Erdoğan ile Hakan Fidan Umre'de görüşmüş ama...

MİT Müsteşarlığı görevinden istifa ederek AKP'den milletvekili aday adayı olan Hakan Fidan'a ilişkin tartışmalar sürüyor. Fidan'ın umrede Erdoğan ile görüştüğü ancak ikili arasında "barışma" olmadığı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "kırgınım" açıklamları sonrası şimdi de Hakan Fidan'ın adaylığının engellenebileceği ileri sürülüyor.

Cumhuriyet'te Mustafa Halif imzasıyla yayımlanan yazının ilgili bölümü şöyle:

Yazının ilgili bölümü şöyle:

Kaynağıma; Taşgetiren’in bu bilgisini; daha önce duyup teyit edemediğim için yazmadığım bir duyumu ekleyerek mesaj atmıştım: Fidan ile Erdoğan aynı tarihlerde umrede idi. Orada bir görüşme oldu mu?
Yanıt netti: Evet oldu.
Peki bu görüşme planlı mıydı?
“Tam planlı diyemeyiz. Fidan oğlu ile beraber umreye gitmişti. Onun orada olduğunu bilenler Erdoğan ile onu barıştırmak için yan yana getirdi. Ancak barışma sağlandı demek yanlış olur. Şunu da ekleyeyim; Davutoğlu da Cumhurbaşkanı ile Fidan arasında yumuşama sağlamak için iki kere konuştu. Başarılı olamadı. Son bir şey, milletvekili listeleri açıklandığı zaman sürprize hazır ol.”
En kritik cümle en sona saklanmıştı. Detay istedim “kesinlik yok” diye bilgiyi geliştirmedi. Kısa bir süre önce parti içinde temayül yoklaması yapılmış, Fidan en çok oyu almıştı. Ankara gazetecileri bilirler. Temayül yoklamalarının bağlayıcılığı yoktur. Önseçim gibi değildir yani. Ama yine de göstergedir. Buna rağmen Erdoğan baskı yapar ve Fidan’ın partide önünü keser mi? Bugüne kadarki “performansına baktığımda” hayır diyemiyorum.
Yazıyı; Taşgetiren’in “Fidan ile ilgili başka gelişmelerin olabileceği” öngörüsünü aktardığı yazısını kuvvetli delil olarak sunarak bitiriyorum:
Uçak sohbetinde Hakan Fidan, umre vs. konusu açıldığında Cumhurbaşkanı hadise ile ilgili düşüncelerini yeniden özetliyor: “Uzun süreli taşları dizerken önem verdiğimiz birtakım insanlar vardır” diyor. MİT için “Bu kurum sıradan bir kurum değildir, bir devletin en önemli kurumudur istihbarat teşkilatı” diyor.
Buralardan başlayıp Hakan Fidan’ın MİT’i bırakmasına kadar uzanan süreç için bir gönül koymatepki- serzeniş, her ne denirse, o var Cumhurbaşkanı’nın dünyasında. Yine Cumhurbaşkanı’nın bu konudaki sözleri, konunun Başbakan’la da farklı bir boyutta görüşüleceği ve başka gelişmelerin olabileceği izlenimini veriyor.