Diyarbakır Barosu: Cizre'de 3 sivil askeri birlikten eğitim almış keskin nişancılar tarafından vuruldu

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde yaşanan gerginlikte 3 kişinin başlarına tek kurşun sıkılarak öldürüldüğünü söyledi.

Diyarbakır Barosu, 4 sivilin yaşamını yitirdiği çatışmaların ardından Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde bir heyet göndererek incelemelerde bulundu. Aralarında Baro Başkanı Tahir Elçi'nin de bulunduğu heyetin yaptığı inceleme sonucunda hazırlanan rapor basın toplantısı ile açıklandı. Toplantıda konuşan Tahir Elçi süreç sona erene kadar hem güvenlik güçlerine, hem KCK'nın silahlı güçlerine hukuka, yaşam hakkına ve insancıl hukuka riayet etmeleri gerektiği çağrısında bulunduklarını söyledi.

3 SİVİL BAŞLARINA ATEŞ EDİLEREK ÖLDÜRÜLMÜŞ
Cizre'de ölen 4 sivilin otopsi raporlarını incelediklerini belirten Elçi, ölen 3 kişinin de başlarına birer el ateş edildiğini anlatırken "Sağlık personeli Eyüp Ergen (27), DEDAŞ görevlisi Mesut Sanrı (39) ve küçük çocuk Emin Yavaş'ın (10) ölüm nedeni tıbbı raporlara göre kafatasından aldıkları tek kurşundur. 7 yaşındaki Baran Çağlı'nın ölüm nedeni henüz açıklığa kavuşmamıştır. Kafatasının tümüyle tahrip olduğu ancak bir kurşun izine rastlanmadığı tespit edilmiştir. Cizre'de mahallelere bağlanan sokakların neredeyse tümünde hendek kazılmış ve barikat kurulmuştur. Bütün ölümler askeri birliğin hemen yanından geçen ve tepeye doğru uzanan yolda gerçekleşmiştir. İki askeri birliğin duvarları üzerindeki mevziler ölümlerin meydana geldiği Botaş Caddesi'ni cepheden görmektedir. Her 3 ölüm bu cadde üzerinde meydana gelmiştir. Görgü tanıkları 2-3 saat boyunca iki askeri birlikten tek tek ve nokta atışı şeklinde keskin nişancılar tarafından ateş açıldığını ve ölümlerin bu şekilde gerçekleştiğini ifade etmiştir. Bu ölümlerin keyfi ve yargısız bir infaz biçiminde gerçekleştiği sonucuna varılmıştır." ifadelerini kullandı.

'KESKİN NİŞANCILAR VURDU'
Raporun sonuç kısmını okuyan Elçi, Cizre'de bulunan askeri birliğe yapılan saldırının ardından Botaş Caddesi'nde bulunan evlere yoğun ve uzun süren etkili silahlarla ateş açıldığını ifade etti.

Atışlarda özellikle lastiklerine ateş açılarak araçların etkisiz hale getirildiğini söyleyen Elçi, "Ardından içindeki insanların tek tek hedeflenerek vurulduğu, 3 sivilin aynı caddede farklı zamanlarda başlarından vurularak öldürüldükleri, askeri birlikten eğitimli keskin nişancılar tarafından açılan ateşle vuruldukları kanaatine varılmıştır. Sağlık personeli Eyüp Ergen'in uzun süre açılan ateş nedeniyle olay yerinden kaldırılamadığı, yaralıyı almaya gelen ambulansın da güvenlik gerekçesiyle mahalleye girişinin geciktirildiği ve yaralının bulunduğu noktaya yapılan atışlar nedeniyle sağlık ekibinin bir süre yaralıyı araç içinden alamadığı, adı geçen maktulün geç müdahale ve kan kaybından yaşamını yitirdiği tespit edilmiştir" dedi.