Erdoğan ve Conte'den Libya açıklamaları

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İtalya Başbakanı Conte yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenledi. Erdoğan ve Conte, halihazırda Moskova'da yapılan görüşmelerden bir ateşkes anlaşması çıkmasını beklediklerini, buradan çıkacak metinle Berlin Konferansı'na katılacaklarını söyledi.

soL - Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün Ankara'da bir araya geldiği İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan Conte ile görüşmesinde Libya'daki gelişmeler ile Suriye konusunu ele aldıklarını söyledi.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

- Bugün değerli dostumuzla ağırlıklı olarak Libya'daki gelişmeleri ele aldık.

- BM'nin Libya özel temsilcisinin girişimlerini ve Berlin sürecini yapıcı bir şekilde destekledik ve desteklemeye devam ediyoruz.

- Bu hafta sonu yapılacak Berlin konferansına Putin, Conte ve ben katılmaya kararlılığımız var.

- Putin ile yaptığımız bir açıklama ile birlikte ateşkes dün yürürlüğe girmiş oldu.

- Heyetlerimiz ilgili tüm tarafların katılımıyla şu anda Moskova'da görüşmelere devam ediyor.

- Bu çerçevede bir ateşkes anlaşmasının imzalanmasını özellikle temenni ediyorum.

- Görüşmemizde Suriye konusu da yer aldı.

- İdlib'de sağlanan ateşkesin sürekli kılınmasının gerekliliğine işaret ettim. İdlib'in gerginliği azaltma bölgesi statüsünün muhafazasına yönelik çabalarımıza İtalya'nın desteğini beklediğimizi vurguladım.

- Türkiye'nin AB'den beklentilerini de sayın başbakana ayrıntılarıyla izah ettim.

CONTE: KARMAŞIK BİR SÜREÇ

Conte ise Moskova'da şu anda yapılan görüşmelerden Libya'da bir ateşkes anlaşmasının çıkmasını beklediklerini söyledi. Conte "Görüşmemiz sırasında Moskova'daki gidişat üzerine bilgi aldık ve böyle bir imza atılacak kanaatindeyim ama tabii ki bu sadece bir adım, karmaşık bir süreç. Hemen zafer naraları atamayız" diye konuştu.

"Mutlaka bu ateşkesin imzalanması ve ardından Berlin'de bir araya gelmek lazım" diyen Conte konferansa "herkesin" davet edilmesi gerektiğini ama bir yandan da "katılımcı listesinin sonsuz hale gelebileceği"ni söyledi.

Conte amaçlarının "bölünmemiş, bağımsız ve egemen bir Libya olması" olduğunu ileri sürdü..

Conte bir yandan da Irak ve İran'daki sürece yönelik diplomatik çabaları sürdüreceklerini söyledi. 

ERDOĞAN: BURADAN ÇIKACAK METİNLE BERLİN'E GİDECEĞİZ

Gazetecilerin sorusu üzerine Erdoğan, Moskova'da süren görüşmelerin "olumlu ilerlediği" bilgisi aldığını ve toplantının akşam saatlerinde sona ereceğini tahmin ettiğini söyledi.

Erdoğan "Buradan çıkacak metinle beraber Berlin'e gideceğiz. Berlin'de yapılacak çalışmayla bu işi sağlam bir zemine oturtmuş olacağız" diye konuştu.

Moskova'da bugünkü toplantıda Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti lideri Fayiz Serrac'ın ateşkes anlaşması için müzakere edecekleri bildirilmişti.

El Arabiya kanalının Arapça sitesinde yayımlanan habere göre, toplantıda sunulan ateşkes anlaşmasının taslak metninde "Libya’ya Türk askeri gönderilmesine son verilmesi" maddesi yer alıyor.