Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski rektörü Yücel Aşkın, eski rektör yardımcısı Ayşe Yüksel’in aralarında bulunduğu isimlere 2005 yılında yapılan "Ergenekonvari" operasyonun ardından açılan davanın bugün bir duruşması daha yapıldı.
Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya eski rektör Yücel Aşkın katılmazken Ayşe Yüksel’le birlikte 8 sanık hazır bulundu. Sanıklar bir önce verdikleri ifadeleri tekrar ettiklerini belirtti. Mahkeme, dosyaya ilişkin kararı açıklamak üzere duruşmayı 13 Şubat 2015'e erteledi.
İSİMSİZ İHBAR MEKTUBU
Soruşturma sürecinin, üretilen delillerin benzerliğiyle “Ergenekon operasyonları provası” olarak da anılan, üniversitelerdeki ilerici kadroları tasfiye etmeyi amaçladığı yönünde eleştirilen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yönetimine yönelik operasyonda rektör Yücel Aşkın tutuklanmış, rektör yardımcısı olan ÇYDD yöneticisi Ayşe Yüksel’le birlikte birçok isme dava açılmıştı.
“Şemdinli savcısı” olarak da bilinen Ferhat Sarıkaya tarafından hazırlanan iddianamede de üniversite yönetimi, “Suç işlemek için örgüt kurma”, “İhaleye fesat karıştırma”, “Kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetme” ile suçlanmıştı. Söz konusu iddialara yalnızca "isimsiz bir ihbar mektubu” gerekçe gösterilirken, rektör Aşkın, İsviçreli bir şirketten tıbbi cihaz alımındaki ihalede usulsüzlük yaptığı iddiasıyla 2,5 ay tutuklu kalmıştı.
Ancak ilerleyen duruşmalarda “usulsüzlük” yapıldığı öne sürülen söz konusu şirketin yetkilileri duruşmaya katılarak, üniversite yönetiminin, üniversite hastanesi için tıbbi cihaz alımı yaptığını belirtmiş, usulsüzlük iddialarını belgelerle yalanlamıştı.
Dava süreci devam ederken üniversite yönetiminden Enver Arpalı cezaevinde intihar etti. Rektör yardımcısı Ayşe Yüksel de 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında bir süre tutuklu kaldı.
ZAMANAŞIMI BEKLENİYOR
Bugün görülen duruşmada ise mahkeme bir sonraki duruşma dosyaya ilişkin kararını vereceğini belirtti. Dava sanıklarından eski rektör yardımcısı Ayşe Yüksel’in avukatı Müjde Tozbey Erden, dosyanın zamanaşımına uğramasını beklediklerini ifade etti.
soL’a konuşan avukat Erden, “Bu dava AKP iktidarının üniversiteler üzerinde kurmaya çalıştığı baskının ilk adımlarından birisi olarak tarif edilebilir. Dava sürecinde rektörlük tasfiye edilmiş ve sonrasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarikatların ve cemaatlerin akademisyen üretim merkezlerinden birisi haline getirildi” diye konuştu.