Diyanet incelemesinde iki usulsüzlük tespiti

Sayıştay incelemelerine göre 2017 yılında 256 bin lira faiz geliri elde eden Diyanet'in yaptığı işlemlerde iki usulsüzlük başlığı tespit edildi.

Haber Merkezi

"Faiz haramdır" diyen Diyanet'in 2017 yılında 56 bin lira faiz geliri elde ettiği Sayıştay raporuna yansırken, raporda Diyanet'in işlemlerinde iki ayrı usulsüzlük başlığı tespit edildi.

Rapora yansıyan ilk usulsüzlük başlığı, "Diyanet İşleri Başkanlığının kullanımında olan taşınmazların fiili envanterinin eksik yapılması ve taşınmazlara ait bilgilerin muhasebe kayıtlarına eksik alınması" oldu.

Söz konusu başlık rapora şöyle yansıdı:

Yapılan incelemede, Diyanet İşleri Başkanlığı hizmet ve faaliyetlerinde kullanılan ve yönetilen cami, kuran kursu, hizmet binası, lojman vb. 183.393 adet taşınmazının olduğu, bu taşınmazlardan 63.447 tanesinin envanter çalışmalarının yapıldığı ve taşınmaz bilgi sistemine toplam 4.029.920.631,51 TL olarak kaydedildiği görülmüştür. Envanter çalışmaları yapılan bu taşınmazlardan 379.431.467,92 TL tutarındaki kısmının 250 (Arazi ve Arsalar Hesabı) ve 252 (Binalar hesabı)’ na muhasebe kaydı da yapılmıştır. Başkanlığın taşra teşkilatında sayı ve teknik bilgi açıdan yeterli miktarda personel bulunmaması nedeniyle Başkanlığın mülkiyetinde, yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazların envanterine ve kaydına ilişkin yukarıda yer verilen mevzuat gereğince yapılması gereken iş ve işlemlerin gerçekleştirilmediği anlaşılmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığına ait gayrimenkuller için gerçekleştirilen büyük onarım ve tadilat harcamaların, varlık hesaplarına alınması gerekirken gider hesaplarında muhasebeleştirildiğinin tespitinin de yer aldığı raporda, buna ilişkin şu ifadeler yer aldı:

Yapılan incelemelerde; Başkanlık hizmet binası E Blok 1.2.3. katlar dekorasyon ve D Blok dış cephe tadilatı (Sözleşme bedeli 3.200.000 TL.) giderlerinin 252-Binalar hesabına alınması yerine doğrudan gider hesaplarında muhasebeleştirildiği, görülmüştür.

Bu durum, söz konusu duran varlıkların muhasebe kayıtlarında görünen değerinin gerçek değerinden daha düşük görünmesine sebebiyet vermektedir.