Hakaret davasında dikkat çekici diyalog: Sarraf dosyalarını getirtin o zaman

Haftalık siyasi dergi Boyun Eğme'nin Sorumlu Yazıişleri Müdürü Mehmet Kuzulugil, Cumhurbaşkanı'na basın yoluyla hakaret etmekten 11 ay 20 gün hapis cezası aldı. Kuzulugil'in avukatı Özge Demir kararla ilgili yaptığı açıklamada 'Yargılama sonucu şaşırtmadı. Rıza Sarraf dosyasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın isminin geçtiğine dair herhangi bir haberden dolayı ceza…

soL - İstanbul

Haftalık siyasi dergi Boyun Eğme'nin 8 Aralık 2017 tarihli sayısında, adı AKP iktidarıyla rüşvet ilişkilerine karışan ve ABD'nin İran'a dönük ambargosuna karşı ticari faaliyette bulunduğu için yargılanan Rıza Sarraf'ın yargılama sırasında verdiği ifadelere yer verilmişti.

Haberde yer alan ifadeler Amerika'nın Sesi ve New York Times adlı haber sitelerinden alınmasına ve kaynak gösterilerek hazırlanmasına rağmen derginin sorumlu müdürü Mehmet Kuzulugil'e Cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddia edilerek dava açılmıştı. Davanın bugünkü duruşmasında haberde Cumhurbaşkanına hakaret edildiğine hükmedilerek Kuzulugil'e 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Söz konusu ceza, 7.000 -TL adli para cezasına çevrildi. 

Mehmet Kuzulugil'in avukatı Av. Özge Demir ise bu iddiaya karşı yapmış olduğu savunmasında mahkemeden dikkat çekici bir talepte bulundu. Demir dava konusu olan haberin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdikten sonra "Haberde somut olgu ve isnat olduğu düşünüyorsa, Mahkeme'den, Türk Ceza Kanunu'nun 127. maddesinde yer alan isnadın ispatı kurumu yoluyla söz konusu Amerika'daki dava dosyasında yer alan Rıza Sarraf'ın beyanlarının ve ilgili delillerin talep edilmesi ve iddiaların doğruluğuna bakılmasını talep ederiz" dedi. Ancak mahkeme Demir'in Amerika'da davayı yürüten mahkemeden Rıza Sarraf'ın tanık beyanlarının istenmesi talebi dikkate alınmadı. 

Kuzulugil'in avukatı Özge Demir duruşma sonrası soL'a yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Yargılama sonucu şaşırtmadı. Rıza Sarraf dosyasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın isminin geçtiğine dair herhangi bir haberden dolayı ceza alınmama ihtimali yok zaten. Bununla bağlantılı olarak, Mahkemenin Rıza Sarraf'ın tanık olarak isminin geçtiği Amerika'daki dosyayı talep ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isminin ne şekilde geçtiğinin tespit edilmesi; haberde bir olgu veya fiil isnadı varsa, sanığa bu isnadı ispatlama hakkının sağlanmasının da imkanı da bugünkü koşullarda bulunmamaktadır. Zira mahkeme yazılı savunmada sunduğumuz bu talebi, duruşma tutanağına yazdırmamak için bile uğraştı. Rıza Sarraf'ın tanık beyanlarının celp edilmesi talebimiz yokmuş gibi davranıldı.”