Hasan Cemal ve Tuğçe Tatari’nin kitaplarına toplatma kararı

Gaziantep 3. Sulh Ceza Mahkemesi, Hasan Cemal ve Tuğçe Tatari'nin kitapları hakkında "şiddeti teşvik edecek şekilde terör örgütü propagandası, suç işlemek için tahrik, suçu ve suçluyu övmek" iddiasıyla toplatma kararı verdi.

Gaziantep'te Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi'ne yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan kişilerin evlerinde, Abdullah Öcalan'ın kitaplarının yanı sıra gazeteciler Hasan Cemal'in iki, Tuğçe Tatari'nin de bir kitabı çıktı. Gaziantep 3. Sulh Ceza Mahkemesi, evden çıkan tüm yayınlarla birlikte Cemal ve Tatari'nin kitapları hakkında "şiddeti teşvik edecek şekilde terör örgütü propagandası, suç işlemek için tahrik, suçu ve suçluyu övmek" iddiasıyla toplatma kararı verdi. Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı geçen 11 Ekim’de YDG-H üyesi oldukları ve Suriye’deki PYD’nin silahlı kanadı YPG’ye üye ve silah temin ettikleri iddiasıyla bir gruba operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında gözaltına alınan dört kişinin evlerinde yapılan aramada çoğunluğu Abdullah Öcalan’a ait olmak üzere çok sayıda kitap, dergi, broşür ve takvim bulundu.

Gözaltına alınan H.V.’nin evinde diğer kitapların yanı sıra gazeteci Hasan Cemal’e ait “Delila/Bir Genç Kadın Gerillanın Dağ Günlükleri” ile “Çözüm Sürecinde Kürdistan Günlükleri” adlı iki kitabı çıktı. Ö.T.’nin evinde de gazeteci Tuğçe Tatari’nin “Anneanne, Ben Aslında Diyarbakır’da Değildim” kitabı bulundu.

Savcılık aynı gün Gaziantep 3. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak, aralarında Hasan Cemal’e ve Tuğçe Tatari’nin kitapları da dahil olmak üzere bütün kitap, dergi ve takvimler hakkında toplatma kararı verilmesini istedi. Mahkeme de “Ele geçirilen materyaller üzerinde yapılan incelemede terör örgütünün cebir, şiddet yahut tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasının yapıldığı, suç işlemek için alenen tahrikte bulunduğu, şunun ve suçlunun övüldüğü” gerekçesiyle 4 Aralık’ta toplatma kararı verdi.