Dünyanın en büyük kitap yayıncıları listesinde Türkiye'den yayıncı yok

"Dünyanın En Büyük Kitap Yayıncıları” listesinde Türkiye'den hiçbir yayıncı yer almadı. TYB Başkanı Metin Celal, listede Türkiyeli yayıncıların olması gerektiğini savundu.

Livres Hebdo ve Publishers Weekly dergilerinin birlikte hazırladıkları yıllık “Dünyanın En Büyük Kitap Yayıncıları” listesi açıklandı. 57 yayıncının yer aldığı listenin ilk sırasında yedi milyon dolarlık geliriyle İngiltere merkezli Pearson Yayınevi yer aldı. Türkiye’den ise hiçbir yayıncı listede yer almadı.

Bianet'ten Elif Akgül'ün haberine göre, Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Başkanı Metin Celal, listede Türkiyeli yayıncıların da olması gerektiğini, bu durumun açıklamasının “araştırmanın Türkiye’yi de kapsamaması” olduğunu ifade etti. 

'LİSTEDE OLMALIYDIK'

Metin Celal şu açıklamayı yaptı:

“Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (IPA) ‘Global Publishing Statistics’ adlı dünya yayıncılık sektörünün büyüklüğünü ölçmek amacıyla yaptığı araştırmaya göre, Türkiye bir milyar 682 milyon Euro ile dünyanın en büyük on üçüncü yayıncılık sektörü. Büyüklük olarak dünyanın en büyük on üçüncü yayıncılık sektör olduğumuza göre listede yayıncılarımız olmalıydı. Livres Hebdo ve Publishers Weekley'nin hazırladığı dünyanın en büyük 57 kitap yayıncısı listesinde Türkiye'den hiç yayıncının yer almamasının nedeninin, araştırmanın Türkiye'yi de kapsamaması olduğunu düşünüyorum. En üst sıralarda olmasa bile bu listeye girebilecek yayıncılarımız var.”

Levres Hebdo ve Publishers Weekley’nin listesinde 20 ülkeden yayınevleri yer alıyor. Çin’den iki yayınevi, China South Publishing & Media Group Co., Ltd ile Phoenix Publishing and Media Company de listede ilk ona girdi. Listenin ilk sıralarında ise eğitim ve meslek yayıncıları yer alıyor. İlk sıradaki Pearson’ı, Thomas Reuters, Reed Elsevier ve Wolters Kluwer takip ediyor.

PENGUİN EN BÜYÜK SEKTÖREL YAYINCI

Penguin Random House dünyanın en büyük sektörel yayıncısı (trade publisher) unvanını korurken, listedeki sıralamayı belirleyen en büyük etken Macmillan Science and Education ile Springer Science and Business Media firmalarının birleşmesi oldu.

Birleşme sonucunda kurulan Springer Nature firması % 53 oranında eski Macmillan Science and Education’ın ortak firması olan Holtzbrinck tarafından yönetiliyor. Brezilya’nın büyük yayıncıları Abril Educacao ile Editora Saraiva’nın (Saraiva Grubu’nun yayıncılık bölümü) birleşmesi de listeyi etkileyen bir diğer etken oldu.