Erdoğan ile Putin, İdlib'i görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, Erdoğan Putin'e Suriye hükümetinin İdlib'deki operasyonlarıyla Ankara ile Moskova arasındaki işbirliğini sabote etmeyi amaçladığını söyledi. Rusya'dan yapılan açıklamada ise görüşmenin Türk tarafının isteği üzerine gerçekleştiği ve radikal silahlı…

Suriye'nin İdlib'deki son operasyonlarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmeye ilişkin açıklamada bulunan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Görüşmede ikili ilişkilerin yanısıra İdlip’te yaşanan son gelişmeler ele alınmıştır" derken, şu ifadeleri kullandı:

Cumhurbaşkanımız, rejimin son iki haftadır İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesine yönelik ateşkes ihlallerinin endişe verici boyutlara ulaştığını; sivillerin yanı sıra okul ve hastanelerin hedef alınıp tahrip edilmesinin terörle mücadeleyle izahının mümkün olmadığını belirtmiştir. Cumhurbaşkanımız, rejimin amacının İdlip’te Türk-Rus işbirliğini sabote etmek ve Astana ruhunu zedelemek olduğuna işaret etmiş, İdlip’te gerilimin tırmanmasının Anayasa Komitesi’nin ihdası ve siyasi sürecin akamete uğratılması riskini de beraberinde getirdiğine dikkat çekmiştir. Görüşmede her iki lider Soçi Mutabakatına olan bağlılıklarını teyit etmişlerdir. Sayın Cumhurbaşkanımız bugüne dek Soçi Muhtırası’nın uygulanmasında önemli mesafe kat edildiğini, buna mukabil yaşanan saldırıların ortak hedeflere zarar verebileceğini belirtmiştir.

KREMLİN: RADİKAL SİLAHLI OLUŞUMLARIN ATEŞKES İHLALLERİNİ SIKLAŞTIRDIĞI İDLİB GÖRÜŞÜLDÜ

Kremlin'den yapılan açıklamadaysa Erdoğan ile Putin arasındaki görüşmenin Türk tarafının girişimiyle gerçekleştiği vurgulanarak görüşmede "radikal silahlı oluşumların ateşkes ihlallerini sıklaştırdığı" İdlib'deki durumun ele alındığı kaydedildi. Kremlin'den yapılan açıklamada “Suriye’deki krizin anahtar önemine sahip yönleriyle ilgili ayrıntılı görüş alışverişine devam edildi. Görüşmede, radikal silahlı oluşumların ateşkes ihlallerini sıklaştırdığı İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki duruma odaklanıldı” ifadelerine yer verildi.