Erdoğan Küba'da da 'üç çocuk' peşinde

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Küba ziyaretinde bir numaralı gündem maddesi "cami" oldu. Erdoğan'ın cami dışında diğer öne çıkan cümlesi ise yine "3 çocuk" oldu.

Erdoğan'ın Küba ziyareti "bildiğimiz" gibi geçti. Küba'ya cami için girişimlerde bulunan Erdoğan, Havana'ya cami için proje çalışmalarını yetkililere teslim ettiklerini ve olumsuz karşılanmadığını söyledi.

AA'nın haberine göre, Erdoğan, rahatsızlığı nedeniyle Fidel Castro ile bir araya gelemediğini dile getirerek, Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile geniş bir çerçevede görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

"Tarihi Küba bir zenginlik, bunu takdir etmek lazım" diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

Ben, Sayın Başkan’a 'Turizm Bakanı ile Kültür Bakanı’nı ayrı yapmayın. İki bakan bence doğru değil. Mümkünse kültür ve turizm bakanını birleştirin çünkü turizmden elde ettiğiniz geliri tamamıyla kültüre aktarın ki, kültürel eserleriniz ihya olsun, bunlar da Küba’nın gelişimine faydalı olsun' dedim. Çok nüktedan bir insan, ‘Ben ikisini de kaldırmayı düşündüm’ dedi. O da buna hak verdi. Özellikle renovasyon ve restorasyonlar çok önem arz ediyor. Bu tarihi şehir önem arz ediyor, güzel bir yer ama bakım tabii ki şart.

Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 28 milyon dolar olduğunu ifade ederek, "Bu rakam çok düşük. Bu Küba'ya yönelik yaptırımların da önemli bir neticesidir. Bu konuları da kendisiyle görüştük. Bu yaptırımları doğru bulmuyoruz. İnsani açıdan da vicdani açıdan da doğru bulmuyoruz" ifadelerini kullandı. 

Jose Marti'nin anıtını ziyaret eden Erdoğan, Devrim Meydanı'ndaki anıta çelenk bıraktı. Cumhurbaşkanı ve eşi Emine Erdoğan, Küba'da yaşayan Türklerle sohbet ederken, Havana'da yaşayan Türk vatandaşı ve onun Kübalı eşine "Kaç çocuk yapacaksınız?" diye sordu. Gelen cevap ‘3’ oldu.