Dışişleri Bakanlığı'ndan Soçi açıklaması

Soçi'de düzenlenen İran, Rusya, Türkiye, Suriye ve BM temsilcilerinin katıldığı toplantıya ilişkin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'Tarafımızca İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesinin Astana mutabakatının temel bir unsuru olduğu ve işlevselliğinin muhafaza edilmesi gerektiği vurgulanmıştır' denildi.

Haber Merkezi

Dışişleri Bakanlığı Astana formatında Soçi'de düzenlenen Suriye konulu yüksek düzeyli toplantıya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada "Toplantıda, sahadaki gelişmeler ele alınmış ve Suriye krizine siyasi bir çözüm bulunması yönünde sürdürülen çabalar istişare edilmiştir. Bu çerçevede, tarafımızca İdlib'teki gerilimi azaltma bölgesinin Astana mutabakatının temel bir unsuru olduğu ve işlevselliğinin muhafaza edilmesi gerektiği vurgulanmıştır" denildi.

30-31 Temmuz 2018 tarihinde Soçi´de düzenlenen Suriye konulu yüksek düzeyli toplantının ayrıntılarına ilişkin Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Toplantıda, sahadaki gelişmeler ele alınmış ve Suriye krizine siyasi bir çözüm bulunması yönünde sürdürülen çabalar istişare edilmiştir. Bu çerçevede, tarafımızca İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesinin Astana mutabakatının temel bir unsuru olduğu ve işlevselliğinin muhafaza edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Tarafımızca Suriye'nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne kasteden ve komşu ülkelerin milli güvenlikleri için tehdit oluşturan grupların ayrılıkçı gündemlerine karşı durulmasının önemine işaret edilmiştir."

'ANAYASA GÖRÜŞMELERİNE EYLÜL'DE CENEVRE'DE DEVAM EDİLMESİ KARARLAŞTIRILDI'

Açıklamada şöyle denildi:

"Gerek toplantıda, gerek toplantı marjında BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi ile yapılan istişarelerde Anayasa Komitesi´nin kurulmasına ilişkin çabalar ele alınmış, bu konudaki görüşmelere önümüzdeki Eylül ayında Cenevre´de devam edilmesi kararlaştırılmıştır."

11. TOPLANTI KASIM AYINDA YAPILACAK

"Toplantıda ayrıca Suriye'de yerlerinden edilen kişiler ve mültecilerin gönüllü olarak ve güvenlik içinde geri dönüşleri için gerekli şartların oluşturulmasının önemi vurgulanmış ve bu amaçla atılabilecek adımlar görüşülmeye başlanmıştır. Toplantı  marjında zorla alıkonan kişilerin serbest bırakılmasını teminen kurulan Çalışma Grubu´nun dördüncü toplantısı da düzenlenmiştir. Çalışma Grubu, Suriye´de çatışan taraflarla, zorla alıkonanların serbest bırakılmasına yönelik bir pilot proje gerçekleştirilmesi yönünde mesafe kaydetmiştir. Astana formatında düzenlenen yüksek düzeyli toplantıların onbirincisinin önümüzdeki Kasım ayında yapılması kararlaştırılmıştır."