GÜNCELLEME 20:32

Başbakan Ahmet Davutoğlu, katıldığı televizyon programında düşürülen Suriyehelikopterine ilişkin "Olay olduktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanımızla da bizzat konuştuk. Doğru. İlk anda puslu hava olduğu için Suriye hava aracı olarak tespit ediliyor, daha sonra helikopter olduğu anlaşılıyor. Yaklaşık 7 mil kadar içeriye girip Türk sınırını ihlal edince önce uyarılıyor. Daha sonra ihlal devam edince de bildiğiniz gibi Suriye olayları başladıktan sonra verdiğimiz talimatla oluşmuş angajman kuralları var. Kim olursa olsun hangi gerekçeyle olursa olsun sınırımız ihlal edilmişse kesinlikle mukabelede bulunulur. Mukabelede bulunuyor jetlerimiz ve daha sonra Suriye sınırları içine o helikopter düşüyor" dedi. 

Davutoğlu, "Türkiye'nin kararlılığını göstermesi bakımından önemli bir husustur. Türk Silahlı Kuvvetlerine verdiğimiz yetki son derece açıktır. Hangi gerekçeyle kim, ister karadan ister havadan Türk sınırlarını ihlal ederse mukabelede bulunulur ve ihlal eden kim olursa olsun mutlaka cezalandırılır. Bu da ümit ederim bu mesaj alınmıştır ve bir daha sınırlarımızı ihlal etme gibi bir cürete kimse kalkışmaz" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Şu ana kadar (Suriye'den) gelmiş bir tepki yok. Zaten bu tür durumlarda kendileri yaptıkları fiilin yanlışlığını bildiği için tepkiyi ne gösterebilirler? Gösterdikleri her tepkiye karşı da kararlılıkla aynı tepkiyi gösteririz. Bizim daha önce uçaklarımıza yapılan saldırıdan sonra aldığımız bir angajman kurallarıdır bu. Talimat çok açıktır, çok nettir. Türk Silahlı Kuvvetlerini, pilotlarımızı, Hava Kuvvetleri Komutanımıza da ifade ettim, bu mukabele kabiliyeti gücü ve kararlılığı dolayısıyla tebrik ederim."


GÜNCELLEME 19:25

Düşürülen Suriye hava aracıyla ilgili hükümetten ilk açıklama geldi!

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, şu açıklamayı yaptı: 

”Cilvegözü’nde 14.04 sıralarında 5 dakika süreyle 7 mil sınırı ihlal eden bir Suriye helikopteri düşürülmüştür. Hakkıyla görevini yapan, Suriye güçlerine karşı gerekli tepkiyi gösteren Silahlı Kuvvetlerimizi tebrik ediyor, hepsinin gözlerinden öpüyorum."


GÜNCELLEME 18:37
Türkiye'nin düşürdüğü iddia edilen İHA'ya ait parçalar:

 


GÜNCELLEME 18:34
Suriye Devlet Televizyonu, Türk jetlerinin Suriye uçağını düşürdüğü iddiasını yalanladı.

Haberde, bir İnsansız Hava Aracı'nın (İHA) hedef alındığı belirtildi.


GÜNCELLEME 18:30

Hatay'da duyulan şiddetli patlama sesinin nedeni belli oldu.

DHA'nın haberine göre, Genelkurmay Kaynakları'ndan şu açıklama yapıldı: 

"Hatay'ın Altınözü, Defne ve Yayladağı ilçelerinde Suriye' den bir hava aracının sınır ihlali yapması üzerine Adana'dan kalkan savaş jetlerimiz 2 kez ateş açarak bir hava cismini vurmuşlardır. Ancak vurulan cismin ne olduğu hakkında şu an için bir netlik yok. Vurulan cismin netliği tespit edildiğinde kamuoyuyla paylaşılacak."

GÜNCELLEME 17:10

Hatay'da duyulan şiddetli patlama sesinin nedeni halen açıklığa kavuşmuş değil.

Bir diğer iddia, Türkiye F-16'larının Hatay'a komşu Cisreşşuğur bölgesinde keşif ve izleme uçuşu yapan Suriye ordusuna ait İHA'yı düşürdüğü yönünde. Bu iddia, Suriye'deki Türkiye destekli cihatçılara yakınlığıyla bilinen Timeturk isimli internet sitesine ait. 

Kaynağını "muhalif kaynaklar" olarak belirten site, insansız hava aracının Hamam köyü ile Bzara köyü arasında düştüğünü ifade ediyor.

Başka bir iddia da İhlas Haber Ajansı'ndan geldi. İHA, Hatay’ın Altınözü ve Yaylağı ilçelerinde Suriye sınırında devriye görevi yapan F-16 savaş uçaklarının Hatay üzerinde alçak uçuş yaptığı, bu sırada meydana gelen gürültünün "patlama" olarak yorumlandığını belirtti.

Ancak bu iddia, Hatay'da patlama sesini duyanlar tarafından inandırıcı bulunmuyor.

Ayrıca konuya ilişkin yetkili mercilerden hala bir açıklama gelmemesi dikkat çekiyor.


GÜNCELLEME 15:53

Hatay Yayladağ'da duyulan patlama sesinin sınırın öteki tarafında yapılan bir bombardımandan geldiği iddia edildi.

İddia, Yayladağ'dan silahlı çetelere gönderilmek üzere sınırı geçen TIR ve kamyonların Suriye tarafında Suriye jetleri tarafından vurulduğu yönünde.

Ancak bu bilgi de henüz teyit edilmiş değil.

Patlama sesini duyan Hataylılar, şiddetli bir patlama olduğu konusunda ısrarını koruyor, henüz net bir bilgiye de ulaşamıyor. 

Konuya ilişkin yetkili mercilerce de henüz bir açıklama yapıldı.


Hatay Yayladağ'da şiddetli patlama olduğu belirtiliyor.

Hatay'da bulunan Twitter kullanıcıları, şiddetli patlama sesi duyduklarını dile getiriyor.

"Biz Antakya'dan patlama anında, Dursunlu tarafinda gökyüzünde barut dumanı gördük. O anda jet seslerini duyduk" bilgileri paylaşılıyor.

Patlamaya ilişkin henüz detay bulunmuyor.

Ayrıntılar gelecek...