Cevad Zarif neden geldi?

AKP yandaşı basın, İran Dışişleri Bakanı'nın Türkiye ziyaretini "bölünmüş Suriye" senaryosuna bağladılar. Gerçekten durum bu mu?

Mustafa K. Erdemol

Yandaş medyada İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in Ankara ziyaretine ilişkin ilginç haberler çıktı. Özellikle Yeni Şafak gazetesi önceki günkü sayısında, Zarif’in elinde bölünmüş, daha doğrusu, bazı bölgeleri çarpışan taraflara bırakılmış yeni bir Suriye haritasıyla geldiğini iddia etti.

Suriye’nin bu tür bir “taksim”e doğru gittiği konusunda Arap medyasında da yoğun haberler, analizler yer alıyor. Dolayısıyla Yeni Şafak’ın haberinde yeni bir bilgi yok. Kaldı ki adı geçen gazete hükümetin ilgili birimlerinden bu yönde bilgi de almış olabilir.

Ancak, Suriye konusu elbette gündeme gelecek ama Zarif’in bu tür bir haritayla ya da öneriyle geldiği pek gerçekçi değil. İran’ın ABD ve batı ile ilişkileri düzeltmesinden sonra bölgeye, özellikle Suriye’ye yönelik girişimlerini arttıracağı biliniyordu. Bu girişimlerin başladığını da görüyoruz. Ancak, bir kez daha belirtelim Zarif’in Suriye’nin taraflar arasında bölüştürülmesini önermek için Türkiye’ye geldiği düşünülemez.

İRAN 'KÜRT BÖLGESİ'NE RAZI MI?
Her şeyden önce İran’lı yetkililerin, Şam’da bir süre önce yapılan terör konulu toplantıda kendi hükümetlerini de bağlayan tersi yöndeki açıklamaları yalanlanmış olur. İran, her defasında Suriye’nin toprak bütünlüğünün öneminden söz eden bir ülke. Şam toplantısında da bunu kararlılıkla ifade etmişti.

Yine de böyle bir planın düşünce düzeyinde varlığı mümkün olabilir. Ancak, İran’ın ya da başka bir ülkenin Türkiye’ye bu planı önermesi pek bir garip olur. Suriye’nin bölünmesine karşı olduğundan değil, sınırında bir Kürt oluşumuna karşıtlığından ötürü böylesi bir parçalanma planı için kimsenin Türkiye’nin fikrini soracağı yok. Çünkü, Yeni Şafak’ın sandığı gibi Suriye "Nusayriler ile Sünniler" arasında paylaşılmakla kalmayacak, Türkiye’nin yanı başında  bir de Kürt bölgesi oluşacak. Emperyal plan bu yönde. Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunan İran’ın kendisinin de kabul etmediği bir Kürt bölgesi planı var ki, gerçekleşmemesi konusunda Türkiye ile İran ortak tutum içindeler. O nedenle, bir Kürt oluşumunu da kaçınılmaz kılan bir parçalanma planı İran’ın elinde olamaz.

Ancak bu ziyarette elbette Suriye konuşulacak. Başkan Beşar Esad’ın bazı bölgelerden çekileceği konusunda iddialar iler sürülüyor. Ancak Esad, etnik temelde bir parçalanmaya taraf olacak biri değil. Ülkenin küçülmesine razı olsa bile bu temelde bir küçülme olmayacak.

PUTİN’İN PLANI İLE GELDİ
Cevad Zarif’in Ankara’ya getirdiği çok açık ki, Rusya’nın yeni Suriye planı. Putin anti - cihadçı bir cephe kurulması konusunda son derece ciddi bir girişimde bulunmuştu.

Zarif’in Türkiye’ye getirdiği plan budur. Bu planın içinde yer almaması durumunda Türkiye’nin karşılaşacağı riskler, Zarif’in ağzından aktarılmış olacak. Yani bu İran’ın Türkiye’ye Putin Planı’nı kabul etmesi çağrısı için yapılan bir ziyarettir. Ötesi yok.