Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi: Allah aşkına ben söylüyorum, kriz gelmez!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ekonomisine kriz gelmeyeceğini öne sürerek, “Türkiye büyük, güçlü bir ülke. Vay şu olmazsa kriz gelir. Gelmez arkadaşlar. Allah aşkına ben söylüyorum" dedi. Zeybekci, işadamlarını Nâzım Hikmet'in dizeleriyle siyasete çağırdı!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sarıyer'de 11 milyon dolarlık yalı almasını açıkladı ve işadamlarını Nazım Hikmet'in dizeleriyle siyasete çağırdı! 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ESBAŞ Genişleme ve Süre Uzatım Protokolü ile Aliağa Serbest Bölgesi Protokolü'nü imza törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Zeybekci, "İzmir'i bir serbest bölgeler şehri yapmamız lazım. İzmir çünkü 5 bin yıllık tarihte ticaret kapılarının başladığı ve bittiği nokta, Asya'ya ve Ortadoğu'ya baktığımızda Çin'e kadar dünyanın en önemli ticaret merkezleri için o bölge için ipek yolunun bittiği nokta. Bu taraftan baktığımızda da İpekyolu'nun başladığı nokta. Tarih coğrafya her şey bize güzergahı ortaya koyuyor. İzmir'de bunun en başında elmas taç gibi duruyor" dedi.

“ÖZEL ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ KURULMALI" 

Ekonomi Bakanı Zeybekci, 5, 10 dolar değil her ne alırsa 10 bin euro 50 bin euro ödemekten çekinmeyecek insanların serbest bölgedeki alışveriş merkezlerine getirilmesi gerektiğini belirterek, serbest bölgelerin nasıl çalışacağını şu sözlerle anlattı: “Ege'de Balıkesir'den Antalya'nın batısına kadar olan coğrafyada Akdeniz çanağının en önemli turizm ticaret serbest bölgelerini kurmamız lazım. İlk başlangıç noktamız da burası olacak dedim. İzmir havzası olacak. Bunun dünyada bir örneği yok. Ama öyle bir ortam ortaya koymamız lazım. Dünyada örnekleri var. Sadece ticaret sadece çok ünlü markaların olduğu bir alışveriş bölgesi. Öyle bir şey hayal etmemiz lazım ki geceliği 100 dolar değil bin dolara gelmeli. Oraya gelen insan Türkiye'de üretilen ürünlere o güzel ürünlere benim insanımızın ürettiği ürünlere 5, 10 dolar değil her ne alırsa 10 bin euro 50 bin euro ödemeyi hiç çekinmeyecek insanları oraya getirmemiz lazım. Burayı koruma altına almak vergi muafiyetleri birçok mükellefiyetlerden de muafiyet getirmemiz lazım. Giriş ve çıkışların kontrol altına almak lazım."

“KRİZ YOK İŞİNİZE BAKIN"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ekonomisine kriz gelmeyeceğini öne sürerek, şöyle konuştu: “Türkiye büyük güçlü bir ülke. Vay şu olmazsa kriz gelir. Gelmez arkadaşlar. Allah aşkına ben söylüyorum. Türkiye'nin toplam borcu 400 milyar dolar özel ve kamu. Özel sektörün kısa vadeli borcu 120 milyar dolar. Toplam kısa vadeli borç. Kamu özel. Çoğunluğu özel. Bankalarımızın sermaye yeterlilik oranı var. Dış ticaret açığı tarihi bir zirveye doğru gidiyor iyileşmede. Yıl sonunda 80'ler seviyesine gelecek. İhracattaki gerileme bütün hızıyla devam ederken ilk defa burada söylüyorum Ağustos ayında Türkiye olarak ihracatta o söylediğimiz iyileşme yani artı değeri bu ay bekliyoruz. Ben bunları söylüyorum."

11 MİLYONLUK YALIYA NÂZIM HİKMET'Lİ YANIT!

Zeybekci, 7 Ağustos'ta gazetelrde “Bu memleketin yırtık donlu Nihat'ı, Sarıyer'de 11 milyon liraya yalı aldı" manşetiyle verdiği habere tepki göstererek, işadamlarına Nazım Hikmet'in şiiriyle seslendi ve siyasete girmelerini istedi. Zeybekci, şöyle konuştu: “Çok canımızı yakıyorlar. Burada salonun çok büyük kısmı bilir. Türkiye'de 932. sırada yer alan bir kardeşinizim. Şu an itibariyle 960, 970 tane çalışanımızın olduğu şirketlerin hissedarıyım, ortağıyım. Hayatım boyunca hesabını vermeyeceğim tek bir nefesim yoktur. İzmir'e İzmirliler'e siyasete girin diyorum. Oda birlik başkanlarına söylüyorum siyasete girin. Nazım Hikmet'in dediği gibi 'sen yanmazsan ben yanmazsan nasıl çıkacak karanlıklar aydınlığa?' Siz de biz de yanacağız. Hep beraber yanacağız. Kime inat? Bu ahlaksızlıklara inat. Çünkü genetikleri öyle. Hayatları hep haram üzerine kurulduğu için zannediyorlar ki herkes öyledir veya birilerinin özel siparişleriyle biz işimize bakacağız. Biz lafa bakacağız laf mı diye sonra adama bakacağız adam mı diye sonra işimize bakacağız."

 

Bakan Nihat Zeybekci, Ege Serbest Bölgesi içinde yapılacak caminin temelini attı. Temel atma töreninde Kuran okundu.