Emine Bulut davası bugün başladı: 2 saat önce karakola sığınmış

Kırıkkale'de, eski eşi Emine Bulut'u 10 yaşındaki kızının gözü önünde bıçaklayarak öldüren Fedai Varan'ın yargılanmasına bugün başlandı.

Emine Bulut cinayeti sonrası Fedai Varan'ın yargılanmasına bugün Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.

Duruşma öncesinde Kadın Meclisleri ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kırıkkale Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya katledilen akademisyen Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar da katıldı.

ÖLMEDEN 2 SAAT ÖNCE KARAKOLA SIĞINMIŞ

Müdahillik talepleri alınmasının ardından söz alan Emine Bulut'un ailesinin avukatları, Bulut'un cinayetten iki saat önce çocuğuyla karakola sığındığını ve 29 dakika karakolda kaldığını belirtti. Avukatlar, karakolda hiçbir işlem yapmadığını da söyleyerek, kolluğun ihmâlinin olup olmadığı soruşturulmasını istedi. 

'KOLLUK KUVVETLERİ KORUYAMADI'

Sanık Fedai Varan ise susma hakkını kullanmak istediğini söyleyerek savunma yapmadı. Mahkeme Başkanı'nın iddianameyi okuması ardından yine susma hakkını kullanmak isteyen sanık, 19 Ağustos’ta konuyla ilgili ifade verdiğini belirtti. Varan'ın avukatı Ersoy Aytaç, "Katılma talebinde bulunan örgütler bu davaya kadın cinayeti davası demekte, iddia makamı kasten adam öldürme demekte" dedi.

Ersoy, "Huzurdaki sanık eski eşini, çocuğunun gözünün önünde öldürmüş biri. Sanığa en ağır ceza çözüm olmayacaktır. Emine Bulut ölmeden yarım saat önce karakola sığındı ama kolluk kuvvetleri onu koruyamadı" diye konuştu.

MAHKEME VARAN'IN TALEBİNİ REDDETTİ

Hakim, duruşmadan fotoğraf ve görüntülerin sosyal medyada paylaşım yapanları uyardı ve yasal işlem başlatacağını söyledi.

Duruşmada katil zanlısı Varan'ın ilk beyanında, "Ceza alacağımı biliyorum ama görüntüler avukatıma verilsin" talebinde bulunduğu belirtildi. Mahkeme ise bu talebi reddetti. Sanık avukatı da susma hakkını kullanacaklarını söyledi. 

'ANNEMLE KAÇTIK'

Annesi gözleri önünde öldürülen F.B.B. de psikolog eşliğinde ifade verdi. F.B.B., "Annem, 'baban seni aradı, konuşmak istiyor musun?' diyordu. İstemiyordum, annem zorla konuşturuyordu. Babamın yanına bir kez kalmaya gittim. Diğerlerinde annem çarşıya götürüyordu, babam istediği zaman görüşüyorduk" dedi.

Olay gününü anlatan F.B.B., "Annemle o gün çarşıya gittik. Kızılkanat İş Merkezi'ne gittik, namaz kılmaya girdi mescide. O anda mesaj attı, 'Neredesiniz?' dedi o kişi, yanımıza geldi. Bana 'gidiyoruz' dedi, ben gitmek istemedim. Annemin boğazını sıktı. O kişi, beni alıp götürdü. Sonra annem beni aradı 'Yemek yiyelim' diye. Sonra kafeye oturduk, onlar konuştu, ben yemeğimi yedim. Beni başka masaya oturttular. Biz annemle kaçtık, emniyetin oradaki takside oturduk. Sonra emniyete girdik, oradaki müdür mü ne bilmiyorum, beni başka odaya aldılar. İşleri bitince annem yanıma geldi, 'gidiyoruz' dedi ve çıktık" diye konuştu.

'O KİŞİ BENİM BABAM DEĞİL'

Annesinin işe gitmeden önce kendisini dolmuş durağına götürdüğünü söyleyen F.B.B., "Dolmuş durağının orada beni bekliyormuş o kişi. Annemin kolunu sıktı, indirdi dolmuştan. Ben de indim. Kendi tişörtünü havaya kaldırdı, bıçağı gösterdi anneme. Annem bana 'sen bin git, ben konuşup, gelirim' dedi. 'Gitmek istemiyorum' dedim. Dönerciye girdik sonra. Orada olanlar oldu. Daha önce taşıyordu bıçak. O gün görmedim; ama sonradan anladım. İçeride annemle tartıştı. Ben kenardayım, kapının önünde" dedi. Annesinin öldürüldüğü anı da anlatan F.B.B., elindekileri Fedai Varan'ın kafasına attığını belirterek, "O kişi benim babam değil" dedi.

Duruşmada Emine Bulut’un kardeşleri ve anne-babası da tanık olarak dinlendi.

DURUŞMA 21 EKİM'E ERTELENDİ

Savcı mütalaasında, sanık Fedai Varan'ın "canavaca hisle kasten adam öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. Savcı ayrıca Emine Bulut’un tahrik edici bir fiilinin bulunmaması nedeniyle haksız tahrik indirimi uygulanmamasını istedi.

Mahkeme heyeti, sanık avukatına savunma yapması için süre verilmesi ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 21 Ekim'e erteledi.

Davayı takip etmek için 81 ilden yaklaşık 200 avukatın mahkemeye başvuru yaptığı bildirildi.