Eşcinsel dostu ülkeler sıralamasında Türkiye'nin yeri şaşırtmadı

Uluslararası Gey Lezbiyen Oluşumu’nun Avrupa ülkeleri arasından yaptığı sıralamada 49 ülke yer aldı. Her sene yapılan sıralamada puanlama, her bir ülkedeki LGBT hakları kriter alınarak yapılıyor.

G-zone'nun haberine göre, bu senenin en eşcinsel dostu ülkesi %89 puanla Malta olurken, onu %86 puanla İngiltere ve %82 puanla Belçika takip etti. Malta’da henüz İngiltere gibi evlilik eşitliğini yasallaştıran bir kanun yok. Ancak Malta hem LGBT’lere karşı işlenen nefret suçları düzenlemesini, hem de partnerlik kanunlarını pek çok ülkeden daha önce yürürlüğe sokarak bu sıralamada zirveye oturdu.

Uluslararası Gey Lezbiyen Oluşumu’nun (The International Lesbian Gay Association) sıralamasında Türkiye ise sondan üçüncü oldu. Türkiye, Rusya ve Azerbaycan ile birlikte listenin sonunda yer aldı. 

Sıralamada LGBT'lerin ifade özgürlüğü, kanun önünde eşit sayılması, ayrımcılığa karşı yasaların bulunması, evlilik/partnerlik yasallığı, nefret söylemi yoğunluğu ve ailelerin yaklaşımı gibi kriterler göz önünde bulunduruluyor.

Türkiye'de LGBT'lerin herhangi bir yasal hakkı bulunmadığı gibi, eşcinsel düşmanlığına karşı herhangi bir caydırıcı düzenleme de bulunmuyor.