Dışişleri: Suudi Arabistan ile Suriye politikamız örtüşüyor

Associated Press (AP) ajansının, Türkiye ile Suudi Arabistan'ın Suriye'de Beşar Esad'ı devirmek için ittifak kurduğu haberine Dışişleri'nden yanıt geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bilgilendirme toplantısında Türkiye'nin Suriye konusundaki politikasının başından beri belli olduğunu, "Suriye'de rejimin gitmesi" gerektiğini düşündüğünü söyledi.

'TÜRKİYE DİĞER MÜTTEFİKLERLE DE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR'
Türkiye'nin Suudi Arabistan ile Suriye konusunda görüşlerinin zaten örtüştüğünü vurgulayan Bilgiç, "Türkiye sadece Suudi Arabistan ile değil diğer müttefikleriyle de işbirliği yapıyor.  ABD ile İngiltere ile işbirliği yapıyor ve yapmaya da devam edecek" dedi. IŞİD'e karşı mücadelede oluşturulan uluslar arası koalisyonun içinde ABD'inin de İngiltere'nin de Suudi Arabistan'ın da olduğuna dikkat çeken Bilgiç, "Onun için Suudi Arabistan'la ilişkin olarak bu söylenen şeyler çok yeni değil. Zaten geçmiş yıllara giden işbirliğimiz var. Bunun için yeni bir unsur olmadığını söyleyebilirim" dedi.

'SIKINTI YOK EĞİT-DONAT BAŞLAYACAK'
Dışişleri Bakanı Bilgiç,  eğit-donat programı konusundaki sorular üzerine, Türkiye ile ABD arasında 19 Şubat günü imzalanan mutabakatı hatırlattı. Basında eğit donat programının başlamayacağına dair bazı haberlerin çıktığını ifade eden Bilgiç, bu haberlerin temelsiz olduğunu söyledi.

Bilgiç, "Zaten hukuki alt yapısı 19 Şubat tarihinde imzalanan belgede var. Hazırlıklar,  program planlandığı şekilde devam ediyor. Herhangi bir sıkıntı yok. Önümüzdeki günlerde program başlayacak" dedi. Bilgiç, eğitimin yapılacağı yer konusunda ise 'operasyonel detay' olduğu için bilgi veremeyeceğini vurgularken, program kapsamında Katar, Suudi Arabistan, Ürdün ve Türkiye'de olmak üzere bir yıl içerisinde yaklaşık 5 bin kişinin eğitilmesinin öngörüldüğünü söyledi. Bilgiç, "Yani üç yıl içinde yaklaşık 15 bin kişinin eğitilmesi böylece mümkün olacak. Ülkemizde de eğitilecek unsurların sayısı yılda yaklaşık 1500-2000 kişi olacak" diye konuştu.