Cumhuriyet'ten istifa eden Aydın Engin: Bıktırıcı bir Kemalizm, laisizm söylemi hakim olacak

Cumhuriyet gazetesinde yaşanan yönetim değişikliğinin ardından istifa eden Aydın Engin, 'Eski Ergenekoncular artık Erdoğan’a yakın duruyor' derken, gazetenin yeni yönetimine ilişkin ise, 'ultra Kemalist ideolojiye sahip insanlar' ifadelerini kullandı. Engin, yeni yönetimin çıkaracağı gazeteye ilişkin ise, 'Gazeteye, aynı dokuma kumaşından çıkan bıktırıcı bir Kemalizm,…

Cumhuriyet gazetesindeki yönetim değişikliğinin ardından istifa eden isimlerden Aydın Engin, sürece ilişkin açıklamalarda bulundu.

Engin, Taz'dan Tunca Öğreten’in sorularını yanıtlarken, yeni yönetime ilişkin, "Bugün yönetimde olanlar, arkadaşlarımızın yargılandığı davada savcı şahitliği yapmış Alev Coşkun ve adamlarıydı. Ayrıca bunlar, aşırı milliyetçi olarak tanımlayabileceğim, ultra Kemalist ideolojiye sahip insanlar. Yani Kürt sorununda çözümü askeri yöntemlerde arayan, Avrupa Birliği ile ilişkileri Batı emperyalizmi olarak tanımlayan isimlerdi" dedi.

Gazetede yönetim değişikliğine "darbe" denilmesine karşı çıkan Aydın, "Ortada bir darbe falan yok. Evet, mahkemeler Tayyip Erdoğan’ın, bağımsız da değiller. Ancak öyle ya da böyle vakıf seçimi bir mahkeme kararıyla yenilendi. Ve yeniden yapılan seçimde iyi örgütlenmiş olan, ideolojik çizgide bir araya gelmiş insanların sayısı daha fazlaydı. Dolayısıyla ultra Kemalistlerle daha özgürlükçü, daha demokrat, bağımsız gazetecilik yapmak isteyenler arasındaki mücadeleyi biz kaybettik" ifadelerini kullandı.

'ERGENEKONCULAR ARTIK ERDOĞAN'A YAKIN DURUYOR'

Kendi dönemlerinde gazetede Kemalist olmayan isimlerin de yazı yazdığını belirten Aydın, " Erdoğan, AKP hükümetine darbe yapacağı gerekçesiyle Cemaat’e bağlı yargı mensuplarınca başlatılan Ergenekon davalarının savcısı olduğunu kendi söylüyordu. Erdoğan’ın izni olmadan o generaller tutuklanamazdı. Daha sonra Gülen Cemaati ile düşman olunca yeni ortaklara ihtiyaç duydular. Ergenekon yargılamalarında tutuklanan generalleri dışarı çıkardılar ve kilit görevlere atadılar, itibarlarını da iade ettiler. Eski Ergenekoncular artık Erdoğan’a yakın duruyor. Tüm bu anlattıklarımı birleştirdiğimde, bugünkü Cumhuriyet yönetiminin de Erdoğan ile aynı pencereden baktığını söyleyebilirim" diye konuştu.