Bülent Arınç Newsweek'e konuştu: İslamcı bir parti değiliz

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Biz dini yahut İslamcı bir parti değiliz. İnsanlar, partinin başındaki bazı dindar kişileri emsal göstererek bu tip iddialarda bulunuyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, başkanlık sistemi ile ilgili bir soruyu "Cumhurbaşkanımız o sistemi istiyor ve bunu her vesileyle dile getiriyor. Bu yüzden başka yorum yapmaya lüzum yok. Türk kamuoyu bizim için oy verirse ve partimiz daha fazla sandalye elde ederse sözümüzü yerine getireceğiz: Yeni, çağdaş, sivil ve demokratik bir anayasa" şeklinde yanıtladı.

AA'nın haberine göre, Arınç'ın Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, Bülent Arınç, Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığı bağlamında Newsweek dergisine röportaj verdi.

'AKP, İSLAMCI BİR PARTİ DEĞİL'
AKP'nin kimliğine ilişkin bir soru üzerine Arınç, kurulduğunda tüzükte partiyi "muhafazakar demokrat" olarak tanımladıklarını vurgulayarak, "Kendimizi ne solcu ne de sağcı olarak gördük. Bizce muhafazakarlık, toplumun değerlerini korumak ve bunlara saygı göstermek, demokratlık da herkesin arzuladığı şekilde demokratik kriterleri yerine getirmek ve demokrasinin devamını sağlamak anlamına geliyor" dedi.

Arınç, muhafazakarlık kavramının bütün bunları kapsadığını ileri sürerek, "Bu değerleri koruduğumuzu gören Türk kamuoyu bizi seçti. Demokrasi ortak zeminimizdir. Hem Türkiye hem de Batı'da bazıları bizi yanlış tanımlıyor. Biz dini yahut İslamcı bir parti değiliz. İnsanlar, partinin başındaki bazı dindar kişileri emsal göstererek bu tip iddialarda bulunuyor. Dindar kişilerin her partide siyasetle ilgilenebileceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

'CUMHURBAŞKANIMIZ İSTİYOR'

Başkanlık sistemine ilişkin "Böyle bir değişimi nasıl algılıyorsunuz" sorusunu Arınç, "Cumhurbaşkanımız o sistemi istiyor ve bunu her vesileyle dile getiriyor. Bu yüzden başka yorum yapmaya lüzum yok. Türk kamuoyu bizim için oy verirse ve partimiz daha fazla sandalye elde ederse sözümüzü yerine getireceğiz: Yeni, çağdaş, sivil ve demokratik bir anayasa" şeklinde yanıtladı.

Arınç, yeni bir anayasa tasarlarken Türkiye için en iyi sistemi araştırdıklarını belirterek, "Anayasayı Meclis'te uzlaşmaya dayalı şekilde hazırlamak istiyoruz. Aslında Türkiye'de ilk kez bir cumhurbaşkanı doğrudan halk tarafından seçildi. Cumhurbaşkanı ilk turda halk tarafından seçildi ama Meclis tarafından seçilen önceki cumhurbaşkanlarıyla aynı hak ve yetkilere sahip. Bu çelişkiden biz sorumlu değiliz. Yeni anayasada bu konuyla ilgili düzenlemeler yapacağız" ifadelerini kullandı.