Dakika 1 gol 1: Oy pusulalarının saklandığı odaya yedek anahtar

YSK Başkanı, Bern Büyükelçiliği’nde oy pusulalarının saklandığı odanın YSK’nın izni olmadan yedek anahtarlarının yaptırıldığını, ancak bunun seçim güvenliğini etkilemediğini söyledi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, İsviçre’nin Bern kentinde bulunan Türkiye Büyükelçiliği’nde, oy pusulalarının saklandığı “kozmik odanın” izinsiz yedek anahtarının yaptırıldığı iddiasıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Dün bazı basın organlarında yer verilen iddiayla ilgili yazılı açıklama yapan Güven, oyların saklandığı odanın anahtarlarının 3 farklı kişide bulunduğunu, kimsenin haberi olmadan anahtarların yedeklerinin yaptırıldığının doğru olmadığını, ancak YSK’nın genelgesine aykırı olarak mühürlü zarfa yedek anahtar konulduğunun anlaşıldığını söyledi.

YSK Başkanı yazılı açıklamasında, oy pusulalarının bulunduğu torbaların yurtdışı temsilciliklerinde, kapısında en az üç farklı kilit bulunan ve izinsiz girilemeyen odalarda saklandığını aktardıktan sonra şunları söyledi:

"Bern'de Yüksek Seçim Kurulunca izin verilmemesine rağmen güvenlikli odanın yedek anahtarının yapıldığı anlaşılmıştır. Bunun üzerine diğer temsilciliklerimizde de aynı uygulamanın olma ihtimali göz önüne alınıp, Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile 'güvenlikli odaların kilitlerinin hiçbir şekilde yedek anahtarının olmaması gerektiği, bu odaların şayet yedek anahtarı var ise asıl ve yedek anahtarlar dahil tüm kilit sisteminin değiştirilerek, Sandık Saklama ve Ulaştırma Komisyonu tarafından tutanak altına alınması' konusunda yurt dışı temsilcilikler uyarılmıştır. Bern Büyükelçiliğimizdeki yedek anahtarın 'kimsenin haberi olmadan' yaptırıldığı iddiası ise doğru değildir."

"Söz konusu odanın kapısındaki kilitlere ait ikişer yedek anahtarın büyükelçilik mühürlü zarf içinde aynı odada muhafaza edildiğine" dair AKP, CHP ve MHP'li üyelerin imzaladığı 31 Temmuz 2014 tarihli tutanağa da yer veren Güven, tutanakta yer aldığı şekliyle yedek anahtarların, siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu komisyon tarafından mühürlü bir zarfa konularak güvenli odada saklandığını belirtti. Güven, "Siyasi parti temsilcilerinin de olduğu komisyonun tuttuğu tutanakla genelgeye aykırı olarak mühürlü zarfa yedek anahtar konulmuşken 'kimsenin haberi olmadan yedeklerinin yaptırıldığı' yönünde seçim güvenilirliğini sarsacak yanlış haber, emeği geçen milyonlarca insanın hakkına tecavüz oluşturacaktır" ifadesine yer verdi.