Erdoğan'dan İdlib açıklaması: Bir savaş diyebilirim!

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib'de yaşanan gelişmelere ilişkin, 'Bir savaş diyebilirim. Tank-zırhlı araçlar imha edildi. Rejim zulmü durmadıkça oradan çekilmemiz söz konusu değil' dedi. Libya'ya ilişkin soru üzerine ise Erdoğan 'Türkiye orada eğitimci kadrosuyla var. Ama bunun yanında da Suriye Milli Ordusundan insanlar var' dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib'de yaşanan gerilime ilişkin açıklamada bulundu.

Açıklamadan başlıklar şöyle:

  • Bir savaş diyebilirim. Tank-zırhlı araçlar imha edildi. Rejim zulmü durmadıkça oradan çekilmemiz söz konusu değil.
  • Burada bu zulüm bitecek. Akşam Sayın Putin ile görüşeceğiz.
  • Saat 18.00 gibi Putin ile telefon görüşmem olacak. Şu an itibarıyla İdlib'deki tüm gelişmeleri ele alacağız. Temennni ediyorum ki sonuç alırız.
  • Bu akşamki görüşmenin neticesi bizim oradaki tavrımızı belirleyecektir.
  • Biz nasıl Rusya'dan S-400'ler aldıysak, Trump'a söyledim, gelin bize Patriotlar verin dedik. Biz tekdüze çalışmak istemiyoruz. İkisini de kullanabiliriz. Bize olumlu bir cevap vermediler, veremediler.
  • Hafter, bizim için bir muhatap değil. Hafter orada bir maaşlı lejyoner, meşru birisi değil, illegal, gayrimeşru.

LİBYA'DA ÖSO MİLİTANLARININ OLDUĞUNU DOĞRULADI

  • Orda meşru olan BM'nin kabul ettiği lider Serrac'dır. Batı ne yazık ki Serrac'I davet ettiği yere Hafter'i de davet ediyor. Türkiye orada eğitimci kadrosuyla var. Ama bunun yanında da Suriye Milli Ordusundan insanlar var. Şimdi bunların çıkmasını istiyorlar. Peki burada bir soru soracağım ben. Şu anda Rusların Wagner'i 2500, orada. Bunları niye konuşmuyorlar? Bizim elimizde video tespitleriyle bunların hepsi var. Bir diğer Cizvitler, Sudanlı. Sudan'ın kendisi var ayrıca. Bunların hepsini toparladığımız zaman 15 bine yakın şu anda bu tür teröristler var. Kimse bunları gündeme getirmiyor. Çad'dan var... Önce bunların bir çözüme kavuşturulması lazım.
  • Biz nasıl Suriye halkının daveti üzere oradaysak Adana Mutabakatıyla, Libya’da da Libya halkının daveti üzerine askeri eğitim ve güvenlik anlaşmamızı yaptık ve o şekilde Libya’ya gittik. Aramızdaki fark bu.

  • (Merkel ve Macron, İdlib konusunda) Dörtlü zirve için 5 Mart'ta İstanbul'u teklif ettiler, henüz Putin onlara arzu edilen cevabı vermedi.