Güral Porselen'in Çeşme'de yapacağı RES projesine Bakanlık'tan onay

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kütahyalı Güral Porselen’in Çeşme Germiyan’da yapacağı RES projesine izin verdi. Planları onaylanan projeye göre rüzgardan elektrik üretilecek. Yıllardır taş ocaklarıyla mücadeke eden Germiyan Köyü şimdi de RES'le karşı karşıya...

Türkiye Elektrik Kurumu’nun (TEİAŞ) dört yıl önce İzmir’de lisans verdiği şirketler arasında yer alan Kütahyalı Güral Porselen, turizm beldesi Çeşme'nin Germiyan Köyü’nde RES projesini hayata geçirecek.

Ege'de Son Söz'den Onur Deniz'in haberine göre, lisansı aldıktan sonra çalışmalara başlayan şirketin başvurusu onaylandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bölgenin imar planlarını onayladı.

ORMANLIK ALANA RES!

İzmir İl Özel İdaresi kapatılmadan izin verilen ve çalışmalarına başlanan RES projesinin yapılacağı alan, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planında ormanlık alanda kalıyor. Aynı zamanda 1. Derece Doğal SİT kapsamına giren proje alanı için hiçbir sorun kalmadı. Güral Porselen’in sahibi olduğu Germiyan Rüzgar Enerji Santrali’nde 9.6 megavatlık santral kurulacak.

KİMLER LİSANS ALMIŞTI?

Dört yıl önce İzmir, Çanakkale, Balıkesir, Aydın, Muğla, Manisa, Denizli'yi kapsayan üretim lisansları kapsamında 7.5 milyar TL’lik yatırım yapılması öngörülmüştü. Birçok isim lisans aldıktan sonra çalışmalara başlarken projeler farklı şirketler ve isimler üzerinden kademe kademe yürütüldü.

O dönem şu isimler lisans almıştı:

- Hüsnü Özyeğin'in patronu olduğu Fiba Holding şirketi Öres Elektrik, Karaburun'da 20 mw'lik,

- Türkerler Holding'in şirketi Barkan Enerji, Tire'de 50 mw'lik,

- Ataseven Şirketler Grubu'na bağlı Fuatres, Kemalpaşa'da 30 mw'lik, Sibelres ise 80 mw'lik santral,

- Galatasaray eski başkanı Adnan Polat'a ait Meltem Enerji, Kemalpaşa'da 7 mw'lik,

- Akça Holding şirketi Tan Elektrik, Gaziemir'de 20 mw'lik, Aliağa'da ise 10 mw'lik,

- CHP İzmir eski Milletvekili Erdal Aksünger ve YURT gazetesinin patronu Durdu Özpolat Kınık'ta 50 mw'lik,

- Türkiye'nin önde gelen inşaatçılarından Varyap, Urla'da 10 mw'lik,

- Sanko Holding, İzmir'de 80 mw'lik,

- Turkcell eski Genel Müdürü Muzaffer Akpınar, İzmir'de 70 mw'lik.

BERGAMA’DA YAPILACAK RES'E DE ONAY GELDİ 

Öte yandan Bursalı işadamı Erol Akbaş’ın sahibi olduğu Akbaş Holding’e ait Bergama’da yapılacak “Bergres Rüzgar Enerji Santrali”ne de onay geldi.  

Bergama’nın Yunt Dağı Köyü yerleşim alanının  kuzeydoğusunda, Saraç Tepe, Büvelek Tepe, Tepecik Tepe ve Erikdağ Tepe sınırları içerisinde yer alan santral bir ay boyunca İzmir Valiliği’nde askıda kalacak.