Hamas AB terör listesinden çıkarıldı

AB’nin en yüksek ikinci mahkemesinin aldığı bir karar, Hamas’ın bir süre AB terör listesinin dışında kalacağına işaret ediyor. Kararın temyizi için 3 aylık bir süre tarif edildi. Benzer bir karar aylar önce Tamil Kaplanları için de alınmıştı.

Dış Haberler

Avrupa Birliği Asliye Mahkemesi tarafından alınan bir karar, Hamas’ın AB “terör listesinin” en azından bir süre dışında kalacağına işaret ediyor. Avrupa Birliği’nin (AB) ikinci en yüksek mahkemesi, Birliğin Hamas’ı “terör listesinde” tutma kararının iptaline hükmetti. Ancak karar üç ay içerisinde temyize götürülüp Hamas’ın yeniden listedeki yerini alması sağlanabilecek.

AB Asliye Mahkemesi kararına gerekçe olarak, Hamas’ın listede yer almasının, örgütün eylemlerinden yola çıkılarak değil, medya ve internet aracılığıyla derlenen verilere dayalı ithamlarla kararlaştırılmış olmasına işaret etti.

Birkaç ay önce AB’nin en üst mahkemesi olan Adalet Divanı tarafından benzer bir karar Sri Lankalı bir terör örgütü olan Tamil Kaplanları için de verilmişti. Mahkeme, örgütün terörist olduğuna ilişkin yeterli kanıt olmadığı gerekçesiyle grubun terör listesinden çıkarılmasına hükmetmiş, ancak temyiz sürecinde yeni delillerin toplanıp grubun tekrar listeye eklenebilmesi için açık kapı bırakmıştı.

Hamas’ın bu örnekten yola çıkarak mahkemeye başvurduğu düşünülüyor.

AB, Müslüman Kardeşler bağlantılı Filistinli İslamcı direniş örgütü Hamas’ı 2003 yılında İsrail ve ABD’nin diplomatik girişimleri sonucunda terör listesine almıştı.